推介:| 廚具餐具 | 烹飪課程 | 紅白酒 | 咖啡 | | 蒸溜水 | 濾水器 | 中餐館 | 甜品店 | Coffee Shop 咖啡店 |

發新話題

【 阿標 搵 嘢食 】

本主題被作者加入到個人文集中
引用:
原帖由 billchan 於 2007-12-25 02:28 發表
   今晚平安夜,循俗吃了點火雞 .......  

唉!火雞 ...... 照例是應節而不好吃的食物,還好現在物質豐富,供應不缺,火雞雖是餐桌上油亮亮香噴噴大大的一整隻,名為主角,實際上惹人注目的明星卻是另外的鵝 ...
係咪攞火雞骨架嚟煲粥?  我住加拿大時每年聖誕一定有火雞粥食, 因為隻焗火雞一定冇乜人食(成十幾lb鞋拾拾既肉, 點食呀).  但係火雞香味近似山雞, 烤過既火雞煲粥特別香(加上火雞身上honey glaze同肚內既"stuffing": 大蔥, 洋蔥, 麵包糠, 西芹, 鼠尾草, ...).

不過, 一個星期食十幾公升粥...  點都會厭...  (可能因為咁溫哥華既麥奀記每年一月成個月都冇乜生意)  

大家咁話.  08年食運亨通

尋晚喺尚興食咗兩條三刀.  非常唔錯.  7-80年代常食既魚依家好難見...

依家叫"基圍蝦"都好難分清楚係唔係正式 刀額新對蝦(Metapenaeus ensis).  有好多都以 斑節對蝦(Penaeus monodon)(aka 大陸草蝦) 或 鷹爪蝦(Trachypenaeus curvirostris)代替.

幾隻蝦市場上都係統一叫沙蝦, 基圍蝦, 基尾蝦, 中蝦, 蘆蝦, ...

唔好話基圍蝦, 江南菜既清炒蝦仁/龍井蝦仁仲亂龍...依家國內好鍾意用一隻非常細隻既泰國羅氏沼蝦(Macrobrachium rosenbergii)嚟漿, 肉質跟本就冇可能做出唔膠但彈牙既感覺.  杭州一帶主要俾d唔識食又硬要開餐館既台灣佬玩死.  成班都係茨王.  太白粉+msg當寶.

近期又有癮去開兩間拉麵店, 中環交易廣場triple-o旁既 "sapporo"(北海風) 同尖嘴諾士佛階 "一平安"(九州風).  兩間都唔算新, 但domon冇咗之後我好少會有拉麵癮...

一平安今個星期仲有年糕食, 有紫菜+豉油燒嗰種...  有同日本家庭一齊過新年一定有食過.

就係sapporo...  全地址: 中環康樂廣場8號交易廣場富臨閣(The Forum)1樓11至12號

拉麵好夠牛油味, 有札幌feel (問題在天氣唔夠凍, 飲唔哂d湯)
buta kimchi炒得麻麻, 味道還好

其外唔記得食咗d乜.  記得就係個拉麵非常好.

尋日又去咗, 味增牛油拉麵 + 魷魚croquette...  好飽.  forum 幾大風, 尋日都算幾凍下...  (都係飲唔落d湯, 近期個胃超頻不能...fail...)

唔記得講, <一平安>有komachi米做既onigiri, $18-22一個(好似有4種, 我只點umeboshi...所以唔記得)非常好食.  上次去食拉麵前菜一個麵後又一個, d飯香到呢~~~  日本東北三大米王之一真係冇得比.

引用:
原帖由 kenzo1111 於 2008-1-22 23:09 發表

睇睇有無味精喎
百分百有.  主要係睇下多唔多...

今日o岩o岩喺尚興食咗條方脷...(近期食得最多既魚)  其外今日蚵仔煎同鵝腸都做得非常好...
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

尚興喺皇后大道西, 近水坑口, 最...西邊一間(門口左邊空地), 唔好入錯.  但係同睦羽一樣, 熟人去食出品會好d.

唔係好記得張單, 但應該差唔多.  d螺片就過千(5人10片).

想食平d既方脷可以去新寧(銅鑼灣禮頓中心)食西式煎macau sole.  記憶中好似二百幾.  非常好食.  (五六晚唔好去, 有排等*)

*食好野要注意: 大部份餐飲業要等位一定出品過急/出錯, 冇可能好食同有好服務, 點可能食得開心?  (尤其係d老店既老員工)

螺片都係齋食味道最鮮甜~~~

其實飲中國人既花彫都ok架

大家咁話啦!!!!  祝香港飲食業積極d, 等大家越嚟越多好野食!!!

相關搜索目錄: 飲食

引用:
原帖由 kenzo1111 於 2008-3-3 23:26 發表
用佢�/焗和蟲亦有聽聞
不過工序煩複
好似多年前鏞記曾有提供 (唔敢肯定)
但今時今日唔慌會有食肆肯做

i always have it in Macau, so cheap but delicious
我都係, 以前喺氹仔官也街前入口第一條小路轉左入去, 左手邊有間食中菜既店仔(個名早就唔記得咗), 只會去佢地一間食蛋焗禾蟲.  非常好食.  但係上一次都已經係7-8年前嚕...

龍虱...蟲類都係麻麻地啱胃口....  我點講都係一隻食肉獸...  

引用:
原帖由 meltykiss 於 2008-3-4 21:15 發表
個人最愛"煙鴨", 但好的煙鴨難求,通常有親人從潮洲帶來 ...........
唔知同既杭州醬鴨(自然風乾)會唔會差唔多呢?  定係比較似鬼佬既smoked duck breast(木火煙燻)?

引用:
原帖由 billchan 於 2008-3-12 02:08 發表

潮州妹妹,學識貼相未呀?   阿標都好耐無貼 蹾№食 照片了,今晚出鰦去「夜遊蹾食兼自拍」,返黎見到多鰦個 新版,似乎令到有些朋友有點 ...   ..... 於是 阿標 玩 ...
點解我硬係覺得潮州菜做得咁"法式"有d怪...

嗰d係咪"反沙芋"?

引用:
原帖由 billchan 於 2008-3-12 23:22 發表

之前猛講潮州食物令你誤會左添! 其實三幅蹾食照片中的都是日本野!  

疑似 "反沙芋" 物體的 是砌得靚靚的 大根沙律!
OMG...

唔怪得知第2張係sashimi, 第3張又有粒嗰d超甜黑豆....

但係一講到反沙芋, 又想上尚興食飯~~~

餓~~~

bill兄係用緊乜野字碼?  我睇你d post有d字變咗型...  o岩o岩好上一個post變得好恐怖...

" 阿標可以倚在殓房門口,一邊傾偈一邊睇住佢整 “反沙芋” "

廚房變殮房....>.<"

灣仔尾船街一帶近期開好多新店....有個新起既service apartment旁邊有間pizza店20號開業, 佢旁邊(大胃王對面)有間睇落開咗冇o耐既法國菜/wine bar(有條室外樓梯上2樓就係佢).  名好似叫 "le Fauchon"  (食咗都唔記得個名).  d食品味道普通至中上, 四道菜 $208(頭,湯,主,甜)唔算貴, 主要係飲wine既地方.  可以再去.  有個大露台可以食煙.  室內佈置似北加州fusion店feel., 但食既係比較傳統菜式.  主菜個duck leg confit(未解好凍同點會用炸架, 好似食緊臘鴨咁...)唔好叫之外同個洋蔥湯有少少water down其他都ok.  個grand marnier souffle唔算差, 酒香o岩o岩好.

愛酒人士好去處, 反正飲d"所謂紅酒"飲到咁上下乜味都食唔出.  ^_^

相關搜索目錄: 紅酒 Wine

引用:
原帖由 kathywonder 於 2008-3-17 23:06 發表

唔係鮁, the first is since u got friends around for dine, serve with a fine wine which's better than drinkin' alone.  That's a matter we call 'atmosphere when eat', especially with someone u  ...
please write when you are not drunk.  it's difficult to figure out how you got from there to here.  i'm talking about the numbing of taste buds after a imbibing alcohol(same with tobacco mind you), that makes food seem more palatable.  why are you replying about atmosphere?

相關搜索目錄: Wine

bill sir, 有冇興趣出書?  ^_^

引用:
原帖由 billchan 於 2008-6-2 15:45 發表

阿標密碼 ~~ 第二圖右邊中間有小招牌!
上咗時代10-13樓定係對面kaya?

我澳門識位老先生, 佢膽固醇超哂錶, 但係日日食榴槤, 反而宜家又冇乜事, 可以食多D肥豬肉都冇問題...

相關搜索目錄: 膽固醇

引用:
原帖由 billchan 於 2008-6-10 11:23 發表

榴槤 糖份頗高,若是糖尿病患者,不宜多吃!

你個位膽固醇超哂錶澳門老先生朋友,其實都唔應該食太多肥豬肉,眼前不覺得有問題,不等如不久將來冇問題 ...
佢?  唔會聽人講...口頭禪係 "草係畀牛食"...  奇怪在佢食咗成個夏天榴槤, 反而糖尿病指數低咗.  我都唔信有咁怪既事.  不過榴槤糖份係乜糖我就唔知, 唔係每種果糖都有同樣效果.  比如飲咖啡既人有糖尿可以改用蜜糖(clover honey)會好好多, 又冇咁肥.

相關搜索目錄: 咖啡 膽固醇

易都多咗好多無聊人...  唔係你地幾位都唔係好想再上呢個FORUM....唉.

唔再玩推介了....見到銅鑼灣世貿Ton-kichi人多到.  原本都只係一間又好又差唔多完日本客既店變成街市咁熱鬧, 食物級數下降幾級....

介紹得多害咗間店既聲譽.  (當然, 搵多D有邊個唔想)

再一次見證D唔識食既人話"人多=好食"既問題...

openrXXe.com班DLLMCHPKHGC......

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。