推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

36 12
發新話題

9月去台灣

9月去台灣

我想問如果我9月去台灣, 但唔知去台灣ge北, 中定南好, 想問問大家有乜好提議

引用:
原帖由 Karley 於 2007-5-22 13:54 發表
我想問如果我9月去台灣, 但唔知去台灣ge北, 中定南好, 想問問大家有乜好提議
第一次去? 如果係, 台北!

台北有地下鐵 (捷運) 好難迷路.
I'll be back!

thank you

引用:
原帖由 keibeast 於 2007-5-23 02:24 發表
台北有地下鐵 (捷運) 好難迷路.
人地係問:

你就答人:
台北有地下鐵 (捷運) 好難迷路

其實你申請做台灣版版主係咪要o係閱讀能力再加倍努力下呢?

你o既理解能力有d高, 我只係 second 你 o既 opinion, 講出點解第一次去台灣玩要去台北. 出去玩最怕係人生路不熟會迷路, 唔知點解你會咁大反應o既, 你 eq 咁好一定做好多生意架啦.
I'll be back!

引用:
原帖由 keibeast 於 2007-5-24 17:03 發表
你o既理解能力有d高, 我只係 second 你 o既 opinion, 講出點解第一次去台灣玩要去台北. 出去玩最怕係人生路不熟會迷路, 唔知點解你會咁大反應o既, 你 eq 咁好一定做好多生意架啦.
路過...

這位網友解答網友的方法真的令人費解!? 樓主的問題是台灣那處好玩, 你說捷運很方便不會迷路, 這是否離題呢?

假如你是second別人的opinion時, 使用"引言"'便不會令人誤會了.

只是想說句公道說話, 如有得罪, 多多見諒

引用:
原帖由 Karley 於 2007-5-22 13:54 發表
曾經到過台南, 不過只是去探朋友, 台南沒有台北好玩! 但台灣有很多美食

大家都係好人幫我姐, 唔緊要LA, 就係想去台灣狂食野, 周圍cc, 逛逛, 而且其實我份人都好矇都幾容易盪失路ga, 而且又人生路不熟, 好彩有大家提醒台北有捷運.

如果我地係香港出世又拎住特區護照, 係咪即係可以就咁申請入台証=網上簽証=落地簽証ga; 如果我選左網上登記, 係咪填晒form send過去之後就咁拎本passport去金鐘+$55即日就搞掂可以取回ga la, 填左張form要等幾多日先批到ga, 等我可以預留返d時間唔好咁趕

由於小妹stupid, 所以問左咁多問題, 希望大家幫幫笨旦小妹la, thank you all of you

引用:
原帖由 jasonhunt 於 2007-5-24 19:35 發表

路過...

這位網友解答網友的方法真的令人費解!? 樓主的問題是台灣那處好玩, 你說捷運很方便不會迷路, 這是否離題呢?

假如你是second別人的opinion時, 使用"引言"'便不會令人誤會了.

只是想說 ...
點會有得罪呢, 多謝你意見就真
可能我唔知佢原來係second我o既opinion囉我生意好嘛, 咪睇唔切囉

引用:
原帖由 Karley 於 2007-5-24 22:58 發表
大家都係好人幫我姐, 唔緊要LA, 就係想去台灣狂食野, 周圍cc, 逛逛, 而且其實我份人都好矇都幾容易盪失路ga, 而且又人生路不熟, 好彩有大家提醒台北有捷運.

如果我地係香港出世又拎住特區護照, 係咪即係可以就 ...
其實你網上簽證仲麻煩
去到食多d好野啦, 小心肥幾磅返黎

相關搜索目錄: 簽證

我都想去中南部, 好多街頭小食...

引用:
原帖由 芝華士女朋友kay 於 2007-5-25 00:27 發表

其實你網上簽證仲麻煩
去到食多d好野啦, 小心肥幾磅返黎
我都怕怕會變大肥妹a
即係你ge建議係喺機場落機做落地簽証?
咁$$呢, 係香港唱左先定係又喺台灣機場唱好a

相關搜索目錄: 簽證

引用:
原帖由 Karley 於 2007-5-24 22:58 發表
大家都係好人幫我姐, 唔緊要LA, 就係想去台灣狂食野, 周圍cc, 逛逛, 而且其實我份人都好矇都幾容易盪失路ga, 而且又人生路不熟, 好彩有大家提醒台北有捷運.如果我地係香港出世又拎住特區護照, 係咪即係可以就 ...
你可以選擇網上簽証或者落地簽証!如果我無記錯,價錢應該一樣!
不過網上簽証可以3個月內去多一次(如果你再會去的話就有用)!通常今日apply
第二日就可以去力,你可以簡去金鐘力或者機場力都可以,不過去機場力就要小心留意你班機既時間,因為機場中華旅行社無記錯的話8點先開(重要預多少少時間去力呢!)

如果怕煩就搞落地簽証好羅!

另外,你有乜野想食或者想試呢?

相關搜索目錄: 旅行社

咁好似網上簽証會安全D, 方便D, 起碼唔怕miss左班flight, 而且多d時間去airport入面玩
咁$$呢, 係hk d找換店唱, 定hk銀行唱, 定係taiwan airport唱好a??
我想去夜市, 魯肉飯, 牛肉面, 仲有咩好介紹,

相關搜索目錄: 銀行

你9月頭去嗎? 已定了?

我上次去係台灣個到對兌..係個個入境個到

不過我都听人講係西門町個到對係多d..不過我最終都冇係個到對

你去台灣做落地簽証仲快. ..唔駛5分中就ok了.

hk 等左15分中都未做`

我8月底都會再去多次...哈..

都會區的話當然是台北
風景的話建議去東部囉

決定左ga la, 一定會9月去的, 因為好耐冇去過旅行, 而且公司要清假, 8月暑假完去會平d ma
係咪好似有間博物館叫做(就真)博物館ga, 想請間係邊呢

引用:
原帖由 Karley 於 2007-5-27 20:23 發表
咁好似網上簽証會安全D, 方便D, 起碼唔怕miss左班flight, 而且多d時間去airport入面玩
咁$$呢, 係hk d找換店唱, 定hk銀行唱, 定係taiwan airport唱好a??
有簽証,過關都會快D啦!

香港得好少銀行可以買到台幣,而且匯率唔好!大部份人都會去到台灣機場唱,每次收20台幣手續費。而我自已通常去台北車站D銀行唱,貪佢匯價好D同唔收手續費!不過你第一次去都係係機場唱方便D!

你可以帶多少少港幣去,如果用晒,到時可以選擇簽card或者力cash去台北車站既新光3月地下唱就得加啦!!

http://www.mmot.com.tw/

牛肉麵我只係食過幾次,未覺得有邊間"好好味",夜市第一次去通常會去士林(貪佢夠大又多野行),不過我最鐘意去既夜市係饒河街夜市!我都建議你去淡水行下,真係唔錯架!

相關搜索目錄: 銀行

引用:
原帖由 Karley 於 2007-5-27 20:23 發表
落地簽證去到台灣機場先做架, 好快架咋
簽證隔離有間找換店可以唱錢, 手續費20 (離開台灣用台幣換回港幣要100手續費)市林多野食, 不過睇下你鍾唔鍾意食街邊小食啦, 都好多野食, 我就鍾意飲白苦瓜+蜜糖, 基本上去到台灣驚你食唔晒咁多野, 唔怕無野食囉

相關搜索目錄: 簽證 銀行

筒仔米糕.....

蚵仔米線.....

藥燉排骨.....

碗粿.....

刈包.....

棺材板.....

棺材板??真係死人訓個d? 仲有仲有刈包咩黎ga, 包黎ga, 入面有冇野包住ga??

係咪仲有蚵仔煎, 同蠔餅有乜分別a

我都聽人話記住try苦瓜+honey, 但會唔會好好苦ga, 妹妹怕怕ga

thank you靜清個website ar

引用:
原帖由 Karley 於 2007-5-28 23:06 發表
決定左ga la, 一定會9月去的, 因為好耐冇去過旅行, 而且公司要清假, 8月暑假完去會平d ma
係咪好似有間博物館叫做(就真)博物館ga, 想請間係邊呢
應該是袖珍博物館吧?

http://www.mmot.com.tw/1-en.htm

目前到該博物館的方式,必需搭BUS or TAXI

引用:
原帖由 Karley 於 2007-5-29 23:16 發表
棺材板??真係死人訓個d? 仲有仲有刈包咩黎ga, 包黎ga, 入面有冇野包住ga??

係咪仲有蚵仔煎, 同蠔餅有乜分別a

我都聽人話記住try苦瓜+honey, 但會唔會好好苦ga, 妹妹怕怕ga

thank you靜清個website ar: ...
棺材板係厚身麵包中間切個 "匚" 形, 洞入面放肉鬆等等...

刈包係中式hamburger, 花卷 差唔多既包, 中間一塊肥肉.

蚵仔煎同蠔烙有乜分別我唔太清楚, 我冇喺台灣食過蚵仔煎...

36 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。