推介:| Make Friends | 交友 | 婚姻介紹 | 網上交友 | 幽默 | 趣味網頁 | 娛樂 | 魔術 | 精品 | 玩具 |

發新話題

好耐唔見

引用:
原帖由 bluedance 於 2011-11-19 14:44 發表

係咪有得玩測字?呢刻的我,想到這個字>>>> 「一」
好嘢到極!閣下揀呢個字,係四萬幾五萬個字裡面,最簡單最多人識嘅字,亦係用得最多嘅筆劃,佢代表開始 (一元復始萬象更生)。閣下真係 " 一字千鈞" 如果化算成今日嘅重量大約等如三萬斤,由此可見閣下文筆嘅重量非同小可。
山旮旯

引用:
原帖由 bb3808 於 2011-11-19 20:40 發表

我最喜歡“愛”這個字。
閣下呢個字冇得彈,最偉大無私嘅愛係 "博愛"  佢不分人種,不分膚色,不分國界,不分男女老幼一切平等。男女間嘅愛係甜蜜係温柔,愛係互相嘅,愛係無錯,愛係無罪。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-11-19 21:39 發表

閣下呢個字冇得彈,最偉大無私嘅愛係 "博愛"  佢不分人種,不分膚色,不分國界,不分男女老幼一切平等。男女間嘅愛係甜蜜係温柔,愛係互相嘅,愛係無錯,愛係無罪。
閣下學識淵博令我只能望期項背, 佩服佩服!!

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-11-19 21:17 發表 好嘢到極!閣下揀呢個字,係四萬幾五萬個字裡面,最簡單最多人識嘅字,亦係用得最多嘅筆劃,佢代表開始 (一元復始萬象更生)。閣下真係 " 一字千鈞" 如果化算成今日嘅重量大約等如三萬 ...
未知仲惠會選何字?何解呢?

引用:
原帖由 bb3808 於 2011-11-20 07:07 發表

閣下學識淵博令我只能望期項背, 佩服佩服!!
閣下如此誇讚,實令在下汗顏更無地自容。其實這裡學識淵博兼文筆流暢大有人在,在下就算叨陪末席也沒資格。
山旮旯

引用:
原帖由 藍蝶 於 2011-11-20 08:40 發表

未知仲惠會選何字?何解呢?
在下係一個平庸不過嘅凡夫俗子,知嘅嘢唔多,識字亦唔多,惟個字總算是認得,因為好多時都見到有人寫 "五福臨門" "福至心靈" 甚至有人張個福字倒轉貼,屋裡面擺上福、祿、壽三個公仔。重有個零兩個月,就見到好多寫住 "迎春接福" 嘅揮春。所以在下以為有就乜都有,包括; 功、名、利、祿、父母、夫妻、子孫、健康一應俱全,無一或缺。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-11-20 09:52 發表

在下係一個平庸不過嘅凡夫俗子,知嘅嘢唔多,識字亦唔多,惟個福字總算是認得,因為好多時都見到有人寫 "五福臨門" "福至心靈" 甚至有人張個福字倒轉貼,屋裡面擺上福、祿、壽三個公仔。重有 ...
縱使平庸,也是福份,從字裡行間,能感受仲惠是個有福的人。

藍蝶何嘗不是個庸人,卻暫未有如此多福,唯望一時間命矣時乎,也可久已後俾爾遐福。

引用:
原帖由 藍蝶 於 2011-11-20 11:59 發表

縱使平庸,也是福份,從字裡行間,能感受仲惠是個有福的人。

藍蝶何嘗不是個庸人,卻暫未有如此多福,唯望一時間命矣時乎,也可久已後俾爾遐福。
閣下學貫中西,文章字字珠璣,點算得係庸人。在下除自求多福外,一無是處請勿見笑。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-11-20 15:23 發表

閣下學貫中西,文章字字珠璣,點算得係庸人。在下除自求多福外,一無是處請勿見笑。
喺呢道抄咗一啲嘢比大家共賞; "擁有即是負擔" , "將人地拉落嚟果陣,自已一定喺下面",  "手心向下係幫人,手心向上係求人", "騰唔出時間休息,有日會騰出時間嚟生病".
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-12-1 19:06 發表

喺呢道抄咗一啲嘢比大家共賞; "擁有即是負擔" , "將人地拉落嚟果陣,自已一定喺下面",  "手心向下係幫人,手心向上係求人", "騰唔出時間休息,有日會騰出時間嚟生 ...
我只係聽過:得閒死,唔得閒病。
某些人生著病都要做...
有些人可以悠悠閒閒地過活,有些人卻要勞勞碌碌地過活...
不管手心向上或向下,不知何時我手能放下,還有放下我心。

引用:
原帖由 藍蝶 於 2011-12-3 12:22 發表

我只係聽過:得閒死,唔得閒病。
某些人生著病都要做...
有些人可以悠悠閒閒地過活,有些人卻要勞勞碌碌地過活...
不管手心向上或向下,不知何時我手能放下,還有放下我心。
在下認為; 生、老、病、死係唔會理你係唔係得閒。要做到佛經裡面所講嘅 (放下自在),唔理係; 手、身、心放下都會自在。抄多幾句比大家睇;  "蜘蛛" 佢可以坐享其成,係靠佢果張關係網。"蝦" 大紅之日就係死亡之時。"天平" 邊個比多一啲就偏向邊一個。"鋸" 佢伶牙俐齒,不過佢專門做離間嘅行為。"氣球" 只要比人一吹就飄飄然。"花瓶" 外表再漂亮都掩唔住內心嘅空虛。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-12-8 19:09 發表

在下認為; 生、老、病、死係唔會理你係唔係得閒。要做到佛經裡面所講嘅 (放下自在),唔理係; 手、身、心放下都會自在。抄多幾句比大家睇;  "蜘蛛" 佢可以坐享其成,係靠佢果張關係網。"蝦" 大紅之日就係死 ...
可能最近出了點事故,加上早前工作壓力,有點喘不過氣來,儘管如是,每樣事情總可以過渡,唯面對期間難免有點煩躁,已教自己去放輕鬆,早前外遊數天,算是給自己回一回氣。

引用:
原帖由 藍蝶 於 2011-12-10 00:23 發表

可能最近出了點事故,加上早前工作壓力,有點喘不過氣來,儘管如是,每樣事情總可以過渡,唯面對期間難免有點煩躁,已教自己去放輕鬆,早前外遊數天,算是給自己回一回氣。
在下有兩個真實壓力嘅例,兩位都係女性,一位係朋友個女,銀行要佢每月安全貸出弍仟萬,佢做唔到,轉行去教書。另一位係在下嘅親姪女,佢係會計師,公司要佢回某處核數,有啲數佢唔敢簽,而家佢亦轉咗行去教書。俗語都有話; 家家都有本難念嘅經。做人就有壓力,特首同政府嘅三司十二局今時今日都有好大嘅壓力,就算做亞嬸看更亞伯都會有壓力。

相關搜索目錄: 會計 會計師 銀行
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-12-10 12:13 發表

在下有兩個真實壓力嘅例,兩位都係女性,一位係朋友個女,銀行要佢每月安全貸出弍仟萬,佢做唔到,轉行去教書。另一位係在下嘅親姪女,佢係會計師,公司要佢回某處核數,有啲數佢唔敢簽 ...
壓力無形,卻具殺傷力,曾幾何時,身受其害,身體出現過問題,後又不藥而癒,唯一理解是壓力做成。
又或者如是般的說,壓力可從外界而來,但當中也有自己給自己的壓力,自己能做到天跌落來都一於少理的話,那麼便不會有什麼壓力可言。
凡事與我何干,關我何事,相信我可以放自在。

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-12-10 12:13 發表

在下有兩個真實壓力嘅例,兩位都係女性,一位係朋友個女,銀行要佢每月安全貸出弍仟萬,佢做唔到,轉行去教書。另一位係在下嘅親姪女,佢係會計師,公司要佢回某處核數,有啲數佢唔敢簽 ...
現在做銀行真係非常慘, 一方面要meet target, 另一方面要面對越來越多的無理客人, 現在的香港人就是只顧自己唔會易地而處當正自己係皇帝, 有些要求真係常人無法想像。 以前做銀行好高尚現在做銀行完全沒有尊嚴, 明明係客人做錯為左息事寧人都要say soory, 概嘆一句這是個甚麽的世界。

好耐唔見

引用:
原帖由 fighterplane 於 2012-1-11 19:27 發表
好耐唔見
多謝例位尤其Fighterplane之神速行動 人如其名(戰鬥機)快而準。
山旮旯

引用:
原帖由 bb3808 於 2011-12-12 10:55 發表

現在做銀行真係非常慘, 一方面要meet target, 另一方面要面對越來越多的無理客人, 現在的香港人就是只顧自己唔會易地而處當正自己係皇帝, 有些要求真係常人無法想像。 以前做銀行好高尚現在做銀行完全沒有尊嚴,  ...
認真對唔住,咁遲至回覆,原因就係有啲事要趕住做所以冇上嚟。係呀!而家做邊行都比舊時辛苦,舊時做銀行喺(金飯碗),只有人地求你,奉承你,認真高尚,而家做惟有嘆一句[時不與我]無可奈何。

相關搜索目錄: 銀行
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-12-8 19:09 發表

在下認為; 生、老、病、死係唔會理你係唔係得閒。要做到佛經裡面所講嘅 (放下自在),唔理係; 手、身、心放下都會自在。抄多幾句比大家睇;  "蜘蛛" 佢可以坐享其成,係靠佢果張關係網。"蝦" 大紅之日就係死 ...
再抄多啲比大家睇;通常趺落嚟嘅都係往上爬嘅人。人,得意嘅時候朋友認識你,失意果陣你認識朋友。你可以唔信命運,但係要信因果。揮唔走嘅係記憶,留唔住嘅係年華。樹唔要皮一定死,人唔要臉,天下無敵。[運 ] 字 係成功者嘅謙詞。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-1-13 17:32 發表

再抄多啲比大家睇;通常趺落嚟嘅都係往上爬嘅人。人,得意嘅時候朋友認識你,失意果陣你認識朋友。你可以唔信命運,但係要信因果。揮唔走嘅係記憶,留唔住嘅係年華。 ...
仲惠兄你突然間好像有很多心事!因果、輪迴 我一向都信。

引用:
原帖由 Ada2011 於 2012-1-13 17:57 發表

仲惠兄你突然間好像有很多心事!因果、輪迴 我一向都信。
果然有慧眼,好可惜我並不是英雄。因果和得失都好相似,有因,然後才有果,有得,之後才會有失,要是妳從來沒有得過一枝筆,那麼妳何來會失去一枝筆?
輪迴是佛教所說的前生、今生、來生和因果有關連,前生所作所為,是今生的報應,今生所作所為會在來生報應,都是要人們多做善行,種花得花,種果得果,因果循環,我不全信但亦不可不信。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-1-14 20:58 發表

果然有慧眼,好可惜我並不是英雄。因果和得失都好相似,有因,然後才有果,有得,之後才會有失,要是妳從來沒有得過一枝筆,那麼妳何來會失去一枝筆?
輪迴是佛教所說的前生、今生、來生和因果有關連,前生所 ...
人生那有盡如人意,但求無愧於心!

引用:
原帖由 Ada2011 於 2012-1-16 21:12 發表

人生那有盡如人意,但求無愧於心!
不好意思,遲了回覆。是的,人生不如意之事常有八九,最重要凡事無愧於心。新年快到,恭喜別人最好就用 [事事如意]別用(萬事如意)因為俗語有一句 {唔怕一萬,最怕萬一} 萬一出了事就不好。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-1-19 00:17 發表

不好意思,遲了回覆。是的,人生不如意之事常有八九,最重要凡事無愧於心。新年快到,恭喜別人最好就用 [事事如意]別用(萬事如意)因為俗語有一句 {唔怕一萬,最怕萬一} 萬一出了事就不好。
是啊!人算不如天算!謝謝提點!

引用:
原帖由 Ada2011 於 2012-1-20 19:03 發表

是啊!人算不如天算!謝謝提點!
不用謝,彼此聊天,取長補短,多聽他人的高論甚至是閒談,都可以取他人之長來補自己之短,古語有云;[三人行,必有我師]。

借此地盆向列位拜個早年;

祝各位事事如意! c c u e!

山旮旯

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。