推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

[灌水] 消失的香港精神

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-28 23:44 發表 香港傳媒質素低, 但流動性低真是低過以前...揸巴士, 成拾年揸車經驗,入職 2 年, working hour + stand by, 拾幾個鐘, 仲要成日俾人問候娘親, 都月入唔夠 一萬, 家姐今日話, 100 呎套房, 月租 $4 ...
呵呵,港人整體質素下降。度度都出問題。、
前幾日,港鐵油麻地站電纜問題,居然都會搞成咁,到底係香港人腦殘、腳殘、口殘定係另有問題?

首先:港鐵問題,指示及廣播不清,其次,響呢D咁既繁忙時間,仲要往中環方向出現問題,最理想方法係廣播叫乘客步行一個站,接駁巴士,只接載老弱傷殘,因為油地站搞接駁巴士已係死症,除左兩大路,根本所有都係細路,好似咸美頓街、碧街、永星里、文明里,全部停一兩架巴士都打晒困籠,一,班地鐵,動輒幾千人,那時兩分鐘一班,你要幾多架巴士先接駁到?

其次,乘客問題,由油麻地站行去佐,頂多十至十五分鐘,但居然有咁多人要去搭接駁巴士,到底係D人腦殘、腳殘定口殘?
我雖然年紀老邁,好多時在佐敦搭車,如果去官塘那邊,都會行去油麻地站,一來,可免去轉車,行一陣就到。何況,八點左右,大部分都係中環白領?
事後各大論壇仲有人死撐,話唔係住九龍,唔識得點行喎?哈哈,你話幾好笑?
唔使住九龍係咪呀?只要上到地面,一定跟最多人方既向行都唔會有錯啦,就算唔識,咁可唔乭以問下人向邊度行呢?所以話佢地口殘就係咁解,我最唔明,仲要死拗,咁先至係香港精神?

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-28 23:44 發表 香港傳媒質素低, 但流動性低真是低過以前...揸巴士, 成拾年揸車經驗,入職 2 年, working hour + stand by, 拾幾個鐘, 仲要成日俾人問候娘親, 都月入唔夠 一萬, 家姐今日話, 100 呎套房, 月租 $4 ...
97後香港Office文化漸變,成個社會氣變晒,朝早番工,10個有八個響Canteen吹水,吹到咁上下,先至開始番寫字間,唔使一陣就話食飯,到五點零六點,先至黎真料,Call meeting,開會開到七點幾,一個係咁,個個就唔執輸,冇野做都扮有野做,踖咪只有坐響房上網,反正冇人知,唔到七八點都行番出黎。
到底係咪真係所有公司都咁多野做?我估就唔係,晒電晒冷氣,不知所謂,話就做十幾個鐘,其打番條數咪又咁?
唯一真係多野做左一D基層,好似侍應呀咁,以前有點心阿嬸,執碗碟有見習生,侍應只負責擺位沖茶埋單,而家仲要賣埋點心,執埋碗碟。以前酒樓分得好清楚,侍應接觸客人,一般唔會碗碟用過紙巾,因為要沖茶那茶葉沖茶俾客,而家?執完包雲吞紙巾,順手就就欏茶葉沖茶俾你飲,你飲唔飲?

香港,已經一日不如一日又一例證。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-29 22:37 發表 聽到此消息, 當時我的想法:地鐵發言人, 未嘗在油麻地演習過 --- o下!!!乘客: 地鐵無職員教 / 安排 --- 屋企壞電梯, 都會諗下點解決掛....
最離奇係好多人話唔住九龍,唔識點行?
硬拗就係香港精神。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-30 09:17 發表 鬧得好!   我用两驕一刁嚟形容佢哋: 驕生慣養兼未富先驕嘅刁民是也!  邊個教成佢哋咁?咪佢哋老豆老母,即係我哋呢啲老鬼囉!該 ...
咁又係。

咁又係。

最記得十年前,千年蟲大騙局,一早都知冇問題,但開會開左成年,個個咁緊張,你會唔會話包冇事?咪參加埋一份囉。
1999年12月31日,成班人響度癲,全公司既IT、Manager、董事局主席圍住響Server Room、部部 Work Station都有人,到左12點零一分,個拍手掌,自己都迫住拍埋一份。

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-10-29 13:15 發表 筆兄,當年我應該比你更淒涼,在筲箕灣東大街尾工廠返工,放工後趕去電車站去北角,仆去北角碼頭坐船去九龍城,再坐6c巴士去長沙灣,去茶餐廳食幾個字飯就去上課,放學就行去深水埔碼頭坐船返西環,而家回想起 ...
我好多時由旺角行路去九龍塘返學。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-31 10:04 發表 mygo兄對事物可謂觀察入微,佩服!小弟亦有同感。 香港之可以有咁興旺,簡直係奇蹟。我夠膽用「混吉之城」去形容之。揾食之易,可以話係一啲競爭都無。市面所銷售之產品及服務,巧取豪 ...
係呀,完全同意。
香港,我真係寫個左個服字,呢幾年體會至深。
自問一介書生,手無縳雞之力,至今垂垂老耳,才去學十八般武藝:

香港好似個個唔憂做,唔好講後生既,六十後學似我地年紀咁上下既一樣係咁。

某日坐廁出問題,落街請水電師傳上黎整,都預左最少五六百,搵左成個區,居然冇人願意整,有D檔口冇人,要Call,Call完又話唔即時做得,有D就話師傳唔響度,留低電話。有D話唔做。搵左個幾鐘,最後,由一間鎖店老板介紹左一個講上海話既阿伯幫手整,不用一時,收費六百大元,佢肯整,已感恩。

老媽住處天線出問題,去水電舖求助,一樣預五百至七百元元維修費,居然話唔整,一間小小樓弟舖,我估一日賣下電芯、插蘇都賺唔到五六百元係咪呢?佢然話唔得閒做。(都唔知開間舖做乜?)有D又話,整,五至蚊,不過唔買機頂盒我地唔整既噃。
好,自己上網爬下文,去鴨寮街買支天線番黎,原來兩口螺絲搞掂,使半個鐘,費用$120。求人不如求己。香港人而家越黎越唔知自己做緊乜。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-31 17:27 發表 哩個是一個我租屋住的原因. 近 10 年所住的區域,   請水電師傅, 通常要跨區, 仲慘過年輕時約會男生!!!!
而家係有錢都搵唔到人做。只有自己郁手。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-14 14:36 發表 我唔知呢個forum嘅兄弟姊妹有幾多係香港原居民,但我相信好多,包括小弟我,都係因逃避共產黨而從大陸走難落嚟,以致形成老何兄所說之香江問题矣。  其實中共是果,國民黨才是因。: ...
同意,物先腐而後蟲生,實不虛也。小弟生斯長斯。祖輩陷共前乃大地主,良田百頃,父竟親共而母仇共,少時負笈台灣,思維複雜,每晨必誦:「三民主義,吾黨所宗,以建民國...」、「山川壯麗,物產豐隆,炎黃世冑,東亞稱雄....」然年漸長,思維亦變,變化之大,恍如兩人。至今已全然中立耳。國民黨不腐,共產黨焉生?思之。惟兄之「通脹論」,弟不全然否定,但亦未盡然苟同也。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-14 16:37 發表 此乃小弟隨口嗡之論說,萬望mygo兄不慳賜教,道出未盡然之處,以廣見識。  
mtpen兄,適度通脹,乃屬好事。然通脹亦可猛於虎,香港於今見耳。兄言:房產五十萬,一覺醒來已是百萬耳,雖屬侃語,惟體現今香之亂象。現今香港樓價已嚴重脫節,三百呎樓房竟敢號稱豪宅,敢如是稱者,實拜地產商所賜也,地產商心思,謀取暴利,搞個雲石大堂,弄水晶燈,整個會所,起個靚名,X龍居、御X園、X景豪庭,帝X苑,看名字,真的了不起,錢也真了不起,可是居住質素,並不怎了不起,可能隻腳要伸出窗台訓,此之謂豪宅也。萬元薪資,想買樓,難耳。住為民之本,點解香港這十年這麼多劏房?諗一下就知一二。實在太多野要寫想寫,但又不知從何起,惟有空時再續了。哈哈。

看義海豪情,劉醒話;最惡既人,就係就黎死既人,而我就話:最懶既人,就係冇明天既人。係現今香港青年人寫照。

相關搜索目錄: 水晶

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。