推介:| Web Hosting | Cloud Server | Server Hosting | Server Colocation | Responsive Web design | Bob嫂Ur pnt瘦身三寶 | Email Hosting Service | English course |

91 1234
發新話題

[原創] 隨笔隨緣

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-18 11:04 發表

况且我跟牛Sir乃路線不同而已....愛國(中华人民共和国/美利堅合眾國/香港無政府聯合國托管地)則一
請牛Sir見諒,因聖誕及春節期近,復活節亦不遠,公私两忙,未有及時於上文注解「香港無政府聯合國托管地」一名稱為何物!

念及老兄投番多年,或未能與時並進,掌握香江最新渾局,讓我作簡單滙報。

香港現時由三頭馬車管冶,除却上阿里巴巴大道之偽港督府所謂權力核心外,另存两個Extraterritorial Jurisdiction,享指手畫腳說三道四治外權,西有西環「央直屬馬照跑舞照跳誼廳暨席監察港英餘孼捉拿法」,簡稱「中聯聯辦」,東有利堅合眾國合反中亂港策劃,簡稱「美聯社」。

近排東西两聯互轟互插,難為了手掌又辱、手背又辱之偽港督,唯有龜縮扮鵪𪂹暫且喪權辱「港」穩陣一啲!

筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-12-18 22:51 發表

..我不愛共和党, 也不愛主民党, 不愛布殊, 也不愛奧巴馬, 你說我愛美國 ..你又愛什么 ?.
我自私,我冇人性,跟牛Sir一春色,乜人都唔愛,亦如宗教一樣,我信我自己,更信自己所定之真理!

I’m what I’m!太武斷,太自以為是了吧?

筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

毛泽东谈爱国的本质涵义

Ho – Ho – Ho!  

What a big big joke, funny enough, isn’t it, Sir?

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-12-19 09:19 發表

你自已定的真理是什么, 為何你什么也不愛,  太自以為是吧? ...
It all depends,因為世上根本並無永恆不變之真理,而我說的更不可作準!

心得是,不盲從權威,不人云亦云俾人滾擇善而取,靈活變通,順勢而行,眼望四周,耳聽八方,冇既定規範,隨機應變!

總之在一切合法而又冇害人情況下,因應時勢行事,趨吉避凶,或似俗稱古惑縮骨兼側膊衰仔格,極具香港典型傳統主流本土文化精粹!

一言以蔽之,莫命就萬事皆休,故要好好保護自己,此亦是上天賦與所有生物之求生本能,要多加珍惜/理解!

至於何謂香港主流本土文化,以阿筆我幾十年觀察心得,我哋呢班海角遺民,或多或少有以下特徵:

- 貫徹落實河水井水論,鍾意河蟹;
- 多談風月、少談政治;
- 時左時右睇時勢;
- 路線糢糊、立埸飄忽冇腰骨;
- 戀英、媚美、崇日;
- 習慣寄人篱下做順民;
- 認賊作父以做洋奴買辦為榮;
- 視五星、青天白日、米字三面國旗齊飄天空為當然/閒事;
- 珍惜借來的時間、借來的空間;
- 八九支特六四、九九話之佢死;
- 曲線歧視大陸同胞嫌人土;
- 對阿爺又愛又恨……等等等等,不能盡錄!

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-19 09:44 發表
以目前這一刻來說,我並沒征服宇宙的計畫。風花雪月是我​的抱負,享受人生是我的志向。我喜歡日出便欣賞日出,日​落便欣賞日落。做人何必那麼沉重
Absolutely!

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-12-19 12:01 發表
陸豐鳥坎村村民數月前也在風花雪月, 今日如何 ?
良禽擇木而棲,照跟囉!  

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-12-19 12:04 發表
金老二过勞死, .
邊度勞呀?

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-12-19 23:01 發表
有人話金二太陽死於車震, 信耶 ?
呢則一定係流料,佢大爺使鬼車震咁屈質呀,皇宮震都得啦!

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-12-25 09:26 發表

跟我守行為的人中, 就有一個这樣的人, 对任何人都不順眼, 喜歡向權威挑戰, 屢次無故在街上辱罵差人或破壞政府公物, 不肯讀書, 不肯工作, 只望有日香港政府倒台, 所有有錢人仆街, 窮人反身, 可以為所欲為. ...
人活着是需要有個希望,可惜呢個犯找錯定位,到頭來一個又一個希望落空,就此一生!

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-12-25 11:45 發表

廾幾年前还看到此人新聞, 还是衰打警察. 此人何謂生不逢時, 如生在民國初年, 会是另一個毛澤東, 為禍人間. ..
呢位仁兄確實生不逢時!

如牛Sir所述,佢一係生於民國初年,否則要生於今日凸區,打住犯民旗號,邊個敢郁佢!

打差人只係熱身咋,再嘈連凸手郁埋都似!

引用:
原帖由 1149 於 2011-12-28 14:01 發表
牛Sir誤會了,台灣有8百萬戶,出租國宅只有6千戶,
佔0.08%,所以有人建議政府應建40-60萬戶便宜的
出租國宅.
咁咪即係共產前奏?

叫佢哋返大陸啦,不如!

相關搜索目錄: 出租

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-12-29 10:02 發表

美國有例, 發展商起私宅要劃出若干%單位作公屋, 所以豪宅中常見領救濟的住戶, 算一奇景....
咁筍?

請問牛Sir佢哋是用抽簽又或輪候制?

又地產商是否响地價上有所優惠?

如有,咁咪即係阿公嘅錢?因賣地自不然收少咗喇?

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-12-30 06:53 發表
..中國人喜歡買屋自租, 打份餐館工也要死慳死低, 要去買屋, 形成豪宅窮人甚少中國人份....
中國佬死蠢!衰唔起!有便宜唔好使頸嘛!

老虎打跛嚟醫,有樣學樣吖嘛,唔使錢有豪宅住噃!

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-12-29 23:05 發表

.., 是為「equal opportunity」, 窮人也有機會住豪宅.
睇嚟花旗真係進入緊共產前奏矣!

咁搞作,使鬼咁勤力呀?你做埋我份嘞!

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2012-1-2 03:07 發表
这正是我想講的, 港女要現實的多. 中國人婚姻觀念, 木門不会找竹門, 在香港还是盛行. 我來自香港, 对洋女的婚嫁作風也看不慣. 不过在美國街頭, 那些賣藝者隨時是搏士碩士, 不敢看少,  ...
清高、浪漫、瀟灑….等等用詞,何等正面兼令人嚮往!  

可惜背後是要付出代價的!除咗佢自己浪費青春,亦浪費咗國家/地方政府對佢嘅教育栽培,學非所用,唔工作、唔納税、唔回饋社會,不盡公民責任!

依家玩呀?腦囟都未生埋!所謂貧賤夫妻百事哀,去吖,跟咗佢妳唔好後悔!

呢亭懶鬼成世人大唔透,揾hundred and one reasons去做一個不負責任嘅人,要不羇、要自由,我好懷疑呢亭人出世時係咪俾佢老母侷嚫過,又或細個時曾燒壞腦!

好吖,條友咁荀嘅,自己錯過咗,第日叫自己個女嫁佢吖,笨!

好彩!呢亭大種巴嚟乞兒唔係淨係响歐美豐厚福利國家先至生存得到。同情弱者乃美德,而我哋凸府都afford得起去助這些結構性大懶蟲廢柴,包公屋、包種綜援、包醫療,以示趕上潮流去達致有救無類之神聖使命!

主祐勤奮之港人!

引用:
原帖由 scottiehong 於 2012-1-9 23:20 發表

而家為了一小部份自私市民, 一刀切, 即係寧枉莫縱, 有殺錯無放過. ...
絕對贊同康兄所言,扶貧不應被害羣之馬濫用而不為之!

惟套用預防勝於治療邏輯,除突發不幸者要即時濟助外,餘者皆要接受指導找出貧困原因,例如不良嗜好、理財不善、好食懶飛….等等之愚蠢行為!

至於屢勸不聽之蓄意打跛嚟醫者,意圖及企圖騎劫別人善心,坐享其成之大懶蟲,大家應堅決對其說不!

致貧源頭已堵截,那日後又何須等人救濟呢?有限資源就可投放於救急扶危之真有所需上矣!

家陣挪威去非洲濟貧,並非全發放糧食,最主要是以工具/器材加教導佢哋運營自立,令其達致永久脫貧!

小弟以上愚見,康兄有乜補充?

91 1234
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。