標題: 一家人....唉....親情何價? [打印本頁]

作者: Jovis    時間: 2009-4-29 19:15     標題: 一家人....唉....親情何價?

我是家中三兄弟中的第二, 家母係單親母親, 獨力養大我們三兄弟, 可惜早幾年因病離世, 當時遺產分別留給我們, 但我眼見三弟資質有限, 而自己當時有工作, 決定將母親給我的一層樓讓出給三弟, 一直相安無事, 但近年來生活逼人, 本人有搞小生意, 但因為金融海嘯, 賠本不少, 本想問三弟拿回上年借他裝修身房子的數萬元, 另外再問他借三數萬周轉一下 (房子裝修後已經賣出, 他也賺了百多萬), 周轉過後一定還他, 但他一句「我唔想借」就將我拒諸門外, 我想這些年來, 他有事我有哪次不幫忙, 為什麼現在我只想他幫我一次都不能呢? 親情, 親情, 親情何價, 真的很心淡.......

作者: LOVELYHAPPY    時間: 2009-5-1 00:44

作者: KidHung    時間: 2009-5-2 00:40

會唔會係你弟弟有什麼事真的唔借得?!
又或者,你弟弟本身性格是這樣的?
其實...那層樓為什麼讓俾弟弟?
睇開D啦,事到如今,諗辦法解決,同埋理解下點解佢會咁講!
作者: GODEVA    時間: 2009-5-5 23:07

thx for sharing
作者: GODEVA    時間: 2009-5-5 23:07

but what is your point?
作者: lokuang    時間: 2009-5-12 09:08

親情雖無價
但現在社會觀點改變,遇到事情各自分飛
有些時候還是要看淡些
這樣的事我也親身經歷過
能如何.看淡吧大大
自己活的快樂才重要
作者: hungkm    時間: 2009-5-12 11:58

早10年前, 我既家姐在我最急需人幫忙既時候,不但無幫, 佢同佢老公仲落井下石, 佢地話知我唔掂, 要快其他人一步追番我欠佢地d錢, 佢地最少有5-6千萬身家而我欠佢地只是2萬
作者: bsm蝌蚪    時間: 2009-6-3 14:54

感謝大大分享                     
收下
作者: 鐡軍    時間: 2009-6-9 09:26

講錢失感情.....兄弟父子都無情講,施恩莫望報,雖然你當年幫過你細佬,但又唔可以用呢個籍口期待人今次一定要幫返你,除左錢以外,兩兄弟係咪冇問題呢?

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0