推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

1949年5月上海解放前後所攝照片

1948年3月外灘,便衣警察搜一農婦身

1949年5月 國民黨元老于右任從上海撤至臺灣,臨行神色依依

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-5-28 13:55 發表

九州生氣恃風雷,萬馬齊喑究可哀。
我勸天公重抖擻,不拘一格降人材。
---龔定庵...材難!

天公本已賜良將,奈何世間妖風盛。
不吃不吃白不吃,同流合汚喜洋洋。

公定字
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

回復 1# 的帖子

為何題目不叫「1949年5月上海被劫前後所攝照片」

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2011-5-28 20:24 發表
為何題目不叫「1949年5月上海被賊劫前後所攝照片」?

Albert兄你老哥咁搞作,又試搞到戰機兄响「北平」睇唔到此forum也!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

1948年3月外灘,便衣警察棒打偷棉花的老婦

街邊的三輪車夫

在慶祝遊行中的解放軍女兵

觀看遊行的上海市民

本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-6-10 08:59
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-6-10 08:59
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-6-10 08:59

抱著孩子的解放軍女兵

1949年5月商店加固櫥窗以防暴亂和搶劫

本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-6-10 09:00
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-6-10 09:00
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-6-10 09:00

1948年3月,警察逮捕拿取棉花的母女

1948年5月,休憩中的三輪車夫。背景應是四川中路

本帖最近評分記錄
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-6-10 09:01
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-6-10 09:01
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-6-10 09:01

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-28 10:06 發表

好吖,就算個個都係貪官,但阿爺若不想亡黨禍國,重蹈國民黨條舊路,就不能任之長此下去,要拿出勇氣去解決,一如邱吉爾話齋,要有個beginning of the end or the end of the beginning, etc., 例如set一 ...
exactly...

有識之士曾論及 - 相對日本, 中國是福地. 中國人因此危機意識不高, 心存僥倖.

相信不少貪官覺得, 亡黨之日, 他及下一代, 已遠走高飛, 可全身而退...

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-5-28 13:55 發表

九州生氣恃風雷,萬馬齊喑究可哀。
我勸天公重抖擻,不拘一格降人材。---龔定庵
this is my favourite...

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-5-28 14:02 發表

一年輕女乞丐向坐在人力車上的男人行乞(那男的面帶不夷之色)。

http://i240.photobucket.com/albums ...
多口一問, picture description 是否 黃兄 的傑作 ?

usually, the descriptions comes with pictures are very helpful / touching...

懷舊的歷史真的讓人感念呀

淨係我呢個topic無啦啦咁就唔見咗幾十張照片,傳上黎都好 o徙工夫 o架,令人非常upset,版主,你地搞邊科呀?交代都無聲。
難怪咁多年來都...
本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +5 我很認同 2011-6-10 09:02
  • LouisLee 威望 +5 我很認同 2011-6-10 09:02
  • LouisLee 體力 +5 我很認同 2011-6-10 09:02

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-6-10 05:48 發表

淨係我呢個topic無啦啦咁就唔見咗幾十張照片,傳上黎都好 o徙工夫 o架,令人非常upset,版主,你地搞邊科呀?交代都無聲。
難怪咁多年來都...:sa ...
唔好嬲住d相無唔見,我宜家都睇到,可能係網速關係,
未立即顯示到姐.睇下大版主上月嘅回覆先啦.
http://forum.timway.com/f/redirect.php?tid=432831&goto=lastpost#lastpost

dw 兄在此的照片我在大陸某网站都看過, 大陸网友的回响比此网站的网友更大胆更開放更激, 如果anti-air-gunner 兄投斥屬實 (本人並無留意到29/5 至 7/6 期間的 posts), 則本版有自我審查之嫌, 神經過敏矣.

引用:
原帖由 Anti-air-gunner 於 2011-6-10 22:26 發表

我想你誤會了,網友 dw194711 投訴的,並非圖片無法 download,變成紅色交叉的情況,而是 29/5 至 7/6 期間,所有 post 全部失蹤!你所睇到的,都只是 29/5 之前的圖片。那日之後,網友 dw194711 又上載了幾十幅 ...
Thanks !
待向大版主了解後再回覆.

引用:
原帖由 Anti-air-gunner 於 2011-6-10 22:26 發表

我想你誤會了,網友 dw194711 投訴的,並非圖片無法 download,變成紅色交叉的情況,而是 29/5 至 7/6 期間,所有 post 全部失蹤!你所睇到的,都只是 29/5 之前的圖片。那日之後,網友 dw194711 又上載了幾十幅 ...
我發帖投訴時,以為版主已知道發生乜嘢事,原來佢未知,致有此誤會。多謝Anti-air-gunner
兄代向版主解

明清楚。其實唔係淨係我唔見咗D帖,LouisLee兄仲整個主題失蹤添(應是:歐西流行經典金曲),應該係技術上出了問題,致整個論壇
29/5 至 7/6 期間所有帖子全部失蹤。
睇黎唔似係自我審查。
Sorry 版主,怪錯了你!

本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +5 我很認同 2011-6-13 08:43
  • LouisLee 威望 +5 我很認同 2011-6-13 08:43
  • LouisLee 體力 +5 我很認同 2011-6-13 08:43

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-6-11 08:09 發表

我發帖投訴時,以為版主已知道發生乜嘢事,原來佢未知,致有此誤會。多謝Anti-air-gunner
兄代向版主解
明清楚。其實唔係淨係我唔見咗D帖,LouiseLee兄仲整個主題失蹤添(應是:歐西流行經典金曲) ...
論壇嘅存量,速度係要同$掛勾,
況且我喺度只係一個小角色,
好多嘢都係無能為力...

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-6-11 21:25 發表

論壇嘅存量,速度係要同$掛勾,
never mind, to be understood...

to me, I stay / frequent visit this forum -

版主無為而治; 版友質素高, 多數都講理, 有 point, 唔會一言不合, 粗口橫飛...

自私 d 講, 如果論壇太受歡迎, 未必 keep 到...

嘗試補回失去的照片(文字則欠奉了):

本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-6-16 01:08
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-6-16 01:08
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-6-16 01:08

補遺(2)

本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-6-16 01:09
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-6-16 01:09
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-6-16 01:09

補遺(3)

本帖最近評分記錄
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-6-16 01:09
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-6-16 01:09
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-6-16 01:09

補遺(4)

本帖最近評分記錄

補遺(5)

本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 多謝分享 2011-6-19 23:44
  • LouisLee 威望 +59 多謝分享 2011-6-19 23:44
  • LouisLee 體力 +59 多謝分享 2011-6-19 23:44

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。