推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

33 12
發新話題

[灌水] 惜物

惜物

發覺香港好浪費.

我有一個 slow cooker,  因電線脫落, 恐怕有危險, 諗住換電線. 由銅鑼灣行到港島最東既環頭還尾 (我甚至去到公屋), 冇電器店肯整. 話麻煩, 收我百餘元, 又唔係多...

死死地氣到陳列室, 買新既. 售貨員話可惜, 因為舊款比新既好.

飯票話以前 d 電器店, 好樂意修理. 因原材料平, 所需工時短 (< 10 mins)...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-9-20 18:14 發表
發覺香港好浪費.

...
以前係無飯主婦, 租既又係大地產商名下物業, 唔多需要持家.  e+ ...  

家中趟門不流暢/ 洗手盆水塞爛/ 廚房水龍頭漏水, 家居附近 / 環頭尾 的裝修師傅都說要整套更換.

後來麻煩家族專門的 裝修師傅上門換零件. 他說: 行家現在都是整套換, 免麻煩.

點解香港咁唔惜物既? 仲用得, 就整套唔要 ?

家姐話: 而家好少人, 好像 ah Sue 咁古老.

相關搜索目錄: 裝修

引用:
原帖由 suewong 於 2011-9-20 18:14 發表
發覺香港好浪費.

我有一個 slow cooker,  因電線脫落, 恐怕有危險, 諗住換電線. 由銅鑼灣行到港島最東既環頭還尾 (我甚至去到公屋), 冇電器店肯整. 話麻煩, 收我百餘元, 又唔係多...

死死地氣到陳列室, 買新 ...
有冇揾過係街邊或巷仔的水電檔?通常睇檔個位係老板兼師傅。
電器店唔肯整因佢地冇駐店師傅,要搭上搭,梗係想你幫襯買個新的煲。
唔好話香港咁唔惜物,外國都有咁情形。
我呀女換張新書枱,我將佢張舊書枱拆開砌2個架要來擺雜物,都俾個女話肉酸。

引用:
原帖由 ali 於 2011-9-20 19:20 發表

有冇揾過係街邊或巷仔的水電檔?通常睇檔個位係老板兼師傅。
電器店唔肯整因佢地冇駐店師傅,要搭上搭,梗係想你幫襯買個新的煲。
唔好話香港咁唔惜物,外國都有咁情形。
我呀女換張新書枱,我將佢 ...
公屋睇檔個位係老板兼師傅, 佢寧願坐係度發牛豆...

美國人在這方面比較好些, 一般人都會一些水電維修, 自巳動手, 對材料零件較易控制, 所以五金鋪愈開愈大間, 包羅萬有. 香港環境擠迫, 一般家庭沒空間藏工具和置工作室, 事事要靠街外人, 想珍惜都幾難.

相關搜索目錄: 五金

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-9-20 19:58 發表
美國人在這方面比較好些, 一般人都會一些水電維修, 自巳動手, 對材料零件較易控制, 所以五金鋪愈開愈大間, 包羅萬有. 香港環境擠迫, 一般家庭沒空間藏工具和置工作室, 事事要靠街外人, 想珍惜都幾難.
飯票成日都話唔得閒; 我又唔夠力.

唔係錢既問題, 食/捐 左, 好地地. 咁 side...

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-9-20 19:58 發表

美國人在這方面比較好些, 一般人都會一些水電維修, 自巳動手,..所以五金鋪愈開愈大間, .
香港人假假哋都叫做哎吔強國子民,富甲一方,個個公子哥兒,使乜咁cheap自己郁手郁脚修理嘢呀!正一鬥撚手(注: 唔係粗口嚟㗎!我阿婆「番藕」鄉下話話整汚糟隻手咁解!)

你估英國呢亭窮國呀!十個麻甩佬十個識揸鎚,乜都DIY

每個鎮都有DIY shop, e.g. B&Q之類,有啲大到成條街咁。

講起B&Q真搞笑,早幾年响九龍灣開咗一間,唔夠两三年就摺埋,英國個老細根本冇做過market research就開鋪,問過我先吖!

筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

細細個就睇麗的電視,曾近榮叔叔個學以致用,
跟佢學左左好多DIY.
自己屋企又係做整車,所以自細乜都自己維修。
而家自己一個人住,更加要自己動手。
有時唔係想慳個一百幾十,而係個班師傅手工馬虎,
自己做好過。

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-9-20 21:52 發表

香港人假假哋都叫做哎吔強國子民,富甲一方,個個公子哥兒,使乜咁cheap自己郁手郁脚修理嘢呀!正一鬥撚手(注: 唔係粗口嚟鮁!我阿婆「番藕」鄉下話話整汚糟隻手咁解!); ...
以前請師愽上門修理, 一百幾十可以理單, 現在非耍五六百不可, 所以大家都選擇自巳勳手, 初時唔識只有買書學, 做做下興趣來, 水喉電燈媒氣, 泥水裝修, 上至 roofing (屋頂), 下至 rooting (通渠), 老豆仔女齐齐動手, 那時我個女才十多歲, 鋪電線裝電燈, 界灰板( dry wall), 鋸木板, 電鑽電鋸, 樣樣皆能, 我稱她為少年魯班, 不過她拍拖後巳沒有這只歌仔唱了. 現在由老妻頂上, 我退到幕後, 負責指指點點.

[quote]原帖由 fighterplane 於 2011-9-20 22:39 發表

曾近榮叔叔,跟佢學左左好多DIY.所以自細乜都自己維修。有時唔係想慳個一百幾十,而係,自己做好 .../quote]

對呀!唔係全因錢銀問題,DIY嘅過程,以致完成件嘢嗰種滿足感,未玩過不能領略!  
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-9-21 08:06 發表

那時我個女才十多歲, 鋪電線裝電燈, 界灰板( dry wall), 鋸木板, 電鑽電鋸, 樣樣皆能, 我稱她為少年魯班,  ...
E, 可能我都得o窩...

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-9-21 08:06 發表

以前請師愽上門修理, 一百幾十可以理單, 現在非耍五六百不可,  ...
十多年前internet未普及,我就係靠呢類响DIY shop攞嘅free leaflets學識自己整水、電及一般裝修,慳唔少!

若然揾handyman整,話就話no job too small,但大雞唔食細米,而call out charge £50 (=HK$650),唔計料,淨人工£50hour,都係DIY化算!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

裝插蘇個本我有,
以前屋企都係自己裝。
不過而家政府話而攞電工牌先做得,
屋企做DIY都算犯法。

引用:
原帖由 fighterplane 於 2011-9-21 21:14 發表

不過而家政府話而攞電工牌先做得,屋企做DIY都算犯法。
當真?唔係話!咁就大鑊喇!

安裝固定電力裝置,
根據機電工程處規定,
起碼要有電工A牌先可以做。
即係裝插蘇,換電線,改掣箱等。

但如果係個電煲換電線,
唔屬於固定電力裝置,應該無問題。

相關搜索目錄: 工程

我以前對舊電器都很珍惜, 就算買了新的, 也不捨得拋棄舊. 我第一部 286 电腦就用了很多年, 到 pentium 出才換機, 其間自已動手 upgrade, 加 ram, 加 CD Rom, 加 sound card, 加 mouse, 換 hard drive, 換 graphic card, 最後發覺換換埋埋貴過買部新的. 及至平板Mon出, Laptop 愈來愈平, 舊的 CRT Mon 及 desktop  又大又苯, 終於在幾年前一次過 dump 了三個 CRT及幾個主機.

無辮法, 時代的巨輪向前轉, 舊的不去, 新的不來, 當是促進經濟繁榮, 自我安慰.

能夠自己動手修理家居电器水喉家具是一種樂趣, 可惜近年健康欠佳, 已鮮有動手. 半年前載了廾年的精工錶沒电, 跑了幾間department store 的鐘錶部換電, 竟然無人肯接, 終於問專門店, 索價廾元, 一粒电心在 amazon 賣五分錢, 收廾銀簡直是 rip off.
有見及此, 於是買了一套開錶工具回來, 自巳動手換電心, so far, 換了十幾隻, 得到很大的滿足感.

電腦半年就換代,一部電腦頂多用三年,
就算三年後部機無問題,
但軟件更新更快,
對硬件要求更高,
你唔換機,好多新軟件都行唔到。

相關搜索目錄: 電腦

引用:
原帖由 fighterplane 於 2011-9-21 22:47 發表
安裝固定電力裝置,
根據機電工程處規定,
起碼要有電工A牌先可以做。
即係裝插蘇,換電線,改掣箱等。

但如果係個電煲換電線,
唔屬於固定電力裝置,應該無問題。
偷偷話你地知 -
電煲要換電線, 飯票話佢換. 我即刻丟左個煲...

相關搜索目錄: 工程

引用:
原帖由 fighterplane 於 2011-9-22 09:57 發表
電腦半年就換代,一部電腦頂多用三年,
就算三年後部機無問題,
但軟件更新更快,
對硬件要求更高,
你唔換機,好多新軟件都行唔到。
yes, 我部 pc, 買左 < 1 年,  行 windows 7, 起初行得好快, e+...

相關搜索目錄: 電腦

老婆的手機都沒壞
可是年年換
我有手機,但這十多年都沒用
可是老婆還是幫我年年換
給小孩用
促進經濟......

相關搜索目錄: 手機

引用:
原帖由 fighterplane 於 2011-9-21 21:14 發表
裝插蘇個本我有,以前屋企都係自己裝。不過而家政府話而攞電工牌先做得,屋企做DIY都算犯法。
再講DIY嘅樂趣,有時真係非港人所注重之錢銀可比。  

我居英時住嗰條Close11伙,其中一伙户主乃在職Clinic GP(診所醫生),一到evening & weekends皆自己郁手郁脚整fence、油潻、剷草、種花、抹車…

以佢做醫生嘅賺錢生產能力,將呢啲粗重嘢交俾人做,既合乎經濟原則,又專業過佢,香港人一定笑佢攞苦嚟辛!惟子非魚,焉知魚之樂!

其實成條Close户户都係舉家自己動手做呢啲嘢,所以大家襯住响前後花園玩嘢時打吓招呼傾吓計,見到路邊阿公啲樹要修葺而Council又未做得切,大家夾手trim樹,睦隣又開心,呢啲經歷港人難有!

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-9-23 18:35 發表

再講DIY嘅樂趣,有時真係非港人所注重之錢銀可比。  

我居英時住嗰條Close有11伙,其中一伙户主乃在職Clinic GP(診所醫生),一到evening & weekends皆自己郁手郁脚整fence、 ...
這的確是很好的睦鄰方法, 家居装修, 花園打理由自已動手, 既可慳錢又樂趣無窮, 鄰居間互相借鏡, 你幫我, 我又幫下你, 美化環境, 助已助人.

幾年前落大雪, 两老無力鏟雪, driveway 堆了成尺雪, 我每早要送我老妻去火車站上班, 雖然是 suv, 但仍然不易出車, 就在這時候, 門口路旁停了一部警車, 似有所等侍,  初時不以為以, 經過幾天後, 漸覺那部警車是為我两人而來. 後來與鄰人講起, 原來有鄰人向警察講我們的困境, 那架警車專程在我家門守候, 侍我真的出不了車房的時侯, 警車可drive我老妻去車站.

幾日後停雪, 鄰人冒着嚴寒, 在我 driveway 鏟了個半鍾头雪. 警車也沒有再出現. 番鬼佬/婆就是有這般熱心.

引用:
原帖由 1149 於 2011-9-23 18:25 發表
老婆的手機都沒壞
可是年年換
我有手機,但這十多年都沒用
可是老婆還是幫我年年換
給小孩用
促進經濟......
小孩肯用, 好懂性/教導有方...

家族第一代, 多數執家中小輩手機...

btw,   "有手機,但這十多年都沒用" - how can u survive ?

相關搜索目錄: 手機

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-9-24 02:18 發表

這的確是很好的睦鄰方法, 家居装修, 花園打理由自已動手, 既可慳錢又樂趣無窮, 鄰居間互相借鏡, 你幫我, 我又幫下你, 美化環境, 助已助人.

幾年前落大雪, 两老無力鏟雪, driveway 堆了成尺雪, 我 ...
好羨慕...

之前講過, 住係九龍中既摩天豪宅, 出入 lift, 通常即刻關門. 有次差 d 撞倒老人家, 死襟住關門制既係著住校服少女.

我當時想問她, 你好趕咩 ?

33 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。