推介:| 開蓬車頂維修翻身 | Email Hosting | Online Shop System | makeup course | Wedding Photography Tip | Bordeaux Red | English learning | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

龍虎門討論區

引用:
原帖由 休谷客 於 2006-12-7 17:42 發表

睇怕風雷都係因禍得福.......
但會唔會係先苦後甜,洪東廢去對風雷心臟有害的七重天功力,然後教佢玄門正宗方法,重頭練起!

引用:
原帖由 異骨邪童 於 2006-12-13 13:05 發表
突然期待劇情-王小龍決戰火雲邪神
        因由-月聖使同洪東突襲罹羅剎教時給火雲邪神打至重傷逃脫.
             返抵龍虎門二人把所有功力傳授俾小龍後傷重死亡.
             小龍因二人離去情緒失控,單人 ...
呢個劇情都好難發生,月聖使同洪東不是衝動的人,佢地冇把握,唔會無端白事,走去突襲罹羅剎教,除非龍虎門d人俾邪神捉哂!
二人傳功比小龍,好像唔知得唔得,因為練九陰嘅人,身上要冇其他內功,我唸如果得既話,洪東一早都傳授埋易天玄氣比小龍!

引用:
原帖由 獵食者 於 2006-12-13 17:18 發表
易天玄氣....好似係舊著....主宰會美洲巨龍卓峰o既內功....

會唔會又出主宰會架.....一陣又卓星...又卓不凡....

話時話....通天教都出左場咁耐.....卓不凡個爆炸頭去q左邊...
我唸要條線集中在文殊天尊身上,先會出卓不凡!

引用:
原帖由 異骨邪童 於 2006-12-13 16:49 發表

洪東一下子又想鋤奸縮邪找來月使幫手突襲羅剎就可以.
二人傳功念著幫小龍充上第9章,點知小龍衝動起來去打邪神.
返正依家又無要行橋
如果邪神不在羅剎總壇,都有d機會發生,否則
應該就唔會,鋤奸滅邪都要有自知之明,洪東同月聖使唔知必死,點會走去做傻事,同埋我覺得佢兩個聯手,捱到邪神五十招,已經當贏左!

其實吸功大法這門武功,吸了別人功力,自己消化後,實際增加的功力又有幾多呢?被吸者失去的功力可否練回呢?

近來多了些新登記的會友,先跟新朋友Say個hi!但總覺得當中有某人存在!

引用:
原帖由 林柿 於 2006-12-13 20:28 發表

如果邪神一開波即上黑接級...佢地接唔接5招都成問題
又唔係完全冇可能接五十招,記得當日邪神叫金羅漢接東方無敵三十招,可惜金羅漢毒發,未能証明,不過當時金羅漢也自信可以,如果咁來推測,洪東加月聖使是有機會接到五十招!

醉魔少年時,是練家傳的螳螂拳,咁咪有機會同風雷來個醉螳螂vs醉螳螂!

引用:
原帖由 王風雷 於 2006-12-17 17:44 發表
岩日睇返打大龍頭果幾集,真係好睇好多
打得好緊湊都冇乜點停,背景都比而家果d好好多

其實我諗阿柴可以去死有啦,,,,,留係到都唔知有咩用
白仇都一樣...
打大龍頭時,真係好正!
阿柴真慘,咁多人想佢死!其實論內功佢可能在小虎之上
如果依據舊著,白仇重要等金童傳哂d功力比佢,所以有排唔使死!

引用:
原帖由 gregoryliu 於 2006-12-21 15:17 發表
我好想知點解通天老祖要創三種不同的武功出來?
冇問題啊!達摩都創四大神功啦!

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2006-12-21 18:02 發表
老黃班友仔 d 創意真係無乜,今期第一頁竟然見到有種武功名叫 - "五輪真功"?

真係吹到啤啤聲。

好耐無見翻江蛟同人開片,今期佢都好賣力,幾精彩。  
老黃班友仔可能0岩0岩買左"五輪真弓"隻精選碟!

引用:
原帖由 休谷客 於 2006-12-22 18:04 發表

廢功好似係金童出手既, 至於復功...唔記得邊個?   
係醉魔傳佢七十二天罡氣令佢復功,上次只是藍浪迫佢走佬而已! 

引用:
原帖由 a1771550 於 2006-12-24 09:01 發表

老黃不嬲都當自己係小虎,當小龍係佢大佬,所以全世界人死哂都唔會輪到小虎。

其實小虎係主角之一,有免死金牌係正常,只要唔好同其他角色(尤其係跟小龍兩兄弟之間)有太大差異待遇即可。

但而家玩upgra ...
我自己咁睇王小虎,這個十幾鄉下仔實際入江湖的日子,其實唔長,江湖閱歷相比小龍,黑龍,風雷,韋陀等,可說是小巫見大巫,佢無什麼主見,我可以接受,但不要冇料扮代表!

引用:
原帖由 a1771550 於 2006-12-24 09:01 發表

老黃不嬲都當自己係小虎,當小龍係佢大佬,所以全世界人死哂都唔會輪到小虎。
有野唔係好明,肥玉郎大仔的名字好像也是「小龍」,咁講佢應該幾鍾意小龍呢個角色喎!

引用:
原帖由 金拿督 於 2006-12-26 12:20 發表
嘩﹐風兄同劉兄對三皇既了解真係令我慚愧萬分﹐下次冇做足功課真係唔好亂呃﹐免得減低左本論壇既公信力。
跟住哩﹐本書應該就會話三皇聯手去救四龍﹐進而同星宿派交手。呢一拜處境最不利既應該係小虎 ...
辟邪劍好似係小鷹身!玉郎先排暗示三皇會有一皇被老仙吸功,我唸小虎都好大機會!

相關搜索目錄: 功課

引用:
原帖由 a1771550 於 2006-12-28 12:59 發表

係都應該吸韋陀啦,韋陀就是因為已達教主級數(風雷個D無痛升級既7重天唔計)才被雪了快兩年了...
想問問上次聖火二老踩場時,韋陀有冇出現過?

引用:
原帖由 小小力 於 2006-12-28 14:18 發表

韋陀冇出過場!!
原來走左去保護女眷,呢d小事,老鷹做都得啦!
起碼都要俾吓韋仔出下鏡0架!

引用:
原帖由 failong 於 2006-12-28 14:45 發表
問天籙比大挪移更勝一籌...唔係掛
點解唔係呀?如果計最高功力,問天籙嘅頂峰,是遠超於九陽神功!

引用:
原帖由 fisher_cg 於 2006-12-28 23:04 發表
最后问一下,小龙现在是九阴第七章,他又没有练下去的秘籍之类的
什么时候可以upgrade......?
小龙哥什么时候可以好好风光一下阿!!!!  
洪東有一張寫了九陰真經的人皮!暫時小龍十分忙碌,看來要他抽空埋頭苦練,不容易!

引用:
原帖由 failong 於 2006-12-29 08:58 發表

我唔記得有冇記錯,個時好似無敵(定還是日聖)出大娜移個時話"第一絕學"既喎,而家白俊得o個22重,點都唔會勁得過無敵/日聖啦
而家小虎就咁係執邊睇一睇就話佢勁過大娜移既話,我冇野好講囉: ...
個陣都未出三大絕學(軒轅,伏羲,盤古),咁大挪移當時梗係第一絕學! 不過我都講過是計最高功力,即係一個用伏羲的人,如果功力未番33層天或以上,都未必贏到九陽大挪移!相等於一個得一兩陽功力嘅人,分分鐘唔夠一個練十幾年空手道抽

遲d話唔埋,又有更勁的武功!

相關搜索目錄: 空手道

引用:
原帖由 failong 於 2006-12-29 08:59 發表

乜有2年咁耐啦,再唔出佢既話再過多年會唔會冇人記得佢呢
韋陀最後出場個期,應該係2005年1月初出版的「未路棍妖 求敗一戰」

引用:
原帖由 a1771550 於 2006-12-29 08:59 發表

我預估有朝一日小龍應劇情需要要升級至九陰八章,一定有外力影響方成事,絕不會靠自己苦練圓功,因為按正路若非厲貞輸功,以小龍而家既年紀及設定既練武天份(比小虎低),絕不會這麼快就練至7章。
同意啊!但有什麼方法呢?又用高手輸功,肯定給我們罵,如果用類似幚助風雷練七重天的橋段,相信亦會給讀者狠批!

引用:
原帖由 脫穎而出 於 2006-12-29 11:58 發表

其實小虎都未同過用陰陽大挪移既高手交過手, 而且白俊只係對翻江蛟都攪唔掂, 我唔明小虎點判斷伏羲問天籙比陰陽大挪移優勝.
至於到底道經定九陽神功強, 係舊著中, 小虎曾經用終極十陽紫焰打敗蚩尤既盤古無限 ...
十陽紫焰,盤古無限無限呢d,唔係玉郎所創,呢d名詞佢未必再用,但唔排除有類似嘅野出現!

引用:
原帖由 a1771550 於 2006-12-29 12:22 發表

出活神仙啦! 舊龍佢都係練九陰,而且仲係達到"神道武功"級數,出佢有兩個好處,第一可助小龍升級至八章(甚至到九陰歸元);第二就係活神仙既級數可以老屈九陰歸元只係"神道級九陰"既入門。 ...
如果出活神仙,使唔使出埋薛飛呢?

轉貼自「香港討論區」嗚謝: phantom666 兄

今期劇情:
黑龍原諒鐵心, 但黑龍仍要被軟禁係通天教,
黑龍承諾唔俾痳煩通天教,
小龍,小虎,飛妖見白無涯,但白無涯一聽到通天教即拒絕協助
小龍氣極離開, 係門口見到痴尤, 痴尤同三人過左幾招,
小龍and痴尤均未盡全力, 小龍覺得可與痴尤一拼,
痴尤要見白無涯, 但被白樂天,白愁眉拒絕, 最終白無涯接見痴尤,
痴尤希望白無涯聯手對付通天, 但白無涯仍然拒絕,
二人不合, 痴尤發難, 白無涯問痴尤能否打贏佢ge伏羲問天錄
最後黑龍現身泰國水上巿場

引用:
原帖由 a1771550 於 2007-1-4 21:02 發表

小弟以前就分析過,他日若果真係有練上九陰歸元既小龍同無敵聖上的復仇之戰(小龍為契媽厲貞報滅門之仇),既使小龍內力唔輸蝕,但埋身技既降龍掌點同好似識放波動拳既無敵打? 就好似老金天龍八部所述,以降龍掌稱雄既簫峰睇到段譽用六脈神劍(九陽神劍既原型)打到慕容復隻狗咁,自忖換了自己也不是六脈神劍既對手。

話唔埋第日玉郎寫九陰歸元有隔空嘅招數都唔定!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。