推介:| 開蓬車頂維修翻身 | Email Hosting | Online Shop System | makeup course | Wedding Photography Tip | Bordeaux Red | English learning | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

[灌水] 惜物

惜物

發覺香港好浪費.

我有一個 slow cooker,  因電線脫落, 恐怕有危險, 諗住換電線. 由銅鑼灣行到港島最東既環頭還尾 (我甚至去到公屋), 冇電器店肯整. 話麻煩, 收我百餘元, 又唔係多...

死死地氣到陳列室, 買新既. 售貨員話可惜, 因為舊款比新既好.

飯票話以前 d 電器店, 好樂意修理. 因原材料平, 所需工時短 (< 10 mins)...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-9-20 18:14 發表
發覺香港好浪費.

...
以前係無飯主婦, 租既又係大地產商名下物業, 唔多需要持家.  e+ ...  

家中趟門不流暢/ 洗手盆水塞爛/ 廚房水龍頭漏水, 家居附近 / 環頭尾 的裝修師傅都說要整套更換.

後來麻煩家族專門的 裝修師傅上門換零件. 他說: 行家現在都是整套換, 免麻煩.

點解香港咁唔惜物既? 仲用得, 就整套唔要 ?

家姐話: 而家好少人, 好像 ah Sue 咁古老.

相關搜索目錄: 裝修

引用:
原帖由 ali 於 2011-9-20 19:20 發表

有冇揾過係街邊或巷仔的水電檔?通常睇檔個位係老板兼師傅。
電器店唔肯整因佢地冇駐店師傅,要搭上搭,梗係想你幫襯買個新的煲。
唔好話香港咁唔惜物,外國都有咁情形。
我呀女換張新書枱,我將佢 ...
公屋睇檔個位係老板兼師傅, 佢寧願坐係度發牛豆...

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-9-20 19:58 發表
美國人在這方面比較好些, 一般人都會一些水電維修, 自巳動手, 對材料零件較易控制, 所以五金鋪愈開愈大間, 包羅萬有. 香港環境擠迫, 一般家庭沒空間藏工具和置工作室, 事事要靠街外人, 想珍惜都幾難.
飯票成日都話唔得閒; 我又唔夠力.

唔係錢既問題, 食/捐 左, 好地地. 咁 side...

相關搜索目錄: 五金

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-9-21 08:06 發表

那時我個女才十多歲, 鋪電線裝電燈, 界灰板( dry wall), 鋸木板, 電鑽電鋸, 樣樣皆能, 我稱她為少年魯班,  ...
E, 可能我都得o窩...

引用:
原帖由 fighterplane 於 2011-9-21 22:47 發表
安裝固定電力裝置,
根據機電工程處規定,
起碼要有電工A牌先可以做。
即係裝插蘇,換電線,改掣箱等。

但如果係個電煲換電線,
唔屬於固定電力裝置,應該無問題。
偷偷話你地知 -
電煲要換電線, 飯票話佢換. 我即刻丟左個煲...

相關搜索目錄: 工程

引用:
原帖由 fighterplane 於 2011-9-22 09:57 發表
電腦半年就換代,一部電腦頂多用三年,
就算三年後部機無問題,
但軟件更新更快,
對硬件要求更高,
你唔換機,好多新軟件都行唔到。
yes, 我部 pc, 買左 < 1 年,  行 windows 7, 起初行得好快, e+...

相關搜索目錄: 電腦

引用:
原帖由 1149 於 2011-9-23 18:25 發表
老婆的手機都沒壞
可是年年換
我有手機,但這十多年都沒用
可是老婆還是幫我年年換
給小孩用
促進經濟......
小孩肯用, 好懂性/教導有方...

家族第一代, 多數執家中小輩手機...

btw,   "有手機,但這十多年都沒用" - how can u survive ?

相關搜索目錄: 手機

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-9-24 02:18 發表

這的確是很好的睦鄰方法, 家居装修, 花園打理由自已動手, 既可慳錢又樂趣無窮, 鄰居間互相借鏡, 你幫我, 我又幫下你, 美化環境, 助已助人.

幾年前落大雪, 两老無力鏟雪, driveway 堆了成尺雪, 我 ...
好羨慕...

之前講過, 住係九龍中既摩天豪宅, 出入 lift, 通常即刻關門. 有次差 d 撞倒老人家, 死襟住關門制既係著住校服少女.

我當時想問她, 你好趕咩 ?

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-9-26 03:43 發表
我都算是惜物之人, 每次我個女, 我個仔棄物, 我都搬回家, 現有被棄 ipod 三部, laptop 两部, microwave 一個, 手機一部. 相機一部.  全部可用. 預計很快有 iphone 两部, ipad 一個.
me too...

我有一件絨摟, 著左 15 年. 乾洗時, d 料/ cutting, 洗衣舖都讚不絕口.

但 家姐叫我丟左佢. 話香港無女性好像我咁...

相關搜索目錄: 手機

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。