標題: 巴士路線接龍 (廷續篇) [打印本頁]

作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-4-21 12:25     標題: 巴士路線接龍 (廷續篇)

金句:玩巴士路線接龍,唔識搭巴士都難。 

簡單接龍說明:

(1) 接受九巴,新巴,城巴,龍運,大嶼山巴士,港鐵接駁巴士路線。
(2) 請列明邊間巴士公司,起點同終點總站名稱。
(3) 只要之前有同一個數字或英文字就可以,唔使用到最後一個字。
(4) 請盡量避免重複巴士號碼。
(5) 只接受現役巴士路線號碼。 
引用:
例子:

帖子 (1) 1A 九巴 中秀茂坪 <---> 尖沙咀碼頭
帖子 (2) 13D 九巴  寶達巴士總站 <---> 維港灣
帖子 (3) 601 九巴/新巴聯營  寶達巴士總站 <---> 金鐘巴士總站 (德立街)
接龍遊戲開始: 

1A 九巴 中秀茂坪 <---> 尖沙咀碼頭

作者: 吳講得    時間: 2009-4-21 12:29

1 九巴      尖沙咀碼頭<---->竹園
作者: yutauwan    時間: 2009-4-21 13:33

11 K   九巴      竹園 <----> 紅磡車站
作者: 吳講得    時間: 2009-4-21 13:40

11C   九巴     上秀茂坪總站<<<<<>>>>>竹園邨總站
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-4-21 13:56

13D 九巴  寶達巴士總站 <---> 維港灣
作者: yutauwan    時間: 2009-4-21 14:20

13M    九巴    寶達巴士總站 <------> 觀塘地鐵站
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-4-21 15:48

引用:
原帖由 yutauwan 於 2009-4-21 14:20 發表
13M    九巴    寶達巴士總站  觀塘地鐵站
呢條係循環線黎,總站在觀塘鐵路站,寶達果邊到站載完人即走。 

11x  九巴 上秀茂坪  <----->  紅磡鐵路站
作者: 吳講得    時間: 2009-4-21 15:56

11D  九巴   樂富 <<<<<>>>>>觀塘碼頭
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-4-21 15:58

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-4-21 15:56 發表
11D  九巴   樂富 觀塘碼頭
601 九巴/新巴聯營  寶達巴士總站 <---> 金鐘巴士總站 (德立街)
作者: 吳講得    時間: 2009-4-21 16:00

103  九巴/新巴聯營   竹園<<<<<>>>>>>蒲飛路
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-4-21 16:06

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-4-21 16:00 發表
103  九巴/新巴聯營   竹園>蒲飛路
  103 係九巴/城巴聯營。   113 先係九巴/新巴聯營。 

113 九巴/新巴聯營   彩虹 <-----> 堅尼地城(卑路乍灣)
作者: 吳講得    時間: 2009-4-21 16:11

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 21-4-2009 04:06 PM 發表

103 係九巴/城巴聯營。   113 先係九巴/新巴聯營。 

113 九巴/新巴聯營   彩虹  堅尼地城(卑路乍灣)
多謝溫馨提示

17  九巴    觀塘(月華街)<<<<>>>>愛民
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-4-21 16:21

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-4-21 16:11 發表

多謝溫馨提示

17  九巴    觀塘(月華街)愛民
客氣,客氣!   金巴都係唔好玩咁多,等其他會員有得玩。 

呢架比較特別: 

繁忙時間服務, 特快線!

朝早繁忙時間 601P 九巴/新巴聯營  寶達巴士總站 -----> 上環 (永吉街)
晚上繁忙時間 601P 新巴獨營          上環 (維德廣場) -----> 寶達巴士總站 
作者: 吳講得    時間: 2009-4-21 16:35

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 21-4-2009 04:21 PM 發表
客氣,客氣!   金巴都係唔好玩咁多,等其他會員有得玩。 

呢架比較特別: 

繁忙時間服務, 特快線!

朝早繁忙時間 601P 九巴/新巴聯營  寶達巴士總站 -----> 上環 (永吉街)
晚上繁忙時間 601P 新巴獨營          上環 (維德廣場) -----> 寶達巴士總站
金巴哥... 你玩多啲我哋就學多啲

14  九巴     油塘<<<<>>>>中港城
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-4-21 16:44

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-4-21 16:35 發表

金巴哥... 你玩多啲我哋就學多啲

14  九巴     油塘 <-----> 中港城
我唔玩咁多,但會監察住呢題。 

215x 九巴      藍田總站 (廣田邨) <-----> 九龍鐵路站
作者: 吳講得    時間: 2009-4-21 16:54

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 21-4-2009 04:44 PM 發表
我唔玩咁多,但會監察住呢題。 

215x 九巴      藍田總站 (廣田邨) <-----> 九龍鐵路站
好呀..得閒監察我哋有冇亂嚟 錯咗就

11   九巴    九龍鐵路站<<<<>>>>鑽石山鐵路站
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-4-21 17:08

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-4-21 16:54 發表

好呀..得閒監察我哋有冇亂嚟吖 錯咗就

11   九巴    九龍鐵路站鑽石山鐵路站
一定,一定!   話時話,你唔講,都唔記得九巴 11 號搬晒總站,太耐冇搭了。   

以前好似係佐敦道碼頭 <-----> 黃大仙。 

13x 九巴 寶達巴士總站 <----->  尖沙咀東
作者: beautiful    時間: 2009-4-21 17:34

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2009-4-21 17:08 發表

一定,一定!   話時話,你唔講,都唔記得九巴 11 號搬晒總站,太耐冇搭了。   

以前好似係佐敦道碼頭  黃大仙。 

13x 九巴 寶達巴士總站   尖沙咀東
277X          聯和墟總站  -----------    平田
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-4-21 17:46

引用:
原帖由 beautiful 於 2009-4-21 17:34 發表

277X          聯和墟總站  -----------    平田  
呢架車住東九龍,北上o岩晒,30 分鐘就由觀塘到粉嶺,以前成日都有幫襯。 

286M 九巴 馬鞍山市中心巴士總站 <-----> 鑽石山鐵路站總站 (循環線) 到站上晒客即走 

作者: beautiful    時間: 2009-4-21 17:54

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2009-4-21 17:46 發表

呢架車住東九龍,北上o岩晒,30 分鐘就由觀塘到粉嶺,以前成日都有幫襯。 

286M 九巴 馬鞍山市中心巴士總站  鑽石山鐵路站總站 (循環線) 到站上晒客即走 

21     九巴     彩雲------------紅磡鐵路站

你成日北上, 所以你咁熟
sorry ar !! 我唔搭巴士架, d路線十分唔識   ( 係呢!! 有無人知?? 點解大眼仔個account 這2日消失咗gei ??)

.

作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-4-21 18:01

引用:
原帖由 beautiful 於 2009-4-21 17:54 發表

21     九巴     彩雲------------紅磡鐵路站

你成日北上, 所以你咁熟
sorry ar !! 我唔搭巴士架, d路線十分唔識   ( 係呢!! 有無人知?? 點解大眼仔個account 這2日消失咗gei ??)
...
對巴士熟,但而家多數搭 B1 。 

你唔講都唔知大眼仔個 account 唔見左。   

(1) pm 問大版主,(2) 直接問大眼仔。 

九巴 B1 天水圍鐵路站  <----->  落馬洲支線
作者: beautiful    時間: 2009-4-21 18:33

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2009-4-21 18:01 發表

對巴士熟,但而家多數搭 B1 。 

你唔講都唔知大眼仔個 account 唔見左。   

(1) pm 問大版主,(2) 直接問大眼仔。 

九巴 B1 天水圍鐵路站    落馬洲支線
連露點果個都消失左, 唔知天意or人為 ,  你去問咗話我知

11B    觀塘(翠屏道)----------------九龍城碼頭
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-4-21 21:04

引用:
原帖由 beautiful 於 2009-4-21 18:33 發表

連露點果個都消失左, 唔知天意or人為 ,  你去問咗話我知

11B    觀塘(翠屏道)----------------九龍城碼頭
我估人為多。 

(1) pm 左問大版主,我估未必會講。 (2) 大眼仔暫時找唔到。 

91 九巴 清水灣  <----->   鑽石山鐵路站

作者: beautiful    時間: 2009-4-21 22:01

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2009-4-21 21:04 發表

我估人為多。 

(1) pm 左問大版主,我估未必會講。 (2) 大眼仔暫時找唔到。 

91 九巴 清水灣     鑽石山鐵路站

哎~~ 吔~~ 點解唔分咗副身家先呀

27 九巴                       順天-----------SHUN TIN B/T
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-4-21 22:05

引用:
原帖由 beautiful 於 2009-4-21 22:01 發表

哎~~ 吔~~ 點解唔分咗副身家先呀 h:" />

27 九巴                       順天-----------SHUN TIN B/T
會唔會越有錢,越危險。   

如果我估:大眼仔要求失蹤,因為大版主唔會冇啦啦刪除會員。 

91 -----> 27  此題作廢。 
作者: beautiful    時間: 2009-4-21 22:18

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2009-4-21 22:05 發表

會唔會越有錢,越危險。   

如果我估:大眼仔要求失蹤,因為大版主唔會冇啦啦刪除會員。 

91 -----> 27  此題作廢。 

" 輕輕的我走了, 正如我輕輕的來; 我揮一揮衣袖, 不帶走一片雲彩."
咁又係, 大版主唔會冇啦啦刪除會員, 連x飛哥都消失咗 ,
佢係咪貼器官比其他板主ban 咗ip呀 係你就要救吓佢啦..........

8 九巴                            尖沙咀碼頭----------九龍鐵路站

.

作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-4-21 22:25

引用:
原帖由 beautiful 於 2009-4-21 22:18 發表

" 輕輕的我走了, 正如我輕輕的來; 我揮一揮衣袖, 不帶走一片雲彩."
咁又係, 大版主唔會冇啦啦刪除會員, 連x飛哥都消失咗 ,
佢係咪貼器官比其他板主ban 咗ip呀 係你就要救吓佢啦.... ...
x 飛哥仲係度喎。 

你都係接錯左!   91 -----> 8 邊o岩呀。 

而家最後接到都係九巴 91 號。 
作者: beautiful    時間: 2009-4-21 22:42

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2009-4-21 22:25 發表

x 飛哥仲係度喎。 

你都係接錯左!   91 -----> 8 邊o岩呀。 

而家最後接到都係九巴 91 號。 
sorry ar... 我無睇清楚...原來要有樓上其中一字......
係wor...x 飛哥仲係度
大板主想黎玩接龍

9 九巴             坪石-------------------尖沙咀碼頭
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-4-21 22:47

引用:
原帖由 beautiful 於 2009-4-21 22:42 發表

sorry ar... 我無睇清楚...原來要有樓上其中一字......
係wor...x 飛哥仲係度
大板主想黎玩接龍

9 九巴             坪石-------------------尖沙咀碼頭
大版主回左我。 
本帖隱藏的內容需要積分高於 100000 才可瀏覽

92 九巴  西貢 <------>  鑽石山鐵路站

玩住咁多先。 
作者: beautiful    時間: 2009-4-22 01:04

27 九巴                  順天-----------SHUN TIN B/T
作者: 吳講得    時間: 2009-4-22 02:10

7   九巴     尖沙咀碼頭<<<<<>>>>>樂富
作者: hitachitw    時間: 2009-4-22 02:23

11D  九巴      樂富<<<<<<>>>>>>觀塘碼頭
作者: 吳講得    時間: 2009-4-22 02:54

16   九巴      藍田(廣田邨)<<<<>>>>旺角(柏景灣)
作者: hitachitw    時間: 2009-4-22 03:00

72X   九巴    旺角(柏景灣)<<<>>>大埔中心
作者: 吳講得    時間: 2009-4-22 03:07

2F   九巴    慈雲山(北)<<<<>>>>長沙灣
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-4-22 10:18

引用:
原帖由 hitachitw 於 2009-4-22 02:23 發表
11D  九巴      樂富觀塘碼頭
呢位會員,請睇睇第 1 個帖子先好玩呢個接龍遊戲! 

7 ---> 11D  應該接 70x, 74x, 72x...............
引用:
原帖由 hitachitw 於 2009-4-22 03:00 發表
72X   九巴    旺角(柏景灣)大埔中心
16 ---> 72X 應該接 15, 6, 6A, 6B, 6C............
而家條尾龍係 2F ,請各位會員,繼續............
作者: yutauwan    時間: 2009-4-22 13:23

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-4-22 03:07 發表
2F   九巴    慈雲山(北)長沙灣
2C  九巴    又一村 <------>  尖沙咀
作者: 吳講得    時間: 2009-4-22 14:23

5C  九巴     慈雲山(中)<<<<>>>>尖沙咀碼頭
作者: yutauwan    時間: 2009-4-22 17:49

5D  九巴     德褔花園  <------>   黃埔花園
作者: hitachitw    時間: 2009-4-23 02:21

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2009-4-22 10:18 發表

呢位會員,請睇睇第 1 個帖子先好玩呢個接龍遊戲! 

7 ---> 11D  應該接 70x, 74x, 72x...............

16 ---> 72X 應該接 15, 6, 6A, 6B, 6C......... ...
多謝金巴C Hing提點
5   九巴   尖沙咀碼頭<<<>>>富山
作者: beautiful    時間: 2009-4-23 02:32

5A      九巴                  盛德街總站----------------------尖沙咀碼頭
作者: 吳講得    時間: 2009-4-23 14:53

15 新巴    中環交易廣場<<<<>>>>山頂
作者: hitachitw    時間: 2009-4-24 02:05

17  九巴   觀塘(月華街)<<<>>>愛民
作者: 吳講得    時間: 2009-4-24 10:11

74A  九巴     太和<<<<>>>>觀塘碼頭
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-4-24 17:24

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-4-24 10:11 發表
74A  九巴     太和觀塘碼頭
城巴機場快線  A10 鴨脷洲邨 <-----> 機場 (地面運輸中心)

差唔多係全港最貴車費巴士之一:全程收 48 元 
作者: 吳講得    時間: 2009-4-24 17:45

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 24-4-2009 05:24 PM 發表
城巴機場快線  A10 鴨脷洲邨 <-----> 機場 (地面運輸中心)

差唔多係全港最貴車費巴士之一:全程收 48 元
嘩!! 真係幾貴喎..多謝資料!!

S1  城巴   東涌站<<<<>>>>機場 (客運大樓 / 博覽館)  循環線
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-4-25 22:01

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-4-24 17:45 發表

嘩!! 真係幾貴喎..多謝資料!!

S1  城巴   東涌站機場 (客運大樓 / 博覽館)  循環線
九巴 86S  錦英苑 <-----> 沙田鐵路站

特別路線,只在上下午繁忙時間行走。 
作者: hitachitw    時間: 2009-4-26 01:40

85   九巴    九龍城碼頭<<<>>>火炭(山尾街)
作者: 吳講得    時間: 2009-4-26 01:42

85A  九巴       愉翠苑<<<<>>>>九龍城碼頭
作者: hitachitw    時間: 2009-4-26 02:13

89   九巴    觀塘(月華街)<<<>>>瀝源
作者: 吳講得    時間: 2009-4-26 02:15

80X   九巴      秦石<<<<>>>>觀塘碼頭
作者: hitachitw    時間: 2009-4-26 15:45

60X  九巴   佐敦道(匯翔道)<<<<>>>>屯門市中心
作者: 吳講得    時間: 2009-4-26 16:07

36 九巴     梨木樹<<<<>>>>荃灣西鐵路站
作者: hitachitw    時間: 2009-4-28 01:46

38   九巴    葵盛(東)<<<<>>>>平田
作者: 吳講得    時間: 2009-4-28 02:25

30X  九巴     荃威花園<<<<>>>>黃埔花園
作者: hitachitw    時間: 2009-4-28 02:49

43   九巴    荃灣西鐵路站<<<<>>>>長康
作者: 吳講得    時間: 2009-4-28 11:40

40  九巴    荃灣如心廣場<<<<>>>>麗港城
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-4-28 14:55

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-4-28 11:40 發表
40  九巴    荃灣如心廣場麗港城
九巴  40x  烏溪沙鐵路站  <----->  葵涌邨
作者: 吳講得    時間: 2009-4-28 16:08

42C 九巴      藍田鐵路站<<<<>>>>長亨邨
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-4-29 10:59

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-4-28 16:08 發表
42C 九巴      藍田鐵路站長亨邨
九巴   43x    耀安  <----->   荃灣西鐵路站總站
作者: 吳講得    時間: 2009-4-29 11:08

36B  九巴     佐敦(匯翔道)<<<<>>>>梨木樹巴士總站
作者: yutauwan    時間: 2009-4-29 13:11

46   九巴     佐敦(匯翔道) <<<<>>>> 麗瑤邨
作者: beautiful    時間: 2009-4-29 17:09

42  九巴   長青-----------------順利
作者: 吳講得    時間: 2009-4-29 17:43

44M  九巴     葵涌邨<<<<>>>>長安
作者: hitachitw    時間: 2009-4-30 02:11

14  九巴    中港碼頭<<<<>>>>油塘
作者: 吳講得    時間: 2009-4-30 10:24

40  城巴   華富(北)<<<<>>>>灣仔碼頭
作者: yutauwan    時間: 2009-4-30 13:22

41  九巴  九龍城碼頭 <<<<>>>> 青衣長青邨
作者: 吳講得    時間: 2009-4-30 17:54

41A  九巴   長安<<<<>>>>尖東
作者: hitachitw    時間: 2009-5-3 17:49

42A   九巴    佐敦道(匯翔道)<<<<>>>>長亨
作者: beautiful    時間: 2009-5-4 02:20

2A   九巴             樂華--------------------美孚
作者: 吳講得    時間: 2009-5-4 03:41

2B  九巴    竹園邨<<<<>>>>長沙灣
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-5-4 16:50

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-5-4 03:41 發表
2B  九巴    竹園邨長沙灣
九巴 269B  天水圍市中心總站  <----->   紅磡碼頭
作者: 吳講得    時間: 2009-5-4 17:50

6  九巴      美孚<<<<>>>>尖沙咀碼頭
作者: chowo    時間: 2009-5-4 18:35

962B 城巴  屯門置樂 《---》 金鐘
作者: chowo    時間: 2009-5-4 18:36

B3X    城巴    屯門市中心  《--》 深圳灣口岸
作者: chowo    時間: 2009-5-4 18:37

B3 城巴  屯門置樂  《--》 深圳灣口岸
作者: 吳講得    時間: 2009-5-5 02:50

B3A 城巴   山景(輕鐵鳴琴站)<<<<>>>>深圳灣口岸
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-5-5 14:26

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-5-5 02:50 發表
B3A 城巴   山景(輕鐵鳴琴站)深圳灣口岸
九巴  8A  黃埔花園總站 <-----> 循環線途經尖沙咀一帶 

溫馨提示: To chowo 會員,請勿自己同自己接龍,多謝合作! 
作者: 吳講得    時間: 2009-5-5 18:45

8P  九巴      海逸豪園<<<<>>>>[循環線] 途經尖沙咀一帶
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-5-6 15:32

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-5-5 18:45 發表
8P  九巴      海逸豪園[循環線] 途經尖沙咀一帶
  城巴  8x  小西灣 (藍灣半島)  <----->   跑馬地 (下)
作者: yutauwan    時間: 2009-5-6 17:47

89  九巴     月華街  <<<>>>  沙田瀝源邨
作者: 吳講得    時間: 2009-5-6 18:02

89B  九巴     沙田圍<<<<>>>>觀塘(裕民坊)
作者: beautiful    時間: 2009-5-7 00:20

九巴       9             坪石 ----------- 尖沙咀碼頭
作者: 吳講得    時間: 2009-5-7 03:34

49P  九巴     沙田市中心<<<<>>>>青衣碼頭
作者: yutauwan    時間: 2009-5-7 12:40

40X   九巴   馬鞍山新港城 <<< >>> 葵涌邨
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-5-7 16:57

引用:
原帖由 yutauwan 於 2009-5-7 12:40 發表
40X   九巴   馬鞍山新港城 > 葵涌邨
 40x 馬鞍山總站在烏溪沙鐵路站

85X 晨早特快車單向服務 馬鞍山市中心巴士總站 -----> 紅磡碼頭
作者: 吳講得    時間: 2009-5-7 16:59

5C  城巴    西環 [石塘咀] <<<>>>灣仔[盧押道]

作者: hitachitw    時間: 2009-5-11 06:43

6C   九巴   九龍城碼頭<<<>>>美孚
作者: yutauwan    時間: 2009-5-11 11:17

6   九巴   尖沙咀碼頭 <<<>>> 美孚
作者: 吳講得    時間: 2009-5-11 14:37

6D  九巴    牛頭角<<<<>>>>長沙灣[甘泉街]
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-5-11 17:48

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-5-11 14:37 發表
6D  九巴    牛頭角長沙灣[甘泉街]
九巴 6F  九龍城碼頭 <-----> 麗閣巴士總站
作者: 吳講得    時間: 2009-5-11 19:11

63X  九巴     天慈<<<<>>>>佐敦[匯翔道]
作者: yutauwan    時間: 2009-5-12 16:10

68X   九巴     洪水橋(洪元路) <<< >>> 佐敦(匯翔道)
作者: 吳講得    時間: 2009-5-12 16:52

28A  九巴   樂華<<<<>>>>觀塘碼頭
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2009-5-13 11:56

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-5-12 16:52 發表
28A  九巴   樂華觀塘碼頭
九巴 23  觀塘碼頭  <----- 順利 (循環線) ----->   觀塘碼頭
作者: 吳講得    時間: 2009-5-13 14:37

82K  九巴   美林<<<<>>>>火炭鐵路站
作者: yutauwan    時間: 2009-5-13 17:09

82X  九巴   濱景花園 <<<<>>>> 黃大仙地鐵站
作者: 吳講得    時間: 2009-5-13 17:46

E22  城巴   藍田 (北)<<<<>>>>機場博覽館
作者: beautiful    時間: 2009-5-14 01:22

2E                九龍城碼頭-------------- 白田
作者: 吳講得    時間: 2009-5-14 01:31

E22A  城巴  將軍澳 (寶琳)<<<<>>>>機場博覽館

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0