標題: 有冇人瞭解韓國嘅飲食啊? [打印本頁]

作者: guoren    時間: 2007-1-20 01:44     標題: 有冇人瞭解韓國嘅飲食啊?

聽講韓國人好中意食泡菜.但系泡菜食得多有口氣噃.
作者: daehanmanse    時間: 2007-1-20 23:18     標題: 回復 #1 guoren 的帖子

不會吧?泡菜可以殺菌的啊!

若你有口氣的話,那未必關泡菜的事啊!
作者: Killing me Soft    時間: 2007-1-22 15:56

引用:
原帖由 daehanmanse 於 2007-1-20 11:18 PM 發表
不會吧?泡菜可以殺菌的啊!

若你有口氣的話,那未必關泡菜的事啊!
食完泡菜有口氣都唔出奇, 尤其係食得多既時候...
因為kimchi 係用好多蒜頭整架ma....
就係因為d 蒜頭先有益, 可以殺菌.......
作者: daehanmanse    時間: 2007-1-24 18:21     標題: 原來如此...

那是因為你吃泡菜吃得不夠多的緣故吧? :-D
作者: 2for120    時間: 2007-1-25 20:31

韓國人的泡菜其實係主菜。

沒有泡菜佢地會餓死架…
作者: daehanmanse    時間: 2007-1-26 21:38     標題: 回復 #5 2for120 的帖子

不。泡菜並不是韓國人的主菜,而只是配菜而已。

不過,韓國人即使是平民,桌上除了飯和一碟主菜以外,還必須要有至少三小碟配菜。
作者: Killing me Soft    時間: 2007-1-29 09:55

引用:
原帖由 daehanmanse 於 2007-1-26 21:38 發表
不。泡菜並不是韓國人的主菜,而只是配菜而已。

不過,韓國人即使是平民,桌上除了飯和一碟主菜以外,還必須要有至少三小碟配菜。
佢地有時真係泡菜當主菜....
即係好似香港人咁. 你有時都冇話日日要有主菜....求其食....
作者: rain357    時間: 2007-2-4 01:01

引用:
原帖由 2for120 於 2007-1-25 20:31 發表
韓國人的泡菜其實係主菜。

沒有泡菜佢地會餓死架…
nono u r wrong!!!!泡菜 not 主菜
作者: 2345678901    時間: 2007-2-4 23:39

Good good Thanks !!!
作者: daehanmanse    時間: 2007-2-11 10:44     標題: 其實...

即使是泡菜,也有很多不同種類的。

有機會可以去吉之島或尖沙咀的金巴利街看看。他們賣的泡菜都很配合時節的。

當然,大多數時候賣的都是切白菜,但還有蘿蔔、蘿蔔粒等不同種類。
作者: fender1977    時間: 2007-2-11 22:13

go to an original korean restaurant and u'll find out what Korean food is. Enjoy!

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0