推介:| 顯示器 | 打印機 | 傳真機 | 掃描器 | 主機板 | 顯示卡 | 電腦儲存裝置 | 硬件代理 | 硬件零售商 | 手提電腦 | 硬件報價 |

發新話題

比較 CPU 的效能,及其他。

比較 CPU 的效能,及其他。

1.  Pentium D915 Processor with Dual Core Technology  2.8 GHz

和 Pentium D930 Processor 3.0 GHz

兩者的速度差幾遠?分別大嗎?

2.  如果買了一部套裝機,已預裝了正版 Windows XP Home,但我又有一隻正版的
XP Professional,可否自行升級做 XP Professional?過程容易嗎?

3.   上述第(1) 段的電腦,配 1GB 記憶體是否已足夠?有無強烈需要加到去 2 GB的記憶體?

(主要用途是一次過開幾個 Word 檔案,甚至加多一、兩個 Excel;
然後會播 CD-ROM Audio 聽音樂;或會用 iTunes 或 Real Player來聽也未定;
還會同時上網,可能開幾個不同的網頁。)

4.  DELL 電腦所謂的三年 HelpDesk 電話服務有無意思?值得補錢參加嗎?

5.  同樣,所謂三年加時上門服務(24小時、七天)有無意義?值得嗎?

6.  一個 160 GB 的硬碟,應按照如何比例分割? 只用 60 GB來做裝 OS和其他 Programmes夠嗎?

(一般寫字樓和家庭用途,不打機、不剪片。)

如果有高人得閑,請代回答,謝謝!

相關搜索目錄: 電腦

謝謝版主快捷的回覆,

(1)差別不大, 不用選 3.0 那個

謝謝,省回300元。

(2)理論上可以, 但 dell 的情況比較特別...而且你個 pro 版 係 oem定 retail?

我隻光碟是從網上買的(台灣寄來),是Windows 特價,專給用了老翻的人士以便宜價購買的;因為部電腦太殘了,我想在購買後自行升級做 XP Professional,費事浪費了隻光碟。(DELL只 是提供
XP Home,否則要補$483元,才可轉 XP Professional )。

(3)係90% 情況下 1G 同2G 不會有差距, 有些情況用2G可能更加慢

(呢個又可省回999大元,雖然會贈送 Hard Disk 由原來的 160 GB增到 250 GB;但我根本用不了這麼大的 硬碟,況且可從舊電腦中拆下兩隻舊硬碟,一隻 17GB(慢轉);一隻40GB(快轉))

(4)沒有意思
Sales 人員就講到可支援(電話查詢)軟件問題、我也半信半疑;世上這麼多軟件,他怎知我邊隻出事。又可省回二三百元。

(5)呢個看你是否有 需要24X7的服務(公司用會比較合適)
其實就算壞機,急也急不了,晚上來上門修理電腦,燈光也不適當呢!(又可省回二百元)

(6) 60G 當然 OK 啦!!!(我的 Programmes應該夠裝有餘,因為不打機。)

相關搜索目錄: 電腦

新問題,佢代裝 Floppy 要收我 150元,我可否自己買,(真係六十元也不用喎!)

是否先拆板面的一塊膠板、插入 Connector、插上電線(來自火牛)便得左?

引用:
原帖由 sh2006 於 2006-8-30 10:53 PM 發表
hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
我係新手、咪笑我啦!

引用:
原帖由 長谷川天 於 2006-8-31 09:14 AM 發表

現在當然係 usb flash disk 啦... 512m 120左右 1g 都係200元左右,

usb floppy 唔需要買牌子...求其一隻都可以...
係既,我而家記得啦,但係200元一擊?我只知咪在深圳買,舊區有舊文話係假貨,

版主可否給一些 Advice?

DELL 512 MB 要加近五百元(明知佢也是大陸貨!),大蚊一 MB

引用:
原帖由 MP3Butt 於 2006-9-8 05:05 AM 發表
Installing a floppy drive is very easy. Just like what you said: screw it in, plug in the power and connector. Make sure you have adjusted the BIOS setting (if floppy has been disabled)

Most of  ...
即係要在 BIOS 先行 Disabled 左隻 Floppy Drive?

引用:
原帖由 whitewolf 於 2006-9-25 06:58 PM 發表
floopy isn't usefully, 160G hdd :  20G for install os/60G data1 /70G data2
如果用 Duo Core E6400或 6300,有無需0要用到2GB的 677 RAM?

引用:
原帖由 ngricky 於 2006-10-2 10:22 PM 發表
分別不大~~ 而家都出左 Core2 Duo 了
唔明你所指係乜‥

是否係回應呢條問題?
如果用 Duo Core E6400或 6300,有無需要用到2GB的 677 RAM?

請問:
(A)        IEEE Firewire 1394 PCI Card是用來做乜?
(B)       
“Add-on Clapton Sound Card” 是乜廠出品,功能如何?

(C)        13-in-One media card reader用來做乜?
(D)        Internal(內置)13-in-One media card reader,都內置了,又如何連接其他產品?
(E)        Dual DVI Display Card,點解要 Dual,有乜好處?
(F)        有TV-out的顯示卡,其功能是否係「可直出駁電視」?個插掣是何形狀的?
     「可直出駁電視」又有何方便和好處?

相關搜索目錄: 顯示卡

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。