推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

緬懷五十年代的香港

50年代旺角彌敦道亞皆老街的百老匯戲院(向南望)

50年代旺角彌敦道瓊華酒樓(向南望),其左側有域多利戲院,對面有龍鳳茶樓、斜對面有天利行書局...等

相關搜索目錄:

50年代灣仔天樂里

50年代灣仔海岸

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-8-24 15:04 發表

50年代旺角彌敦道瓊華酒樓(向南望),其左側有域多利戲院,對面有龍鳳茶樓、斜對面有天利行書局...等

...
ah Sue 細個去過龍鳳茶樓飲茶, 豉油盅是一個迷你茶壺, 好得意...

btw, 天利行, 天地圖書 ??

相關搜索目錄:

50年代銅鑼灣填海前的景像

50年代, 灣仔軒尼詩道的交通亭

50年代,灣仔軒尼詩道(呢幅睇咗一輪,覺得係向西。如有任何錯誤,請大大們不吝指正。)

50年代軒尼詩道(在紐約戲院門前向東拍攝)

引用:
原帖由 suewong 於 2011-8-24 16:26 發表

ah Sue 細個去過龍鳳茶樓飲茶, 豉油盅是一個迷你茶壺, 好得意...

btw, 天利行, 天地圖書 ??
記得5、60年代旺角區有三間賣教科書的大書局:世界書局、天利行、(另一間忘記了,請記得的大大補充,好似係齡記?又好似唔係
天地圖書遲過天利行好多,二者有冇關係我不清楚。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-8-25 15:23 發表

記得5、60年代旺角區有三間賣教科書的大書局:世界書局、天利行、(另一間忘記了,請記得的大大補充,好似係齡記?又好似唔係
70 年代是齡記...

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-8-25 15:23 發表

應該是齡記. 旺角的齡記沒有多少幫親, 中環那間齡記則進供不少.

齡記當年出了一本會考中文科参考書, 作者魯繼, 有順口溜曰「熟讀魯繼, 俾分無計」, 當時是會考天書, 人手一本.

引用:

如果冇記錯,天利行好似响彌敦道嗰間頂樓係旋轉餐廳附近?
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-8-26 04:43 發表
齡記當年出了一本會考中文科参考書, 作者魯繼, 有順口溜曰「熟讀魯繼, 俾分無計」, 當時是會考天書, 人手一本.
其實當年要去買教科書,多數會去番代學校印書單嗰間,你估學校同間書局有冇monkey business吖嗱?當年又未有ICAC
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

九龍城黃大仙的學校多數指定
福佬村道的'偉發書局'而家還在
校服,教科書,校簿.......等等
以當年之社會風氣
供應商梗係 '皇家御准' 啦

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2011-8-26 17:11 發表

福佬村道的'偉發書局'而家還在..校服,教科書,校簿.......等等..當年之社會風氣..供應商梗係 '皇家御准' 啦
偉發,偉發, 淨聽個名都知發啦!

引用:
以當年之社會風氣
反而我個間學校, 70 年代, 都冇咁o窩.

搵埋咁多, 間書局都 up dum ?

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-26 16:19 發表

其實當年要去買教科書,多數會去番代學校印書單嗰間,你估學校同間書局有冇monkey business吖嗱?當年又未有ICAC!
當年很多學校都指定學生到齡記買書, 後來到我做老豆, 我個仔的学校也指定去齡記買書, 看來齡記真有辦法, 做了香港幾代學生的書商.

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-8-26 04:43 發表
牛奶蛇兄真好記性,事隔四十多年,仲記得魯繼本天書;講起此書,記得我也有用過。

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-8-25 22:23 發表

應該是齡記. 旺角的齡記沒有多少幫親, 中環那間齡記則進供不少.
睇番#126張相片(用到放大鏡),係大東書局才對,齡記係比大東稍後。

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-26 16:12 發表

如果冇記錯,天利行好似响彌敦道嗰間頂樓係旋轉餐廳附近?
冇錯,都係在胡社生行旋轉餐廳附近。而家旋轉餐廳還在嗎?

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-26 16:19 發表

其實當年要去買教科書,多數會去番代學校印書單嗰間,你估學校同間書局有冇monkey business吖嗱?當年又未有ICAC!
梗係有啦!!!
後來有咗飲咖啡,就收斂一D,冇咁明目張膽。不過魔高一丈,佢有過牆梯,唔係一樣照袋可也!?(當然D書商好識做,好會配合。)

相關搜索目錄: 咖啡

引用:
以當年之社會風氣
阿伯記唔記得太子道(龍崗道南角道之間)有間陳更換百貨都有小學教科書賣。我52年讀小一時,就係在那裡買書。
後來也在偉發買過書,有時買唔齊,就要去旺角那幾間大書局買了。

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-8-27 12:48 發表

阿伯記唔記得太子道(龍崗道南角道之間)有間陳更換百貨都有小學教科書賣。我52年讀小一時,就係在那裡買書。
後來也在偉發買過書,有時買唔齊,就要去旺角那幾間大書局買了。
我住南角道
我就大鄉里陳更渙有書賣真係未聽見過
印象中只有男女童裝衣物賣唧
而家幢舊樓還在
做了髮型屋
遲D應該拆了
陳更渙老細叫"東莞陳祖澤"知 名人士泥架
係龍崗道 樂善堂 阿頭
又係樂善堂中小學校監
經常在華僑日報發表意見
多是八古佬個套
都走了十多二十年了

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2011-8-27 13:41 發表

我住南角道
我就大鄉里陳更渙有書賣真係未聽見過
印象中只有男女童裝衣物賣唧
而家幢舊樓還在
做了髮型屋
遲D應該拆了
陳更渙老細叫"東莞陳祖澤"知 名人士泥架
係龍崗道 樂善堂 阿頭
又係樂善 ...
的確好多人都未必知。我是親身經歷,先知道。
當時(51、52年)偉發應該未開,九龍城未有正規的書局,所以陳更換連教科書都賣埋。我父母原先也不知,是學校叫他們去那裡買。
眨下眼又大半個世紀!兒時事,恍如昨日。

回復 147# 的帖子

龍崗道 樂善堂上午校是樂善堂義學,下午校是樂善堂中文中學。

引用:
原帖由 杜友明 於 2011-8-27 22:30 發表
龍崗道 樂善堂上午校是樂善堂義學,下午校是樂善堂中文中學。
以前(50、60年代)上午校是義學(學費全免,像後來的津校)、下午校是要收學費,都是小學。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。