推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

昔日名香菸

引用:
原帖由 suewong 於 2011-6-25 18:33 發表

exactly.

如果真是咁多害處, 點解唔禁煙 ? 點解又唔提紅酒的壞處 ? 計對 !!!

對基層, 吸煙是他們唯一負擔到的嗜好...
道理好簡單,噴出來的二手煙又臭,又會影響他人(包括親人)健康。

斷估唔會有二手紅酒吧?

相關搜索目錄: 紅酒
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 西南風 於 2011-6-26 10:38 發表
據一位內地胸肺科医生(教授級)披露:-
就統計數字(僅江、浙、徽和滬 之省及一級市医院)所得

“患柏金遜症者並無吸烟人仕”

祈望海外網友就現居地印証一下上述的數據。
中國人平均壽命72歲左右,如果吸煙人士平均又早走些,
咁樣即係好多時候未到有柏金遜就唔見左,咁咪無囉。

其實小弟完全不反對人吸煙,只不過是反對人隨處噴煙,如果 d 煙民能妥善處理好 d 廢氣問題,你鐘意話消愁解悶也好,改善健康也好,甚至好似傳遞奧運聖火一支接一支也好,悉隨尊便,條命係你自己嘅,旁人無權干涉,唔好累人累物就得嘞。

啱啱睇完新聞,
冰島禁煙措施重勁,
現在正審議一法案,
將來可能要醫生處方才可以買煙,
問你服未?

香港政府唔係唔俾人吸煙,只不過唔俾人因吸/噴煙而影響/妨礙他人,措施相當恰當,絕對不是什麼overreacting。交左煙稅唔係大晒。

在家裡有台麻雀為害家人,只不過是個人管理問題,攪到家嘈屋閉,關政府乜事,政府點管得到?

政府管打麻雀管得仲嚴,若果打得嘈,十一點鐘差人就拍你門,但如在家中吞雲吐霧廿四小時不停都無人干涉你。

講返入正題

六十年代初,老豆開士多,仲賣埋煙仔,發覺來買煙的都是普羅大眾,並非甚麼抽洋香菸是身份地位,上流社會的象徵。

那是候上價煙買個一,例如總督 Viceroy,好彩Lucky Strike,雲絲頓Winston ,沙龍 Salem,吉士 Chesterfield(老何至愛)................

另外其他無咁貴的有紅金龍、白金龍、麼利士、555(State Express),孖寶等等,記都記唔到咁多。

最有印象一隻叫良友(Good Companion),一味夠平,只買六毫,好多人叫佢做道友煙。

點解咁有印象?因為當時賣煙都管得好嚴,每日都要做銷售及庫存記錄,老豆唔識字,更唔識英文,將個波推比我,我都係讀緊四、五年級,啱啱學英文,都要頂硬上,唯有靠死記,都做得頭頭是道。

但始終係細佬仔,做做下無心機就唔做,點知有政府部門來查,仲告上法庭,罰左老豆50蚊,被老豆鬧到黐肺。

引用:
原帖由 tiutiu111 於 2011-7-9 22:56 發表

依家上面身份象徵係食中華牌,  sue 姐整番口丫 
據聞最靚最貴嘅中華牌要賣成400幾蚊一包,係真唔係?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。