標題: [灌水] 70-200mm F2.8 之比較 [打印本頁]

作者: 無心    時間: 2008-3-5 19:35     標題: 70-200mm F2.8 之比較

C記,,N記,,S記都有一支70 - 200mm F2.8
唔知大家覺得邊支型仔d呢?
唔該唔好有罵戰

ps:其他廠我冇打出來唔係話咩...只係唔多熟/唔多肯定其他廠有冇
作者: rottenorange    時間: 2008-3-5 21:15

support-愛死小白
作者: khadafy    時間: 2008-3-6 00:29

隨左小白.....其它廠唔係幾夠班!
作者: 無心    時間: 2008-3-6 12:58

引用:
原帖由 khadafy 於 2008-3-6 00:29 發表
師兄講野有點主觀吧....
同埋你所講既唔係幾夠班係指咩先?
外型定係質素?
作者: 城中老人    時間: 2008-3-6 13:31     標題: 回復 #3 khadafy 的帖子

點為之唔夠班呢?唔夠貴?唔夠平?唔夠重?唔夠輕?外形唔夠靚?
還是影出來的畫質?
請師兄指點,一開矛塞,咁就功德無量了!
作者: 無心    時間: 2008-3-6 13:59

引用:
原帖由 城中老人 於 2008-3-6 13:31 發表
點為之唔夠班呢?唔夠貴?唔夠平?唔夠重?唔夠輕?外形唔夠靚?
還是影出來的畫質?
請師兄指點,一開矛塞,咁就功德無量了!
師兄冷靜
如果呢個post令到大家有罵戰
咁真係好對唔住
希望各位影友冷靜
作者: Maverick    時間: 2008-3-6 15:36

引用:
原帖由 無心 於 2008-3-5 19:35 發表
唔該唔好有罵戰

ps:其他廠我冇打出來唔係話咩...只係唔多熟/唔多肯定其他廠有冇
請各位師兄留意:

小弟並不反對這些投票或者敏感討論,
大前提大家理性討論,
但是若果發覺到部分師兄言論激進或者有挑釁性行為,
我會不單只 lock thread,
而且會拆除這個 thread 。

更加會考慮通知大板主,
大板主會因應你們的出位行為作出應有的處分,
所以希望你們慎言。

作者: 城中老人    時間: 2008-3-6 18:11     標題: 回復 #7 Maverick 的帖子

版主請放心,大家理性討論,點會有罵戰呢?
對135機的zoom鏡唔係咁熟,見到呢個post,先至加入討論啫.
作者: 無心    時間: 2008-3-6 18:12

引用:
原帖由 Maverick 於 2008-3-6 15:36 發表

請各位師兄留意:

小弟並不反對這些投票或者敏感討論,
大前提大家理性討論,
但是若果發覺到部分師兄言論激進或者有挑釁性行為,
我會不單只 lock thread,
而且會拆除這個 thread 。

更加會考慮 ...
板主很抱歉
為你帶來煩麻
還是請del左呢個post吧
以免傷和氣
作者: Maverick    時間: 2008-3-6 21:48

引用:
原帖由 城中老人 於 2008-3-6 18:11 發表
版主請放心,大家理性討論,點會有罵戰呢?
對135機的zoom鏡唔係咁熟,見到呢個post,先至加入討論啫.
請師兄明白,
小弟要為免到時一發不可收拾,
唯有做黑臉出來制止免得事情繼續惡化。

大家可以繼續理性討論,
其實每個人觀點與角度對與以上的鏡頭有不同評價,
沒有絕對答案,
有些師兄難免對與某鏡頭情有獨鍾,
也許用另一種方法去問,
這樣可以進一步了解對方為何為什麼對這個鏡頭有這麼高的評價,
小弟很歡迎大家多作互動,
攝影愛好者可以互相探討或者分享自己的經驗,
希望藉這次事件大家多些了解。

作者: Maverick    時間: 2008-3-6 21:56

引用:
原帖由 無心 於 2008-3-6 18:12 發表

板主很抱歉
為你帶來煩麻
還是請del左呢個post吧
以免傷和氣
小弟暫時覺得沒有必要拆除,
之不過想話畀你們知道,
我會經常巡板但不一定回應所有 post,
為免事情小事化大事,
唯有「先小人、後君子」作出呼籲,
希望大家能夠盡可能控制自己情緒。

作者: 城中老人    時間: 2008-3-6 23:33     標題: 回復 #10 Maverick 的帖子

請讓我表明,我並無 nikon 或 canon 相機,只是想了解呢幾支 zoom 鏡的質素.
所以在我來說,一定冇品牌之爭,同其他爭拗.
只為求知而己.
作者: 無心    時間: 2008-3-7 21:42

引用:
原帖由 城中老人 於 2008-3-6 23:33 發表
請讓我表明,我並無 nikon 或 canon 相機,只是想了解呢幾支 zoom 鏡的質素.
所以在我來說,一定冇品牌之爭,同其他爭拗.
只為求知而己.
師兄唔用N / C
難道用 O 記? / S記
可以分享下嗎?
另外我係C記人....小黑同小白質素都可以話得上zoom鏡中頂曬班
但小黑好明顯比小白sharp好多
但都比較太"硬"
有小黑既師兄唔該唔好插....
作者: 城中老人    時間: 2008-3-7 23:04     標題: 回復 #13 無心 的帖子

師兄你好,135機係用 leica m3 菲林機,有三支 summicron F2 的35mm 50mm 90mm.
120菲林機用 hasselblad 500cm .有50mm F4,80MM F2.8,150MM F4.
但現時菲林,相紙,藥料,經常冇貨,乜都要訂,有消息話,可能停產添.
在這數碼洪流下,想轉吓口味,從未玩過zoom鏡,見有師兄討論,好有興趣知多d啫.
作者: 無心    時間: 2008-3-7 23:23

引用:
原帖由 城中老人 於 2008-3-7 23:04 發表
師兄你好,135機係用 leica m3 菲林機,有三支 summicron F2 的35mm 50mm 90mm.
120菲林機用 hasselblad 500cm .有50mm F4,80MM F2.8,150MM F4.
但現時菲林,相紙,藥料,經常冇貨,乜都要訂,有消息話,可能停產添.
在 ...
well
師兄原來玩呢樣
即係你玩緊果陣,我都應該未出世=.=....
師兄玩開135
咁入數碼機
都一定係 5D / 1DS(1-3代) / D3
是但一部ga la....
師兄有咩心水呢??
作者: 城中老人    時間: 2008-3-8 09:29     標題: 回復 #15 無心 的帖子

師兄太客氣了,呢d機在70年代買落,用到而家,都三十多年了.
數碼135機心目中有 leica m8, 120機有  leaf 數碼機背.
因已有鏡頭,唔使買.
如果轉玩日本機,我會揀 d3 ,因朋友中有人玩 1ds ,有人玩 d3, 都揸過上手,覺得 d3 好有手感.
操控比較就手.但就要重新買過哂d鏡頭.
作者: 無心    時間: 2008-3-8 22:55

引用:
原帖由 城中老人 於 2008-3-8 09:29 發表
師兄太客氣了,呢d機在70年代買落,用到而家,都三十多年了.
數碼135機心目中有 leica m8, 120機有  leaf 數碼機背.
因已有鏡頭,唔使買.
如果轉玩日本機,我會揀 d3 ,因朋友中有人玩 1ds ,有人玩 d3, 都揸過 ...
70年代買落
咁我真係未出世la
小弟今年先17
師兄玩緊相機果陣.....小弟仲要父親大人既精子中呢

原來師兄想玩D3
leica <--雖然呢隻牌子我未曾高擧過
但如果師兄可以割愛放出去
D3就會變得好平了
作者: 城中老人    時間: 2008-3-9 23:27     標題: 回復 #17 無心 的帖子

呢兩日去咗朋友的workshop睇過,親身體驗了48mmx36mm數碼背的威力.
就算d3,1ds,135全片幅完全冇得揮.
叠埋心水買個數碼背好了.
作者: BillionBoy    時間: 2008-3-10 12:27

If just for outlook, I prefer SW
作者: 無心    時間: 2008-3-10 13:39

引用:
原帖由 BillionBoy 於 2008-3-10 12:27 發表
If just for outlook, I prefer SW
咁如果計質素呢?
師兄你又有咩意見?
作者: BillionBoy    時間: 2008-3-10 14:47

引用:
原帖由 無心 於 2008-3-10 13:39 發表

咁如果計質素呢?
師兄你又有咩意見?
我只有支小小白, 所以俾唔到 comment
作者: Jeff9394    時間: 2008-3-11 12:49

引用:
原帖由 無心 於 2008-3-5 19:35 發表
唔該唔好有罵戰

我 自 己 用 緊 舊 80~200 2.8L 十 幾 年 前 買 既
近 年 用 過 朋 友 D 70~200 2.8L
Nikon 新 果 D 70~200 我 未 用 過
舊 果 D 我 就 覺 得 大 家 差 唔 多, Nikon 硬 D D 同 色 好 D
其 實 舊 80~200 2.8L 如 果 保 養 得 好 唔 計 auto focus 舊 鏡 係 sharp d
不 過 出 綠 色 我 覺 得 唔 夠 小 白 好, 如 果 影 草 地 背 景 既 相 小 白 會 好 好 多
SIGMA 問 題 係 鏡 片 唔 耐 用 唔 搽 得, 入 廠 搽 得 幾 次 就 淡 晒 色......

呢 D 係 我 個 人 感 覺 可 能 人 人 唔 同
作者: Jeff9394    時間: 2008-3-11 12:58

引用:
原帖由 無心 於 2008-3-7 23:23 發表

well
師兄原來玩呢樣
即係你玩緊果陣,我都應該未出世=.=....
師兄玩開135
咁入數碼機
都一定係 5D / 1DS(1-3代) / D3
是但一部ga la....
師兄有咩心水呢??
我 D Sinar, RB67, Hasselblad 家 下 都 做 晒 display item......
不 過 135 機 有 樣 好 佢 地 有 D wide angle 真 係 wide 好 多
120 最 wide 最 靚 都 係 得 架 Hasselblad SWC
你 一 用 24 TSE 同 14 2.8L 大 機 就 冇 晒 計
呢 樣 可 能 同 我 影 既 野 有 關 啦
作者: 城中老人    時間: 2008-3-11 15:14     標題: 回復 #23 Jeff9394 的帖子

想WIDE好易,搵架搖頭機就得,有120,135,影到140度,仲唔變形添.

我以前都用SINAR P 搵食,但近幾年好少用了.

睇過LEAF APTUS的數碼背,可以用ADAPTALL用落SINAR,HASSELBAL,RB67.但最平都要成拾萬元,頭痛中!
作者: Jeff9394    時間: 2008-3-11 17:12

引用:
原帖由 城中老人 於 2008-3-11 15:14 發表
想WIDE好易,搵架搖頭機就得,有120,135,影到140度,仲唔變形添.
係 影 到 多 左 左 右 咁 上 下 呢 都 唔 係 果 樣 野
點 都 好 好 老 實 真 係 好 睇 你 要 D 咩 同 你 影 D 咩 既
作者: 城中老人    時間: 2008-3-11 18:45     標題: 回復 #25 Jeff9394 的帖子

真係失禮,我影咗幾十年嘢,從來都冇諗過要d咩同影d咩.
正職就編導做主,秘撈都係,或由出錢的老細作主.
而家退休啦,應可以諗吓喇!
作者: peninsula    時間: 2008-3-11 21:39

引用:
原帖由 khadafy 於 2008-3-6 00:29 發表
Really so superior?
作者: 無心    時間: 2008-3-11 22:45

引用:
原帖由 城中老人 於 2008-3-11 18:45 發表
真係失禮,我影咗幾十年嘢,從來都冇諗過要d咩同影d咩.
正職就編導做主,秘撈都係,或由出錢的老細作主.
而家退休啦,應可以諗吓喇!
我影咗幾十年嘢 <---well..都話左我未出世師兄已經影緊相ga la....
作者: khadafy    時間: 2008-3-12 00:55

引用:
原帖由 peninsula 於 2008-3-11 21:39 發表

Really so superior?
小弟得閒無聊果陣就喜歡搵D鏡試下....
不過我以下講 gar言論 ,會另到有部份人唔高興,
所以咁多人回應我都唔覆..

小弟30年來曾經用過的相機鏡頭也不小...如,萊卡M3,哈蘇500CM,Rollei,Contax RTSII,Mamiya,Olympus,Canon ,Nikon,Tamron,Tokina,Sigma,Yashica ..等等...不能盡綠.
覺得Carl Zeiss鏡頭最正,由其是HFT,其次是T﹡,
而架仔遠攝鏡,首推Canon L,其次是Tokina AT-X Pro ,而最差是死馬.....
以上只是小弟個人意見,如閣下對以上意見有所不同,就請不要動怒,插插在下...thx!

作者: 城中老人    時間: 2008-3-12 09:33

引用:
原帖由 無心 於 2008-3-11 22:45 發表

我影咗幾十年嘢 <---well..都話左我未出世師兄已經影緊相ga la....
都係搵兩餐啫,1968年入咗某電視臺做硬照佬,三年後轉16mm菲林電影機攝影師.
80年代,全面改用betacam.直到高清,都成40年喇,要退休了.
作者: 城中老人    時間: 2008-3-12 10:16     標題: 回復 #17 無心 的帖子

題外話,請勿怪我老氣橫揪.
師兄咁年輕,17歲,應該還在求學階段,課餘影吓相不失為減壓方法.
請以學業為重,讀書排第一.
作者: 無心    時間: 2008-3-12 18:41

引用:
原帖由 城中老人 於 2008-3-12 10:16 發表
題外話,請勿怪我老氣橫揪.
師兄咁年輕,17歲,應該還在求學階段,課餘影吓相不失為減壓方法.
請以學業為重,讀書排第一.
師兄言之有理.....
但遲d真係好希望有機會同師兄出去學下野
一定得益不少
作者: peninsula    時間: 2008-3-12 20:41

引用:
原帖由 khadafy 於 2008-3-12 00:55 發表
小弟30年來曾經用過的相機鏡頭也不小...如,萊卡M3,哈蘇500CM,Rollei,Contax RTSII,Mamiya ...
Thanks for expert opinion!
作者: 無心    時間: 2008-3-13 20:21

引用:
原帖由 peninsula 於 2008-3-12 20:41 發表

Thanks for expert opinion!
呢度d師兄太勁la
作者: 城中老人    時間: 2008-3-14 09:36     標題: 回復 #32 無心 的帖子

其實我冇乜料架,得個影字,有好多嘢都條知其然而不知其所以然.
如想在攝影發展,可修讀有關課程,如中大,浸大的傳理系.演藝學院的影視制作.
畢業後可做藝員,記者,主播,攝影師,編導,最高境界係做導演,悲歡離合,千軍萬馬,一切都在自己操控之中.
你話幾有成功感呢!
作者: myd001    時間: 2008-3-14 16:05

隨左小白.....其它廠唔係幾夠班! !
作者: 無心    時間: 2008-3-14 22:40

引用:
原帖由 myd001 於 2008-3-14 16:05 發表
點解呢?
小白我自己都有
小鏡同小黑拍埋一齊
我真係唔覺小黑唔夠班lor.....
如果只係講sharp度
小黑 ko 小白tim la
師兄你點可以咁講野呢
每間廠都有其長短處
作者: 無心    時間: 2008-3-14 22:41

引用:
原帖由 城中老人 於 2008-3-14 09:36 發表
其實我冇乜料架,得個影字,有好多嘢都條知其然而不知其所以然.
如想在攝影發展,可修讀有關課程,如中大,浸大的傳理系.演藝學院的影視制作.
畢業後可做藝員,記者,主播,攝影師,編導,最高境界係做導演,悲歡離合 ...
師兄真係勁.....
作者: Maverick    時間: 2008-3-14 23:06

引用:
原帖由 myd001 於 2008-3-14 16:05 發表
Will you stop copy and paste brother khadafy reply ?
Use your own wording.
This is 1st warning !!!

作者: 無心    時間: 2008-3-15 18:24

引用:
原帖由 Maverick 於 2008-3-14 23:06 發表

Will you stop copy and paste brother khadafy reply ?
Use your own wording.
This is 1st warning !!!

版主大大發火了........
作者: 喵oo    時間: 2008-3-15 21:44

ha ha....forget it..........
作者: RX-93    時間: 2008-3-26 23:41

N記既鏡必定比 C記既sharp D
因為C記既鏡DESIGN係專登加左D野令鏡頭既sharpness 減少...
作者: 無心    時間: 2008-3-27 22:22

引用:
原帖由 RX-93 於 2008-3-26 23:41 發表
N記既鏡必定比 C記既sharp D
因為C記既鏡DESIGN係專登加左D野令鏡頭既sharpness 減少...
點解要咁做?????
作者: cy8212    時間: 2008-3-29 19:47

hello , i am from guangdong ... i  always use pentax 80--200/2.8
作者: charlespoon    時間: 2008-3-29 19:54

OF course 小白,
你看波的時候望咩鏡?
樣子最出眾的鏡頭系咩?
Of course 白鏡!!!
所以都系小白最好
作者: 死王子    時間: 2008-6-19 15:38

我都係覺得小黑sharp~d .............要比都係n記同c記比~ 副廠真係冇得比
作者: 死王子    時間: 2008-6-19 15:40

加番句我係由c記轉玩n記架!!!  n記我自己覺得真係sharp
作者: BGKing    時間: 2008-6-20 17:43     標題: 回復 #47 死王子 的帖子

If you talk about PQ, I think the best one is Sony 70 200 2.8 G SSM, previously the minolta lens. A lot of reviews say this is better than C or N in terms of PQ.
作者: bzboy    時間: 2008-7-29 22:08

作者: mon_cha_cha    時間: 2008-9-13 09:52

No other choice...
Must be Nikon LB5

作者: peninsula    時間: 2008-10-11 20:44

引用:
原帖由 mon_cha_cha 於 2008-9-13 09:52 發表
No other choice...
Must be Nikon LB5
Why lei? Any samples?
作者: dollarmen    時間: 2008-10-13 20:54

C記同N記其實好能比較, 唔同廠有唔同質素,副廠又唔可以同佢地比............價錢差咁遠...........
作者: tblgz    時間: 2008-12-25 01:23

作者: cheung02000    時間: 2009-1-14 14:07

我都試用過大部份廠既70200其實樓主想比較d咩先?
講明先~以下係我個人試過之後既睇法,全無d咩門派之爭既意思

如果講可接受既最大光圈成像既話排名如下
Olympus f2
Tamron f2.8
Nikon f3.2
Konica Minolta f3.5
Sony f3.5
Sigma f4
Canon f4

如果講對焦快就排名如下
---------勁快
Canon
Nikon
Sigma
----------慢
Sony
Konica Minolta
-----------龜速
Olympus
Tamron

講f11以上既成像表現就
Nikon
Canon
Sony
Olympus
Tamron
Sigma

講大光圈最少失光
Olympus
Nikon
Sony
Tamron
Canon
Sigma

影人最佳既話(唔洗磨皮)
Canon
Sigma
Sony
Nikon
Tamron
Olympus

價錢(一般用家)
Tamron
Sigma
Nikon
Canon
Sony
Olympus

價錢(專業用家)
Canon
Sony
Nikon
Tamron
Sigma
Olympus

我工作時係用Canon既,因為夠平,Canon比專業用家既折扣係比官價平一半+12免息分期,維修又快又平
但同其他廠比成像既話,差過其他廠好多
我個人玩個陣就用Olympus,因為最方便同我覺得成像最好

作者: moxfactor    時間: 2009-2-12 12:09

Canon 可能 overall 大間過 Nikon, 但係如果一間公司好似 Sony 咁, 分散投資 camera + printers + scanner + fax + electronic dictionary ...  又點可能及得上 Nikon 咁, 全部資源去哂 camera + camera lens + microscope lens + binocular lens + eyeglasses lens...

睇你要既係專業定係多元化...  最好定係方便...  如果你成家D野都係Sony, 咁Sony DSLR 最啱你, 插線入 Sony Bravia 42" Full HD LCD 電視個畫面靚到呢...  不過 print 出嚟?  用其他方法睇?  本身張RAW既100%大細睇清楚張相...  冇一樣合格.  係, 可以PS...  咁傻瓜機都得啦...  機內冇一樣野係Sony自己做, 又點會好.

當你要食牛排...
Sony = 大家樂.  Canon = Grand Hyatt Buffet.  Nikon = Ruth Chris Steak House.
Canon同Nikon價差唔多, 但係你想要既係乜?
作者: itklaw    時間: 2009-2-15 02:04

i like 小小白多D
作者: khadafy    時間: 2009-3-17 07:54

小弟其實都唔想在這個話題再講..
但睇左咁耐,足之忍唔住...
卑D真正資料大家睇下.....
(睇完唔好插喇)
以下由同一測試MTF造出數據,
MTF 世界排行榜全世界只有一家有 最公正

(測試2000年前所生產的所有中至長焦距鏡MTF)
CANON EF 80-200/2.8L =4.2 -100.00
CANON EF 70-200/2.8L =4.1 -97.62
NIKKOR AF 80-200/2.8 =4.0 -95.24
NIKKOR AF 80-200/2.8D =4.0 -95.24
MINOLTA AF-80-200APO-G =3.9 -92.86
NIKKOR AF 80-200/2.8D ED =3.9 -92.86
TOKINA AT-X AF 80-200/2.8 =3.4 -80.95

轉自2000年前19款 35mm 頂級鏡頭 ,
(如想了解多D,可到以下網址參考)

http://www.vwfans.com.cn/archiver/?tid-13401.html
http://www.photodo.com/

作者: pocarisky    時間: 2009-3-18 01:41

愛死小白~!!!!
作者: wallgrass    時間: 2009-6-2 07:07

引用:
原帖由 bzboy 於 2008-7-29 22:08 發表
support-愛死小白
Canon very good.
support!!

不過去旅行會重咗d

睇下呢到 :

http://review.fengniao.com/89/891322.html
作者: 10k    時間: 2009-6-9 21:22

小白比較好啦
作者: khadafy    時間: 2009-7-20 18:28

其實買邊支都無乜所謂...

最重要係自巳鐘意咪得 o羅....

但如果真正要比較的話,那就當然係依從數據啦.......
作者: alexlics    時間: 2009-7-21 09:42

Canon.......is good....price.....
作者: wmp968    時間: 2009-7-30 13:57

小白!小白!小白!小白!小白!
作者: k987654321    時間: 2009-8-10 02:47

用開都係小白好
作者: SIG    時間: 2009-8-10 14:52

我有100 f2 USM,100 f2.8 macro USM,又有200 f2.8L USM大光圈鏡喇,用70-200 f4L IS USM 好D喎~~~~
作者: khadafy    時間: 2009-8-11 07:15

引用:
原帖由 SIG 於 2009-8-10 14:52 發表
我有100 f2 USM,100 f2.8 macro USM,又有200 f2.8L USM大光圈鏡喇,用70-200 f4L IS USM 好D喎~~~~
博士.......好似鏡頭有D 重覆感覺.....是嗎?
作者: toptwo    時間: 2009-9-10 13:02

小白好!  
作者: citypenguin    時間: 2009-9-11 11:24

小白2.8 is 快靚正..................
作者: johnny720    時間: 2009-10-5 19:36

一定係小白
作者: 0615289    時間: 2009-10-11 16:40

一定係小黑5
作者: shady89x89    時間: 2009-10-19 02:18

canon!!!!!! the best!!!
作者: cowboy109    時間: 2009-10-30 22:48

龍仔都有一支喎!點解無得投票呀?
Tamron SP AF 70-200mm F/2.8 Di LD (IF) Macro
作者: 24+    時間: 2009-12-20 20:37

小弟是Canon用家~所以比較喜歡小白~haha
作者: batmanet    時間: 2010-1-24 11:57

Thanks for voting
作者: lcc6300    時間: 2010-3-14 01:21

小灰五最好
作者: 17181718    時間: 2010-5-18 03:41     標題: nikon better

nikon better !!
作者: ccklewis    時間: 2010-5-26 11:27

太貴喇..............
作者: khadafy    時間: 2010-5-27 08:18

引用:
原帖由 lcc6300 於 2010-3-14 01:21 發表
小灰五最好
提出証據,方能另人相信.....

而大多 nikon 鏡都係普通貨式...

(2000年前世界上最高評分的19支鏡頭中....nikon 就1支都無份)

徠卡鏡頭:

M系列:50/275/1.490/2.8

R系列:50/290/2.8
100/2.8 Macro
蔡司(康太時):50/1.750/1.485/1.4
45/2G
Canon:EF85/1.2EF135/2
EF 200/1.8
賓得:50/1.450/2.8Macro
萬能達:AF 50/2.8Macro
AF 100/2.8Macro
圖麗:MF AT-X 90/2.5Macro

另外世界著名攝影界鏡頭評測人日本的~西平英生 先生..

測試了250支AF鏡頭中..

從“影像解析度”和“實拍效果”兩項均得滿分(5顆星)的只有9支鏡頭,

(實得來不易的滿分AF鏡頭)。

9款最好鏡頭分佈情況如下:
1、萬能達3支,其中1支變焦,1支微距,1支人像定焦,
焦段在85mm100mm70-200mm
2、Canon 3支,其中2支是微距,為100,180,400mm焦段;
3、尼柯爾2支,焦段在200mm300mm
4、賓得1支,焦段在300mm

作者: 仟妍晨    時間: 2010-5-27 08:40

作者: a3b3c3    時間: 2010-7-12 19:33

小白 is good!!!
作者: hehehe9003    時間: 2010-11-17 00:07

作者: 信為先誠為重    時間: 2011-1-1 06:54

作者: kenneth8899    時間: 2011-1-13 15:26

老資格.........!勁!!
作者: 孔乙己    時間: 2011-1-23 17:02

ok呀
作者: testac1    時間: 2011-1-27 21:57

有準則.用canon讚canon好, 用nikon讚nikon好.要平sigma好..
作者: hk_kingfisher    時間: 2011-2-13 17:05

我用N機....
黑五....黑六
作者: 56478951    時間: 2011-2-19 06:02

作者: 江伶柔    時間: 2011-3-2 06:00

作者: f1q7gfgf9v    時間: 2011-3-3 16:05     標題: 老公和老婆的對話 - Qzone日志

作者: hyperecho    時間: 2011-5-25 12:18

小白2.8 is 快靚正
作者: him2222    時間: 2011-5-27 01:31

70 -200 2.8 T^T
作者: Lea417    時間: 2012-1-20 22:50

轉咗定焦之後就放曬所有70-200,因為唔急又唔怕重,quality係距離嘅。
作者: haha8800    時間: 2012-4-27 12:08

喜欢C家的小白,对焦有优势!
作者: raherex    時間: 2012-5-18 14:04

小白is the best
作者: SiuBing_380    時間: 2012-6-13 18:04

我用過我個frd支小黑6, 好正
作者: andychan789    時間: 2012-8-21 18:37

n記支小黑 兩皮幾嘢 無得頂啦
作者: fftt6677    時間: 2012-8-27 11:42

小白
作者: banban1234    時間: 2012-10-18 00:40

Canon 小白没有走雞的啦
作者: alexlam49    時間: 2012-11-9 03:56

nikon 用家支持下
作者: Orandy90    時間: 2012-12-17 19:14

我用小小白 幾得下

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0