推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

[建議] 住東頭村的街彷齊來聚聚啊..

引用:
原帖由 King+Cantona 於 2008-9-26 15:47 發表
我家是晚上賣魚蝦蟹及生滾粥的, 1975年我只有9歲但已出檔口幫忙洗碗同收錢。 還記得有一年大除夕很冷, 我蹲在路旁洗碗, 看見同學闔家逛完年宵回家並坐下幫襯我們, 我實在太羨慕同學一家了•••
我老豆係賣魚既,我讀小四時,
放學後都要去新浦崗魚檔幫手,無得去玩....

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-9-26 17:47 發表
振與係唔係第八座樓下果間呀。
振興茶樓有好多間,茶餐廳亦有幾間..

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-9-27 23:58 發表
兄台.請不用希噓..在我們那個年代.比比皆是..
我也要幫手穿膠花的..但也活得開心.送你一個 互免之......
70年代既時候,經濟唔好,
有得上樓,不知幾雀躍,好過住木屋區啦,
每個家庭既媽媽都要兼職,車衫,穿膠花,樣樣都要做,
雖然辛苦,但係都好開心...

相關搜索目錄: 兼職

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-9-28 11:43 發表
係呀﹗我都覺果時生活開心好多,需然無電子遊戲機及玩具,但我地會自創遊戲玩。
唔知點解,真係好懷緬當時既生活....

相關搜索目錄: 玩具

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-9-29 11:37 發表
都係"果"句,以前樣樣都好,左鄰右里關係良好,有時有拗撬都係樂趣,因為"果"時無娛樂。
細路仔既時候,呢頭打完交,個頭已經friend番...
拍公仔紙,打波子,跳飛機,捉依因....數不盡的遊戲  

相關搜索目錄: 娛樂

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-9-29 23:18 發表
係呀..師兄講得好岩..難道真是平淡是福.....
以前屋企窮,無錢,住木屋區,
後尾有得上樓,住徙置區,不知幾開心
我就係東頭村出世啦....

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-1 11:52 發表
我都係出世時住何文田木屋,因打風關係,所以先搬上樓入東頭村,我玄記得以前唔係用第123座咁分,而係用ABC座分別。
好似先前用英文字母,後來又轉左用數字!  

引用:
原帖由 King+Cantona 於 2008-10-2 11:10 發表
我知道我父親都是由何文田木屋搬到東頭村!
個陣時一間屋,得個百零呎,住七個人,
真係好難想像!!  

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-3 11:45 發表

我屋企都係住七個人,分上下格床睡覺,男仔夏天就睡樓梯。
我老豆訓門口,我就訓廚房,我阿哥就係樓梯訓尼龍床!  

回復 138# 的帖子

個陣時,一放學就掛住玩,
跳飛機,跳橡根繩,馬騮搶波,捉依因,
但係而家啲細路都唔玩呢啲野啦.....

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-4 13:35 發表
係呀﹗由其是潮州人,過時過節做好多小食派街坊。
潮州人啲嫁女餅仲好食呀,食到停唔到口....

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-3 22:01 發表
耍講戲院小食,莫過於麗宮戲院啦。
亞洲同國寶戲院門口,都有好多好好味既小食架!  

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-10-6 22:01 發表

唔知新浦綱而家仲有冇夜市小食呢.....
我相信仲有既,不過係邊就真係唔知啦! 

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-7 20:44 發表
真係有d感觸,以前新蒲崗好多打工仔為口的奔馳,見証香港工業發展及起飛。
以前我家姊同埋啲鄰居,
係暑假期間都係去新浦崗做暑期工,
穿膠花,電子廠等等...

相關搜索目錄: 暑期工

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-10-9 21:31 發表
我住17座二樓,向16座
係東園樓上
唔係掛,二樓我都識好多人,唔通我識你?? 

引用:
原帖由 King+Cantona 於 2008-10-10 12:38 發表
我小學時每朝早踢完波都在17座2樓(向19座)同學家玩完先回基聖番下午班
<基聖>咪即係16座地下個間學校?? 

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-11 17:26 發表
東頭村除咗22座仲係到,其他都變晒。
下,22座到而家都仲未拆?? 

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-10-12 00:26 發表
以上各位師兄請問有多少還住在原區呢....
我係1985年已經搬走左囉.....

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-12 11:23 發表
係呀!除咗22座同隔離間小學仲未拆。
我就係讀個間小學啦!  

引用:
原帖由 lokping 於 2008-10-14 21:17 發表
有無人住23座呢,我住了差不多30年了
23座好鬼雜,我多次見過啲黑社會係度打人,
所以我都唔敢經過!  

引用:
原帖由 King+Cantona 於 2008-10-15 23:24 發表
我住11樓向天井籃球場, 當時23座簡直卧虎藏龍, 出過好多勁人!
好似<袁小田>都住過23座喎??  

引用:
原帖由 King+Cantona 於 2008-10-16 23:31 發表
袁小田住22座, 23座我有鄰居會考取9A, 在美國名校唸完博士已定居洛杉磯; 還有尚在香港行醫的好幾名大國手; 另有警界高層
嘩,東頭村果然卧虎藏龍! 

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-17 12:06 發表
大家仲記唔記得,以前每逢盂蘭節輪米d日子。
當然記得啦,排哂長龍,打交咁濟! 

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-10-21 21:06 發表

我住160號,你識邊啲人,講幾個聽吓
喪權,佩佩,仲有....唔記得個名添..

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-19 11:14 發表
係呀!通常會係球場空地搭壇拜神及派米,附近就有小食檔擺買,好熱鬧架。
但係啲人成日都打尖,經常鬧交添....

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。