標題: [已解決] 安裝CS2後,不能使用自已安裝的中文字型 [打印本頁]

作者: 負離子烏蠅    時間: 2006-8-23 02:51     標題: 安裝CS2後,不能使用自已安裝的中文字型

我安裝了AI CS2及PS CS2後,不能用自己裝的中文字型,包括華康及和平字庫(true及open type都有),只可以用細明體及標楷體。

但華康及和平字庫卻可在其它軟件使正常地使用,如office,photoimpact等。

*我已經剷掉後,然後再裝CS2,但問題仍然不能解決。*

請問各位有遇過此情況嗎?有解決方法嗎?

敬請幫忙

作者: messenger    時間: 2006-8-23 10:10

我們都遇到這個嚴重問題
字款太舊夾不到CS系統
有時可以有時不可以,好唔穩定
又唔想再攞一筆出來買新版字款
逼住要返番去之前部機做嘢咯!
希望有其他高人有妙計啦!

作者: 負離子烏蠅    時間: 2006-8-23 14:14

謝謝信差兄回答,希望有高手可以幫手啦。

無計啦!
而家裝埋CS落電腦度,
需要用文字的時候,就用CS,
需要用特別EFFECT,就用CS2。

作者: 負離子烏蠅    時間: 2006-8-24 23:26     標題: 已解決CS2使用中文字型的問題

安裝了金梅字體,全套都用到,ai 及 ps都用得頗暢順,
我都係時候放棄以前用開的字型o勒。

謝謝版主回答,困擾左我幾日,終於鬆晒。
要同版主你去dup下骨、慶祝下o勒,哈哈。

作者: 負離子烏蠅    時間: 2006-8-26 23:33

謝謝版主將此thread列入「精華」區

少弟只是業餘性質,只識用ps改下相,用ai劃下圖,劃下海報,同各位的水平重差好遠。

言歸正轉,我覺得CS2並非唔支援中文字型,只是字型太舊先至support唔到。
少弟本著向各位高手學習的心態,如有錯請指教。
作者: messenger    時間: 2006-8-27 01:08

所以俾你提醒我不如捨MONO字款
改用平宜些的字款
作者: weeewaaa    時間: 2006-8-27 12:53

引用:
原帖由 負離子烏蠅 於 2006-8-23 02:51 發表
我安裝了AI CS2及PS CS2後,不能用自己裝的中文字型,包括華康及和平字庫(true及open type都有),只可以用細明體及標楷體。

但華康及和平字庫卻可在其它軟件使正常地使用,如office,photoimpact等。

* ...
可能是因為一些舊字型不支援 Unicode 所致!
試試安裝最新版的字型看看!

小弟都試過有些字型在舊程式中可以使用, 在新的程式(如: PS CS, ID CS, CW 12, etc)中卻不能使用的情況!
作者: Jeff9394    時間: 2006-8-28 16:35

CS CS2 好 多 bug 我 自 己 又 窮 家 下 重 用 緊 6.0
作者: Norma    時間: 2006-8-28 21:18

CS2唔support TRUETYPE UNICODE既字體...要用OPENTYPE,
如果唔係MONO,DYNA佢地點賺錢?
作者: Dave1968    時間: 2006-8-29 01:13

really don't wanna give up Mono type....their Chinese fonts really look the best.....
作者: messenger    時間: 2006-9-5 01:19

Yes bro Dave1968!

Mono Chinese fonts are the best!
Especially for the extra bold types.

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0