推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

昔日名香菸

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-6-25 03:08 發表
再加上烟民被極度抹黑及破懷形象, 烟民像過街老鼠, 受盡歧視,

終於在2001年6月戒烟, 從此未嘗過一口烟.

...
我不吸煙, 但覺得 going too far, 攪到吸煙人士, 好像吸毒道友...

牛 sir 好好定力.

我叫飯票食健康食品...

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-6-25 07:37 發表
首先聲明本人並無提倡吸烟之意, 只是不值吸烟者被完全抹黑, 以增加公共医療負担為 ...
exactly.

如果真是咁多害處, 點解唔禁煙 ? 點解又唔提紅酒的壞處 ?針對 !!!

對基層, 吸煙是他們唯一負擔到的嗜好...

相關搜索目錄: 紅酒

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-6-25 19:52 發表

道理好簡單,噴出來的二手煙又臭,又會影響他人(包括親人)健康。

斷估唔會有二手紅酒吧?
for argument sake -

有酒後駕駛, 冇煙後駕駛...

相關搜索目錄: 紅酒

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-6-26 10:06 發表

唔介意嘅話,我想訪問吓牛Sir你,若然當年老兄冇食煙呢個意圖及企圖享盡極樂嘅高尚浪漫有型嗜好,縱使今日一樣患同樣嘅病,你會否感覺良好一些,較少罪惡感,及減輕受到look after你嘅羣眾壓力咁呢 ...
先父死於肺氣腫, 起因是吸煙. 但我們 look after 先父, 並冇怨言. 始終, 這是他的唯一嗜好...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-6-26 14:15 發表

就當我put words into your mouth好了,黃小妹其實是明白吸煙有害,並贊成凸府之勸人戒煙行動,只不過佢大細超唔勸人戒埋酒而已!  
黃小妹是明白吸煙有害,並不贊成凸府之勸人戒煙行動,going too far...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-6-26 16:53 發表

妳就當我係凸府走狗好了,我並非歧視基層,妳都知我之出身乃地底泥,比基層仲低一層!

就係凸府見盡好多基層,連養妻活兒之糧都唔夠,佢哋仲自私到攞既有限,又寶貴嘅資源去花 ...
引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-6-27 02:01 發表

如果再回到幾十年前, 社會大眾對吸烟沒有抗拒, 烟稅不貴, 吸烟不失為一种普羅大眾的享受, 今天吸烟的客觀環境惡劣, ...
牛 sir has answered your concern/query, 當時是一种普羅大眾的享受, 因為不停加稅, 如今變成寶貴嘅資源...

始終自由社會, 合法理的嗜好, 變成現今環境惡劣.

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-6-27 22:21 發表

天下不良嗜好多得很, 賭波, 賭馬, 打啤牌, 打麻雀, 番攤十五糊, 輕者滋擾四鄰, 重者家破人亡, 何獨烟仔呢. 還是那句, 我不鼓勵青年人吸烟, 但對己上癮幾十年的老槍, 不要窮追猛打, 不要太過苛克.

...
couldn't agree any more...

相關搜索目錄: 賭波

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-6-28 08:06 發表

點解唔用正常人之自然反應想法,一如乍見儒子將入於井,引 ...
why just apply to smoking ?

正常人之自然反應想法 - 針對 !!!

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-6-29 05:31 發表
幾十年前, 吸烟下只是時尚, 還是社會接訥的成人行為, 朋友見面例必敬煙, 壽宴喜酌, 麻雀耍欒, 同事大食會, 那處不是烟霧迷漫, 銀幕中的張活游, 張英, 謝賢, 呂奇胡楓到電視中的周潤發任達華, 那個不是人 ...
couldn't agree with u anymore...

引用:
原帖由 大隻西 於 2011-7-7 01:34 發表

夠膽就索性禁煙,冇稅收,煙精冇得莊香就隨街放火,大家一鑊熟

一鑊熟

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-7 16:42 發表

哦!咁牛Sir只不過唔順超阿爺/凸府唔係經西方式民主產生咁啫!

若果共和祖家/凸府抄足花旗體制咁產生,政府通過禁煙,咁老兄就同意吸煙有害並贊成禁煙,係冇?  

換句話說,禁煙有理,所ar ...
在此命題, 非關政治體制, 我和牛Sir  都同意吸煙有害, 只是不滿把吸煙者當成過街老鼠.

就算共和祖家/凸府抄足花旗體制咁產生,政府通過買賣奴隸合法化,相信 大家都不會同意, 對不對 ?

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-7 20:42 發表

喂大嫂,依家將吸煙者打成過街老鼠唔係阿爺/凸府首創,都俾妳哋啲聲稱民主人士剷到飛起, ...
可見我地對事不對人, 客觀公正...

引用:
原帖由 大隻西 於 2011-7-9 01:20 發表

誤解了!患病的是我小姨,活佛的母親,可能是為兒子過度操勞,雖是無煙家庭,但是個忠實的超市擁躉,喜歡化學用品及食物。

一哥可嘗試Cocaine,這玩意比較高向,很多名人用作 身份 像徵
笑 4...

避冇可避...

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-9 12:09 發表
講返入正題

六十年代初,老豆開士多,仲賣埋煙仔,發覺來買煙的都是普羅大眾,並非甚麼抽洋香菸是身份地位,上流社會的象徵。

那是候上價煙買個一,例如總督 Viceroy,好彩Lucky Strike,雲絲頓Winston ,沙龍 ...
亞爸食紅雙喜...

引用:
原帖由 tiutiu111 於 2011-7-9 22:56 發表

依家上面身份象徵係食中華牌,  sue 姐整番口丫 
唔識...

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。