推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

建國以來重大的火車追尾事故

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-31 16:00 發表

咁我地以後搭唔搭飛機好呀? ...
正所謂跑馬行船三分險,為開飯就冇計,否則避得就避,咪屎囫痕學人遊山玩水呢度去嗰度去,總之去過就算咯,切勿濫去,客死異鄉就唔抵啦!

其實旅遊業係極之唔環保嘅工業!

相關搜索目錄: 旅遊
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-31 16:00 發表

就算係搭飛機都無得揀,唔係空中巴士就係波音,兩年前有架A330跌咗落大西洋,死咗200幾人,個報告啱啱至出來。前兩日有架波音737在圭亞那降落時斷開兩碌,好彩無死人。

咁我地以後搭 ...
鐵道部辯解備受質疑 前後矛盾 挖坑論欠說服力 - 【明報專訊】http://hk.news.yahoo.com/%E9%90%B5%E9%81%93%E9%83%A8%E8%BE%AF%E8%A7%A3%E5%82%99%E5%8F%97%E8%B3%AA%E7%96%91-%E5%89%8D%E5%BE%8C%E7%9F%9B%E7%9B%BE-%E6%8C%96%E5%9D%91%E8%AB%96%E6%AC%A0%E8%AA%AA%E6%9C%8D%E5%8A%9B-213628637.html

星島日報:鐵路現代化 欠重要一點http://www.hkcna.hk/content/2011/0727/107710.shtml

意外確難以避免, 優質的建設/運營/管理水平/ 善後, 可使傷亡減少, 死得有尊嚴一點...

引用:
原帖由 comm 於 2011-7-30 23:07 發表

5毛黨

哦, 唔怪得之 !  無謂浪費口氣 la !  等佢無得撈   

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-31 16:14 發表

... 以前講過, 西九/高鐵 飯票係既得利益者, 佢都反對.  文化藝術在香港, 曲高和寡... ...
「文化」?真搞笑!

响香港/大陸人「民」都唔「化」嘅客觀條件下講「文化」,慳啲啦!
請問「文化」值幾錢斤呀?

講「偽術」還好,一定有市場!

筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-31 16:32 發表

意外確難以避免, 優質的建設/運營/管理水平/ 善後, 可使傷亡減少, 死得有尊嚴一點... ...
大家有興趣, 可看
他山之石 98年德國高鐵慘禍後的信任重建 - 文匯資訊

http://info.wenweipo.com/index.php/?action-viewnews-itemid-47333

以作比對...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-31 16:46 發表

大家有興趣, 可看
他山之石 98年德國高鐵慘禍後的信任重建 - 文匯資訊

http://info.wenweipo.com/index.php/?action-viewnews-itemid-47333

以作比對...
《文匯報》出得呢篇嘢, 你話鐵路局會唔會乜都唔做???

呢班友仔做乜,人地話香港80後車毀人忙,今次佢地開口中,
呢幾個香港人識唔識叫河水不犯井水,一國兩制.
lee兄香港人唔好跟車太貼啞!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
小兒科!

引用:
原帖由 comm 於 2011-7-31 18:55 發表
呢班友仔做乜,人地話香港80後車毀人忙,今次佢地開口中,
呢班抽水黨,不如噏得就噏,順便加多五錢吖,笨:

結束一黨專政!
平反六四!
曾政府落台!  
聯美抗共!

番工第六!

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-31 20:40 發表

呢班抽水黨,不如噏得就噏,順便加多五錢吖,笨:

結束一黨專政!
平反六四!
曾政府落台!  
聯美抗共!
番工第六!  
筆兄,咁都俾你噏中。

今晚睇電視新聞,有班人去西環請願,要求「中央」徹查溫州事故,但又舉牌要求結束一黨專政。

都唔知佢地想點,如果結束咗個黨,何來個中央幫你徹查呢?
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-31 22:42 發表

..但又舉牌要求結束一黨專政。都唔知佢地想點,如果結束咗個黨,何來個中央幫你徹查呢?
我有理由相信去西環玩嘢班友係大陸鐵路貪官聘請番嚟嘅五毫子黨,要求結束一黨專政,即係曲線篡阿爺個朝,到時天下大亂,一如理兄話齋,成個中國咁多個中央,揾邊個中央出嚟徹查呀?

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-7-31 18:07 發表

《文匯報》出得呢篇嘢, 你話鐵路局會唔會乜都唔做???
六四事件 時, 香港的《文匯報》在社論開天窗,寫上「痛心疾首」四字,

《文匯報》出得呢篇嘢, 你話共產黨會??? 結果....

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-31 22:42 發表

筆兄,咁都俾你噏中。

今晚睇電視新聞,有班人去西環請願,要求「中央」徹查溫州事故,但又舉牌要求結束一黨專政。

都唔知佢地想點,如果結束咗個黨,何來個中央幫你徹查呢?
it can work if, (since 有班人 did not specify the sequence)...

「中央」徹查溫州事故後,引咎落台, 結束一黨專政。

引用:
原帖由 suewong 於 2011-8-1 17:29 發表

「中央」徹查溫州事故後,引咎落台, 結束一黨專政。
發明嗌結束一黨專政條友根本短視兼冇腦!

若果阿爺有心玩嘢,詐假意砌多個乜鬼嘢「社會民主共產黨」之類出嚟,輪流執政,咁到時呢班政棍咪要喊結束两黨專政?

原來再7月28日又有一架波音747貨機在濟州島跌咗落海,正副機師身亡,係天災、人禍抑或機件故障暫未知,但奇怪的是何解無乜人提,亦無人叫波音停飛,考起?
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-8-2 12:00 發表
原來再7月28日又有一架波音747貨機在濟州島跌咗落海,正副機師身亡,係天災、人禍抑或機件故障暫未知,但奇怪的是何解無乜人提,亦無人叫波音停飛,考起?
the answer is simple & straight forward -

傳媒學, 社會學, 心理學 都發現此現象, 人對在自己附近 (家庭, 社區, 種族, 國家) 的事情興趣超過 遠距離的.

e.g. 奧運時, 每一國家 的報章都著眼報導 自己 國家運動員獲獎的消息.

索馬利亞飢荒, 香港傳媒/人, 有幾多留意/捐款 ? 如果是 兩岸...

相關搜索目錄: 運動

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-2 09:59 發表

發明嗌結束一黨專政條友根本短視兼冇腦!

若果阿爺有心玩嘢,詐假意砌多個乜鬼嘢「社會民主共產黨」之類出嚟,輪流執政,咁到時呢班政棍咪要喊結束两黨專政?
如果輪流執政,有 dd 競爭, 就有機會進步...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-8-2 16:41 發表

如果輪流執政,有 dd 競爭, 就有機會進步...
適當時候至可以做適當嘅嘢, 大陸咁多貧農, 如果一人一票選領導人, 想唔回到大鑊飯、鬥地主時代都幾難!!!

俾我揀, 我寧願要個明君而唔要個昏庸無能嘅民選總統, 本世紀嘅老美、台灣、蘿蔔國有辧你睇。

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-8-2 16:48 發表
...如果家陣大陸一人一票選領導人, 想唔回到大鑊飯時代都幾難!!!俾我揀, 我寧願要個明君而唔要個昏庸無能嘅民選總統,  ...

將共產黨專政同貪腐劃上等號更加係九唔搭八, 害死八條無辜港人性命嘅某東南亞國家, 點解佢地行咗咁多年民主都解決唔到貪腐問題???

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-8-2 16:48 發表

適當時候至可以做適當嘅嘢, 大陸咁多貧農, 如果一人一票選領導人, 想唔回到大鑊飯、鬥地主時代都幾難!!!

俾我揀, 我寧願要個明君而唔要個昏庸無能嘅民選總統, 本世紀嘅老美、台灣、蘿 ...
10 年前, 我也有如此想法. 問題是, 大陸的管治, 並沒有自我完善, 貪瀆腐化, 日趨嚴重. 強拆/上訪, 無日無之, 平民的生活...

如果沒有一個制度制衡, 明君也會腐化, 難以收拾 e.g.  陳水扁 (前途似錦的海商法大律師),從政初期, 為人權發聲;  任內貪污. 若非台灣是一個民選國家,  陳水扁可脫身...

一個昏庸無能嘅民選總統, 如果不稱職, 下一次選舉, 選票會令他下台 (老美、台灣); 一個昏庸無能嘅非民選總統, 如何能令他和平落台???

p.s. 多口一問, Lee 兄如何看大陸人的質素, not qualify / ready for 民主 ?

先聲明, 我並未想通中國往何處去, 只是覺得對國家的貪瀆腐化, 不能沈默坐視...

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-8-2 17:38 發表
將共產黨專政同貪腐劃上等號更加係九唔搭八, 害死八條無辜港人性命嘅某東南亞國家, 點解佢地行咗咁多年民主都解決唔到貪腐問題???
白馬是馬, 但不是所有的馬都是白馬;
共產黨是貪腐的政黨, 但不是所有的貪腐的政黨都是共產黨...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-8-2 17:42 發表
p.s. 多口一問, Lee 兄如何看大陸人的質素, not qualify / ready for 民主 ?

到大陸人普遍知識水平接近歐美, 咁就差唔多, 再講菲律賓, 點解咁多年都選唔出個廉潔少少嘅政黨???

新加坡同樣冇民主, 但係唔見得差過民主國家。

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-8-2 17:58 發表
新加坡同樣冇民主, 但係唔見得差過民主國家。
以史為鑑 -- 中國不少明君逝世後, 繼任人都是阿斗; 李光耀逝世後, 新加坡能否仍以高效率、廉洁而闻名?

只有民主制度, 才可令不稱職的統治者下台...

引用:
原帖由 LouisLee 於 2011-8-2 17:53 發表

再講菲律賓, 點解咁多年都選唔出個廉潔少少嘅政黨???
hope below is not the answer -

根據專家所作的研究,遍處東南亞地區的華人,與當地人種混血出生最多的,首推泰國,其次為菲律賓。根據人類學家所作的這項研究,在菲律賓民族中,華人血統約佔百份之二十;以菲律賓現有六千五百萬人口來說,有華人血統的,可能超過一千萬人。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。