推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

91 1234
發新話題

緬懷五十年代的香港

引用:
原帖由 dw194711 於 2012-3-24 16:56 發表

收獲就相當不俗,不過係私人秘密,唔講得,鎖你。 ...
大夫一場去到舊金山,冇理由唔辣埋去Las Vegas整番两手卦?

啱嘅,都係唔好揚,明白哂!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 stary 於 2012-3-24 23:02 發表

筆兄說得很對、世間一切事並無绝對、有得一定有失,失去又可能得到更多!...

好欣賞stary兄咁後生就可睇嘢咁化、咁透徹,令參悟能力已臻極高境界。

我有理由相信老兄此功力定必從一番,甚至多番心酸挫折累積而成,只是不足為外人道而已。  

世事之發生往往非自己可控制,既然係咁,不如留番精力去做好自己可控制嗰瓣,而一般在此心酸、無奈、無助處境下,往往可做不多,亦不可改變/抗衡人哋做法,那唯有自我調節,即老兄提到之「放下」是也,將唔開心減至最少,等自己好過啲,亦即搞好心理衛生好了。

照字行間顯示,老兄早已可做到了,真幸運,努力、加油,共勉之!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 理魯竇 於 2012-4-4 00:20 發表

不過街口剛好被那個[遭灣嗱]手表廣告牌遮住咗嗟,
理兄提起「遭灣嗱」表,大家還記得那些年仲有隻表叫「窩路堅」嗎?

呢,「喎路邊」呀!

相關搜索目錄: 廣告

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2012-4-4 15:52 發表

周星池式鼻祖電台廣告'梅係梅花既梅,花係梅花既花'認真毛離頭掛
維園兄話那些年之壞鬼唐人翻譯師爺無厘頭,我就話佢哋見啲鬼佬懵吓懵吓,乘機搗佢米,專登將啲表名改衰佢。  

邊度有人會鍾意自己賣嘅表叫成「就round嗱」、「喎路邊」㗎?

相關搜索目錄: 廣告

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2012-4-4 15:52 發表

蟹油 '伊波路'錶,好名掛又夠香艷,重有梅花嘜錶

講開翻譯名稱,大家或有聽過澳門葡文名稱Macao之由來吧?  

話說百多年前某日,一西洋水手上岸取水,因從未到過澳門,想知地名好報告艦長。

一路上荒野無人,突見一蛋家佬担住两桶水迎面而來,截停想問其地名。點知蛋家佬已担到氣羅氣喘,俾佢阻頭阻勢,自己又唔識西洋文,都唔知個番鬼佬噏乜,好唔老脾咁問番個鬼佬想問乜嘢,曰: 「乜x?」。

個水手聽罷以為嗰個係答案,於是回禀艦長話嗰度地名原來叫做「乜x」,而艦長亦從實mark低响佢地圖上以後稱之為Macao是也!

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2012-4-6 21:20 發表

阿筆蛇,非常'爛'的笑話啵,我十八歲巳經成日講

唓,早啲講吖,維圓Sir,我見呢個forum冇乜人提,等我仲扮野人獻曝,驚失傳,所以講吓等啲後生仔知啲隣近地區嘅掌故添!

係呢,乜老兄平時好忙嘅咩,唔多見上嚟吹水嘅,都咬糧好耐啦,做義務教官呀你?

相關搜索目錄: 笑話

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2012-4-6 21:20 發表

據傳西洋仔咸蝦燦口述
維圓Sir,你提起「西洋仔」「咸蝦燦」,講我就知係指葡萄牙人,但我真係唔知其來源/典故,因乜解究咁稱呼,老兄可有知道嗎?

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2012-4-7 12:10 發表

小弟自幼家貧書小讀,水平不足有名你叫維園阿伯一名.在此藏龍臥虎...
維圓Sir太謙喇!

講出身窮、讀書少,大家彼此彼此啦!

懶寫至啩?

若果唔想患上老人痴呆症,聽我講啦,寫吓嘢冇衰㗎嘞!

君不見好多大作家都好長命,或與此有關,信焉?

引用:

在此藏龍臥虎科林,不敢發言,天天樂做旁觀者跟阿sir學下野心滿意足了...

仲有,上嚟吹水啫,等於幾個阿伯响榕樹頭度吹水,冇使睇過乜嘢quali先准吹得係話?家陣又唔係學術研討會,所以請維圓Sir萬二個放心!

若有人夠胆唔俾面老兄你,冇有識死柴你台,我會誓死同你護航,共同進退,okay?

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2012-4-7 15:45 發表

..以前放假得閑唔係馬場就馬交,而家就學人行山轆單車,可能人老怕死了 ...
呢啲唔係怕死,而係識死啫!

皆因人老精、鬼老靈,識得趨吉避凶而已!

維圓Sir你做得啱,唔同時間/年紀要/會做唔同嘅嘢嘛!

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2012-4-7 15:45 發表

..就是做一些事情自己以前從未做過的,當然是要自己喜歡啦,如阿伯楂左一世羅絲批,而家就學人上網 ...

諗諗吓覺得維圓Sir份人都幾風趣,可能你做阿Sir嘅時候郁吓就screw人,居然將陀住支嘢當作羅絲批,咁就真係大煲劑矣!

若果老兄郁吓抿佢出嚟去修理人,咁就死得人多咯!

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2012-4-8 15:36 發表
大佬
士姑尼個番文
好敏感喎
D金絲貓會誤為我系色情狂架
更正:楂左一世起子 ok
早啲講清楚吖,大佬!

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2012-4-8 15:36 發表

士姑尼個番文好敏感喎,D金絲貓會誤為我系色情狂架

有某種職業嘅金絲貓望都望得你係色情狂喇,例如灣仔區一啲特別塲所。因為screw親嘢就列入特殊服務一欄,屬大額成交業務。

因此若果唔係好順眼,切忌對佢哋亂用此字眼。若一時貪口爽話screw人,到時原來只係口惠而實不至,令人良好期望落空,佢實掉轉頭screw你!

開錯口又被人焗住㩒,更係嘥彈藥,故老兄話此字好敏感係啱嘅!

引用:

西洋仔我估澳門街叫葡萄牙後生仔,咸蝦撐尼我估係中葡混血兒eurosiean ...

維圓Sir所述雖不中亦不遠矣!

我再加補充,可能葡萄牙人位處大西洋嗰邊,佢哋最早來華,我哋叫首批鬼佬做西洋鬼。

至於鹹蝦燦,點解叫做阿燦,可能真係一如老兄所述,乃Eurasian最尾個發”sian” 好近音。

1953 1955細細個時曾住响澳門,嗰度啲食水真係鹹鹹哋嘅。皆因那些年澳葡政府冇錢起水塘,是鬼旦抽啲珠江水上岸飲用就算數,雨季河水足及潮退,啲水就淡啲,反之就鹹啲。所以見到啲中葡打亂種就侮辱性稱之為「鹹蝦燦」嘞。

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2012-4-10 13:10 發表

咸濕野在此科林唔敢講
請問維圓Sir有否聽過「阿坤買水」?

引用:
原帖由 dw194711 於 2012-4-10 14:07 發表

當時紙水低,一盅兩件,都係幾毫子。但其他銀碼如三毫、九毫...係點叫法,我就唔記得咗,阿伯能否告我知? ...
開嚟揦住個伯父!

91 1234
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。