推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

昔日名香菸

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-6-26 16:53 發表

妳就當我係凸府走狗好了,我並非歧視基層,妳都知我之出身乃地底泥,比基層仲低一層!

就係凸府見盡好多基層,連養妻活兒之糧都唔夠,佢哋仲自私到攞既有限,又寶貴嘅資源去花 ...
引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-6-27 02:01 發表

如果再回到幾十年前, 社會大眾對吸烟沒有抗拒, 烟稅不貴, 吸烟不失為一种普羅大眾的享受, 今天吸烟的客觀環境惡劣, ...
牛 sir has answered your concern/query, 當時是一种普羅大眾的享受, 因為不停加稅, 如今變成寶貴嘅資源...

始終自由社會, 合法理的嗜好, 變成現今環境惡劣.

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-6-27 02:01 發表

汝非魚不知魚之樂, 汝不吸烟甚至反吸烟, 自然不知其樂趣. 天下超過十億人吸烟, 自有其樂趣,...
你就當我係夏蟲,不知冰為何物好了!

不過拍風塵女子戲,唔使一定要下海體驗一吓做雞生涯,才拍得好個角色,除非嗰個係姣婆,自己根本係雞或恨做雞又另議!

食煙是否欲仙欲死我就冇咁體驗。不過我親眼見到我老豆晚年患上肺氣腫嗰種唔生唔死嘅苦况,對我嚟講真係一個絕好嘅反面教材!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-6-27 18:26 發表

你就當我係夏蟲,不知冰為何物好了!

不過拍風塵女子戲,唔使一定要下海體驗一吓做雞生涯,才拍得好個角色,除非嗰個係姣婆,自己根本係雞或恨做雞又另議!

食煙是否欲仙欲死我就冇咁 ...
拿拍戲來作比喻有點不妥, 拍戲乃天馬行空, 本身就是假東西, 什么「體驗」也能拍出來, 作不得準也. 俗語話, 真的假不了, 未賞過香烟, 那知吸烟樂趣.

天下不良嗜好多得很, 賭波, 賭馬, 打啤牌, 打麻雀, 番攤十五糊, 輕者滋擾四鄰, 重者家破人亡, 何獨烟仔呢. 還是那句, 我不鼓勵青年人吸烟, 但對己上癮幾十年的老槍, 不要窮追猛打, 不要太過苛克.

相關搜索目錄: 賭波

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-6-27 22:21 發表

...但對己上癮幾十年的老槍, 不要窮追猛打, 不要太過苛克. ...
我哋何必要用患有被加害妄想症病人嘅心態去睇凸府(以致各國政府)勸/禁人食煙,話佢哋迫害/侮辱一貫正確嘅煙民呢?

點解唔用正常人之自然反應想法,一如乍見儒子將入於井,引手扶他一把,免其墮於深淵呢?
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-6-27 22:21 發表

天下不良嗜好多得很, 賭波, 賭馬, 打啤牌, 打麻雀, 番攤十五糊, 輕者滋擾四鄰, 重者家破人亡, 何獨烟仔呢. 還是那句, 我不鼓勵青年人吸烟, 但對己上癮幾十年的老槍, 不要窮追猛打, 不要太過苛克.

...
couldn't agree any more...

相關搜索目錄: 賭波

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-6-28 08:06 發表

點解唔用正常人之自然反應想法,一如乍見儒子將入於井,引 ...
why just apply to smoking ?

正常人之自然反應想法 - 針對 !!!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-6-28 16:49 發表

正常人之自然反應想法 - 針對 !!!
教授即是教授,我隱藏於文中之曲線潤人字句,都逃唔過黃小妹妳法眼,俾妳spot到,服!   

恕我一時手痕之過,切勿扣我分喔!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-6-28 16:49 發表

why just apply to smoking ?
此乃愛之愈深、責之愈切也!

不知誰個廢柴想出來的,把二手煙的禍害吹大十倍,馬上令吸煙者與非吸煙者起了分化,非煙民用嚴厲的眼神看吸煙民眾,甚至在非影響範圍用身體語言作出鄙視,煙民的身份被降了級,這兩極人士發生不必要的衝突顯然比往時多了。
早前有比廢柴更廢柴的又發表了三手煙的理論,在電視裡教化,多種分析數據肯定連霍金都不明解,那些此廢柴更廢的為了提高自已各方面的水平,投買油畫在家亂掛,讓大宅增添氣派,也不知到上年代的油畫,色料要用鉛粉來固定,白色更是鉛基本材料,這些藝術品釋放大量毒物飄浮於空氣中,嚴重影響人的神經中樞,久而久之便腦部受損,思維錯亂.....覆電郵去,不說了!

相關搜索目錄: 語言

幾十年前, 吸烟不只是時尚, 還是社會接訥的成人行為, 朋友見面例必敬煙, 壽宴喜酌, 麻雀耍欒, 同事大食會, 那處不是烟霧迷漫, 銀幕中的張活游, 張英, 謝賢, 呂奇胡楓到電視中的周潤發任達華, 那個不是人手一技, 就是學校老師, 下課後, 也担住支烟, 高談濶論. 那時社會沒有吸烟危害健康的意識, 更無設禁烟區的措施, 少年人在此大環境下墮烟网, 應怪誰 ?

用今日的標準量度已上癮幾十年的老槍, 有如関公戰秦凉, 犯了時差毛病. 若要那班老槍戒烟, 不如攞佢老命. 以過來人言, 我希望社會在反烟之餘, 留下些少空間, 讓烟隡有個卑微享受.

我太婆鐘意食罐裝黑貓。

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-6-29 05:31 發表
幾十年前, 吸烟下只是時尚, 還是社會接訥的成人行為, 朋友見面例必敬煙, 壽宴喜酌, 麻雀耍欒, 同事大食會, 那處不是烟霧迷漫, 銀幕中的張活游, 張英, 謝賢, 呂奇胡楓到電視中的周潤發任達華, 那個不是人 ...
couldn't agree with u anymore...

回復 34# 的帖子

b哥..冇法啦.
呢個世界一定係追d小數弱勢又係道德高地上輸既人打.
睇開d.
不落兩邊

講吸烟不能不講戒烟, 我幾十年中戒過幾次烟, 原因無非是被老婆閙得緊, 學時氅跟人戒烟, 不久又重墮羅网, 還阿 Q 地為自已度出讓自己可繼續吸烟的對策,

1. 老婆閙仔女嘈, 當唱歌, 途人白眼當無到.
2. 医生話, 換医生
3. 牙齒發黄, 勤洗牙
4. 衣衫燙燶, 換些便宜衣物
5. 只坐駁脚短途機, 可以轉機上電.
6. 烟稅貴, 跑去鄰埠入貨
.
.

幾十年的烟癮終於弄到不能自拔, 一刻無烟就會心神恍怱, 做事無勁, 言語無味.  每早返工可以不帶個頭 (brain), 不能不帶烟, 清緒的起落, 完全被烟仔操控,  一個人吸烟吸到這個地步, 還有什么人生樂趣.

戒烟已十年, 算是成功了. 耳根清靜了些, 医生也少了囉唆. 算算我已慳了36500 U.S $烟錢, 夠買一部宝馬三系或同老婆去環遊世界.

煙債票償!以選票轟走鼓吹禁煙的政棍!

最近一少撮壞分子在中華民國復興基地臺灣省鬧著要香菸稅新臺幣20元,香港的壞分子更把煙價推高至每包20枝庄萬寶路(Marlboro)黑冰(Ice Blast)為50鹹龍(新臺幣185元;4英鎊;4.5歐羅;美金6.4元)。人民叫苦連天,原來南洋石叻的零售價更高達叻幣11元(新臺幣258元;69鹹龍; 5.5英鎊;6.2歐羅;美金9元)!?機場免稅店200枝標價叻幣30元。炎夏的天氣,抽煙者像罪人一般,被罰到室外?!推高煙價被美化成保障健康?!老人的老父是超級­煙民,在上世紀80年代時以84歲逝世;老母是現年103歲的人瑞,......。此外飲酒同樣傷身,為何反而要減紅酒稅?食紅肉無益,又為何沒有徵收『食肉稅』?草根階­層到匪區買妻生子亦危害社會,為何不設『聚大陸老婆人頭稅』?......珍惜我們的自由,請以『選票』把法西斯政棍全轟下臺。

相關搜索目錄: 紅酒

引用:
原帖由 flowingwater 於 2011-6-29 22:35 發表

b哥..冇法啦...呢個世界一定係追d小數弱勢又係道德高地上輸既人打.睇開d.
水哥言重了,响禁煙呢個大是大非問題上,對與錯早有定案,而將來歷史亦有公論,希望老兄不要先將煙民自貶為弱勢社羣,跟着無限上綱上線,作出嚴重控,訴說被理直一方進佔德高地,肆意將煙民打壓、欺凌,使之被歧視及淪為二等公民!  

呢個世界講民主,你哋啲煙民都一貫嚮往,係冇?   

家陣主流共識話吸煙不受歡迎,而講民主就要少數服從多數,不可咁賴猫輸打羸要瞴I

希特拉千錯萬錯,有句嘢就冇講錯,佢話呢個世界只有集體自由,冇個人自由!

舉例响非洲啲食人族,鄉下興唔着褲打出個pat pat四圍行係共識兼合法,但响香港就唔興,若佢哋嚟香港旅遊,就要揾嘢冚住嗰度,唔可以引用個人自由或者人權,就打大赤肋去彌敦道shopping謘A係冇?

相關搜索目錄: 旅遊

啱啱睇完新聞,
冰島禁煙措施重勁,
現在正審議一法案,
將來可能要醫生處方才可以買煙,
問你服未?
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-6 19:02 發表
啱啱睇完新聞,
冰島禁煙措施重勁,
現在正審議一法案,
將來可能要醫生處方才可以買煙,
問你服未?
咁睇嚟,共和祖家同凸府都唔及冰島呢亭民主自由國家咁霸道採用家長政制呀!

聽講唔知花旗邊個州仲勁,立例嚴禁公民一路行一路聽 i i 物添呀!

請問Sir是否確有其事?

冰島同花旗人民咁沌唔識上街示威除惡法嘅?

引用:
原帖由 flowingwater 於 2011-6-29 22:35 發表
b哥..冇法啦.
呢個世界一定係追d小數弱勢又係道德高地上輸既人打.
睇開d.
水哥有心,我以前從沒一日內超過十支,現在一日三、四支,永遠不帶煙火出街,沒大的影響

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-6 21:23 發表

咁睇嚟,共和祖家同凸府都唔及冰島呢亭民主自由國家咁霸道採用家長政制呀!

聽講唔知花旗邊個州仲勁,立例嚴禁公民一路行一路聽 i 乜 i 物添呀!

請問牛Sir是否確有其事?

...
夠膽就索性禁煙,冇稅收,煙精冇得莊香就隨街放火,大家一鑊熟

一鑊熟
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-6 21:23 發表

聽講唔知花旗邊個州仲勁,立例嚴禁公民一路行一路聽 i 乜 i 物添呀!

請問牛Sir是否確有其事?

...
既是人民作主, 那來家長專制. 中國有胡xx及八人幫做家長, 美國沒有, obama只是公僕.

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-7-7 03:34 發表

既是人民作主, 那來家長專制. 中國有胡xx及八人幫做家長, 美國沒有, obama只是公僕.
哦!咁牛Sir只不過唔順超阿爺/凸府唔係經西方式民主產生咁啫!

若果共和祖家/凸府抄足花旗體制咁產生,政府通過禁煙,咁老兄就同意吸煙有害並贊成禁煙,係冇?  

換句話說,禁煙有理,所argue只不過係政制問題啫,多謝老兄卒之都明白事理,歸隊企番我哋反吸煙嗰邊!呵呵呵!

引用:
原帖由 大隻西 於 2011-7-7 01:34 發表

咁講法,即係只准花旗放火,不許阿爺點燈,似乎惡咗啲噃,老兄!

引用:
原帖由 大隻西 於 2011-7-7 01:34 發表

一鑊熟

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-7 16:42 發表

哦!咁牛Sir只不過唔順超阿爺/凸府唔係經西方式民主產生咁啫!

若果共和祖家/凸府抄足花旗體制咁產生,政府通過禁煙,咁老兄就同意吸煙有害並贊成禁煙,係冇?  

換句話說,禁煙有理,所ar ...
在此命題, 非關政治體制, 我和牛Sir  都同意吸煙有害, 只是不滿把吸煙者當成過街老鼠.

就算共和祖家/凸府抄足花旗體制咁產生,政府通過買賣奴隸合法化,相信 大家都不會同意, 對不對 ?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。