推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

[疑難] 畢業 3年 攞綜援年半 ---- 中大碩士 200次見工失敗

THX,  講咗咁多技術性玩意, 新近財爺嗰份垃圾預算案對香港未來發展有咩影响? 如果現在賣樓套現有無著數?

回復 76# 的帖子

依家好似賣多過買咁喎?

問得呢個問題都係因家事, 嗰妹結咗婚又年尾生, 話現在响沙田租樓叫阿媽賣咗層樓, 再我,老母,妹夫,妹共住, 大佬同大嫂因公務員關係今年年中有樓上, 所以有此一問. 老母年老,加上自己決心投奔怒海擝銀, 要老母獨居又不便, 自己因工作關係都明知老人院都唔係安老最好地方, 為前景的話飄洋過海係一個理性決定.

回復 78# 的帖子

咁又幾啱, 老人家有照應, 而不用入安老院, 閣下又可縱橫四海, 正! 我小時志願都是航海.

所以我三十而立都唔結婚, 因為做得呢行的話,無咩負擔係最好,現在港人遲婚, 到四十歲有小成時,都應該有唔少未婚港女吧, 哈哈

相關搜索目錄: 結婚

是否伯母層樓面積難容四大一小?

引用:
原帖由 av8s 於 2011-2-24 21:18 發表

我有天線响天台, 不過暫時未有好的HF Receiver, 遲D我會試試應無問題.  
Av8s兄真叻仔,小弟雖然唔知你同marco兄嗡乜,只知係有關telecommunication之類嘅嘢。

你呢味嘢咁到家,抵你連英國蘇格蘭場同特務機構MI5嘅合同都要判俾你做!

60年代尾响電話公司度做技工,尚以為呢世要揸槌揾食,為咗增值,大想頭做工程司,亦曾去工專讀過一陣telecommunication,奈何資質差劣,讀讀吓學marco嗰句 - 止蝕收場!

多口問句,老兄响電話公司度做時曾否去工專讀過telecommunication咁呢?

相關搜索目錄: 工程
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

回復 82# 的帖子

Pen Hing: You are right, I had studied Telecommunication in mid 70's and still in the industry. Now mainly in automotive electronics.

老何兄: 說對,市區樓難容四大一小......
AV8S兄: 船用既通訊器材,咩都貴, MARINE BAND 既VHF 手提5W機都CHEAP既1180HKD, 買部大陸手提ALL BAND VHF 我見都唔使個價
mtpen  我近日睇過82年經典戰爭片"DAS BOOT", 都係聽得最明都啲DANKE同數目字,其他一啲都唔明, 原來挪威話同德文既YES 都係叫 "JA", LESSON 挪威叫LEKSJON, 德文係LEKTION 全部都係LOOK ALIKE, SOUND ALIKE, 真係考起.

回復 84# 的帖子

Marco Hing: 一般制海事 VHF機都要呢個價位, 但我在MK見到一些次牌子手提和 Dash mount 約400元. Dash mount 果隻下feed GPS NEMA, 即 postion reporting. 唔知賣哂未?

回復 84# 的帖子

Marco Hing: 一般日制海事 VHF機都要呢個價位, 漏咗果日字. 最多是日制 Icom.

AV8S兄真係有米,買ICOM,   我屋企嗰部係強國製STANDARD HORIZON HX750S, 只係可以浮水及潛水一米

引用:
原帖由 av8s 於 2011-2-26 20:01 發表

..and still in the industry. Now mainly in automotive electronics.
Do you mean your trade is in connection with cars GPS Navigation Systems and/or anti-theft device, which can quickly locate the whereabouts of the car when it has been stolen?
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

回復 88# 的帖子

It is part of my business!

回復 87# 的帖子

Marco Hing: 果部 Standard HORIZON HX750S Do 唔差喎, 依家 D 機平過以前好多啦. 電子嘢喺用家世界, LCD 電視, GPS 都好平幾佰就有.

AV8S兄:咁有無手提機可以INPUT DGPS 參數?

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-27 02:12 發表

我近日睇過82年經典戰爭片"DAS BOOT", .., 原來挪威話同德文既YES 都係叫 "JA", .. 真係考起....
Marco兄你冇錯呀,德文跟附近多國如Scandinavia字及音很接近㗎,唔知邊個學邊個。

好處是學得易, 唔好處係易撈亂. 尤其德文啲文法同英語不同, 想比下挪威語(BOKMAL)是易少少, 不過都係自己睇,有時間同真係有心時先報班再讀. 睇德國之音既網頁,三十種語文,只是英文同德語版既內容己經有分別.
當無咩嘢好學時,可以學外語,我成日都咁同啲同學講, 免費自我增值

Takk!, Mtpen

相關搜索目錄: 外語

回復 91# 的帖子

手提機現在好多到可input, DGPS應該都可以是不是, 但唔肯定?

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-27 18:46 發表

Takk!, Mtpen ...
Bitte schön!

回復 95# 的帖子

bitte schön. you're very welcome (commonly said in answer to Danke schön)

引用:
原帖由 av8s 於 2011-2-27 21:49 發表

bitte schön. you're very welcome (commonly said in answer to Danke schön)
Richtig! Sehr schön!

我都係初學者.大大把要學

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-2-28 14:08 發表

我都係初學者.大大把要學
既然Marco兄乃航海愛好者,即是會週遊列國喇,識多國語言一定冇衰嘅!

一個唔該,仲識番件北歐洋妞添!

相關搜索目錄: 語言

千祈唔好, 北歐妹, 好「鞋」口架 !老何見多「色」廣之故也.

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。