推介:| 開蓬車頂維修翻身 | Email Hosting | Online Shop System | makeup course | Wedding Photography Tip | Bordeaux Red | English learning | 銅鑼灣乾炒牛河 |

48 12
發新話題

你收聽過麗的呼聲嗎?

引用:
原帖由 鴨頭 於 2007-8-30 15:28 發表

咁我都整句

山打鞋 山打靚

皮鞋最靚係山打
山打最靚係皮鞋
鴨頭兄,
哩句真係未聽過,但係小弟當年就真係幫襯過中環"萬宜大廈"地下果間"山打"買"卡士"鞋。
跟手仲上埋樓上紅寶石嘆下午茶同跳茶舞(當然自攜舞伴喇!)....不過歲月不饒人......

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2007-8-30 17:47 發表
我又泥

瑞士梅花嘜錶
梅係梅花嘅梅
花係梅花嘅花

夠廢話掛
哩句廣告真係好廢!但係就真係好入腦.....好似"平霸"果種效果....吹佢唔賬

相關搜索目錄: 廣告

引用:
原帖由 cooolman 於 2007-8-30 06:48 發表

仲有"孖公仔依波路"

依波路,
依正波路,
頭頭是道。
維園頑童版本:
姨波露
姨正波露
頭頭是露!!

俾老媽聽到就吽到七彩

仲有
帶錶帶樂都 時間岩岩好 ( 唱出來的 )

瑞士梅花嘜錶
梅係梅花嘅梅
花係梅花嘅花

孖公仔依波路
依正波路,
頭頭是道。

瑞士名錶英納格,
又襟又準又夠格,
戴錶請戴英納格。
藥可以唔食 ...網和女一定要上

引用:
原帖由 mickmick 於 2007-8-31 11:54 發表
仲有
帶錶帶樂都 時間岩岩好 ( 唱出來的 )

瑞士梅花嘜錶
梅係梅花嘅梅
花係梅花嘅花

孖公仔依波路
依正波路,
頭頭是道。

瑞士名錶英納格,
又襟又準又夠格,
戴錶請戴英納格。
遲唔會遲,早唔會早,
戴錶戴樂都 時間o岩o岩好。

星晨表任你撞,星晨表任你浸。(67年,黑金鋼廣告)

三百四十多個查看, 二十多個貼, 絕少有提麗的呼声的節目, 似乎麗的呼声己從人們的集体回憶消失, 又或者年代久遠, 搭得上嘴的网民沒有幾個.

不知有沒有人在此爛目倣過年齡普查, 或許可找到些有趣話題.

那時即管晚晚收聽﹐ 從不知麗的呼聲總台在那處﹐ 原來是座落在此﹕

又唔知有幾多人能認出這地方實在是現在的...................................

搵唔番個實物囉
(其實原本那收音機的樣子是那樣的都記不準了)
這是英國麗的的機﹐ 印象中香港麗的也差無幾﹐

不過好似無選台制﹐ 記不起那時是否有英文台 (有也不會聽)﹐ 一開就是只有一個台。

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2007-9-7 23:22 發表
又或者年代久遠, 搭得上嘴的网民沒有幾個.

.
未必是「所餘無幾」﹐ 唔好咁灰。

應該說能搭到咀的而又能懂online者﹐ 很少
懂上網的一羣而又能在此話題嗒咀者更少。

懷舊既野﹐ 不同歲別懷不同的東西
有人懷念一堆超人﹐ 鐵甲機械人﹐ 閃咭已經好過癮

星晨表任你撞,星晨表任你浸。戴星晨表,戴星晨表,係醒D ge!

引用:
原帖由 dorothytiffany 於 2007-9-14 00:12 發表
星晨表任你撞,星晨表任你浸。戴星晨表,戴星晨表,係醒D ge!
星晨表永不磨損形

引用:
原帖由 man7111139 於 2007-9-14 09:50 發表

星晨表永不磨損形
man7111139  兄,
有冇記錯啊?......好似係"雷達錶"永不磨損型.....至o岩o播.....

引用:
原帖由 cooolman 於 2007-9-14 10:21 發表

man7111139  兄,
有冇記錯啊?......好似係"雷達錶"永不磨損型.....至o岩o播.....
cooolman 兄 :
我支持你
留精不留情 , 留情不精明

引用:
原帖由 鴨頭 於 2007-9-14 11:50 發表

cooolman 兄 :
我支持你
最記得個廣告,拎把銼出泥挫隻錶.......

引用:
原帖由 up3up4 於 2007-8-28 03:26 發表
還有聽眾參予的節目﹕

偵探小說有
聽完個節目就估誰是兇手﹐ 寫信入去﹐ 下星期揭曉﹐

年青人估十大流行榜排名﹐ 估中第一、三、五名可以有獎。如得一人估中﹐ 一人獨攬獎品。多人估中就再抽一位中獎。
...
Uncle Ray嘛重記duck當年係英文台好鬼多的香港仔打個電話上電台係咁talk有d你都會聽到笑就唔知你記唔記duck

相關搜索目錄: 小說

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2007-9-8 07:22 發表
三百四十多個查看, 二十多個貼, 絕少有提麗的呼声的節目, 似乎麗的呼声己從人們的集体回憶消失, 又或者年代久遠, 搭得上嘴的网民沒有幾個.

不知有沒有人在此爛目倣過年齡普查, 或許可找到些有趣話題.
點會噢!只係資料唔多又冇相,所以冇post之嘛.

麗的呼聲有譚炳文,高亮,何雪凝....播音演員
廣播劇有印象....改造千金、怪俠燕子飛...

商台有周聰(是歌星及播音)和木偶演出...
下午五點有廣播劇...乞丐王子...由莫沛雯扮演..
晚上有...街知巷聞..及捕風捉影....天羅地網....大丈夫日記...
十一點後有歌劇....非常熱鬧

無咗大丈夫日記,因為扮演 江德信 的林彬瓜咗....尹芳玲扮的 雪芯 都...唉
就轉咗百萬富翁.....嘩...都有四十年囉!

麗的呼声只記得"夜半奇談"; 每當播放時便會用枕頭包裹耳朵!!

有選台制,是在接駁入屋內的電綫與接近機身的位置。

窮到,帶精工!

返工冇個 滴 點見人!

以前生活的點滴!

引用:
原帖由 man7111139 於 2007-9-14 09:50 發表

星晨表永不磨損形
鍾玲玲唱:星晨表...任你撞,星晨表...任你浸。

(窮到膿,帶精工,輸到暈,帶星辰。)

回復 #32 up3up4 的帖子

即灣仔熙信大樓(軒尼詩道郵局隔離)

回復 #15 up3up4 的帖子

有一個廣播劇係人同木偶做對手
嗰位播音員是現時已去世的周聰先生

48 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。