推介:| 汽車配件 | 汽車維修 | 汽車雜誌 | 汽車保安 | 汽車音響 | 汽車代理 | 駕駛學院 | 汽車維修 | 洗車服務 | 電單車 | 二手車 |

31 12
發新話題

[疑難] 新牌仔一問

新牌仔一問

剛考到牌, 想問下, 要買同養一架車, d洗費點計呢...??

乜都係$$$$$$$$$$$$$$$$

引用:
原帖由 柳飄飄 於 2008-3-2 22:13 發表
乜都係$$$$$$$$$$$$$$$$
分項答人丫麻....

引用:
原帖由 School Fucker 於 2008-3-2 20:59 發表
剛考到牌, 想問下, 要買同養一架車, d洗費點計呢...??
因為幾睇買咩車同埋點用車, 好難咁空泛咁答你架喎...

總括黎講最基本係:
買車錢/供車錢
保險費
油費
泊車費
隧道費
維修保養

以上每一項都會因唔同因素而價錢唔同... 你心目中係買新車定係二手車?  諗住用黎做咩架??

相關搜索目錄: 二手車 保險

引用:
原帖由 allure 於 2008-3-3 00:43 發表

因為幾睇買咩車同埋點用車, 好難咁空泛咁答你架喎...

總括黎講最基本係:
買車錢/供車錢
保險費
油費
泊車費
隧道費
維修保養

以上每一項都會因唔同因素而價錢唔同... 你心目中係買新車定係二手車? ...
我想買二手車先, 都係星期六同日用, 我知我屋企車位 $1900/月.
其他真係唔知, 好想知一個月ge洗費大約幾多, 我驚負擔唔起.

引用:
原帖由 School Fucker 於 2008-3-3 11:57 發表

我想買二手車先, 都係星期六同日用, 我知我屋企車位 $1900/月.
其他真係唔知, 好想知一個月ge洗費大約幾多, 我驚負擔唔起.
買車供車...先唔好講唔知你買乜車....!
牌 費已最細cc 私家車 (1.5>) 冇記錯係 3千幾一年
保險(3保):如果 唔夠年25歲...可能5-6千/年(段估.Sorry 真係唔知)
一係搵家中夠牌齡既人做車主..自己加名做第二駕駛者...3千/年 搞掂
保養:當車好新淨...唔洗大整...但一年換兩次油一定走唔甩...至平都要 1千/年
驗車..如果架車 夠6年 ..第七年續牌..乜都唔計都要 六百..(仲要預左有野要整)
泊車/過橋過路/告票..因人而異...冇得計..

油錢 ...相信宜家..1.5cc車普遍都要 1.2-1.3/km  當有港島入機場來回計..
油錢約 120蚊 (80公里計)

有錯多多指教

等我又分享下當年做新牌仔果陣既時候.

總括黎講最基本係:
買車錢/供車錢  買新車(好平果隻)8萬幾. 唔供. (其實供都好)
保險費    HK$ 4,000 p.a. (無ncb)
油費       HK$ 3,000 p.m. (果時油價10/L) 又揸番工, 無無謂謂都走一轉
泊車費    HK$ 1,200 p.m  + HK$ 300 p.m. (出街泊車好貴, 尤其是新牌仔, 唔知泊邊平)
隧道費    HK$ 400 p.m.
維修保養 HK$ 1,500 p.a.  (換油2-3次)
仲有抄牌 HK$ 1,500 p.a.  (新牌仔, 我已經算少)

計落都成 HK$ 5,500 一個月. 已經好節儉.
仲未計買d多餘野.

不過泊d露天位, 唔過咁多隧道, 唔好揸番工, 又有NCB, 仲無俾阿蛇抄牌.
宜家 < HK$ 1,500 一個月

相關搜索目錄: 保險

引用:
原帖由 WURTH 於 2008-3-3 15:26 發表
等我又分享下當年做新牌仔果陣既時候.

總括黎講最基本係:
買車錢/供車錢  買新車(好平果隻)8萬幾. 唔供. (其實供都好)
保險費    HK$ 4,000 p.a. (無ncb)
油費       HK$ 3,000 p.m. (果時油價10/L) 又 ...
好甘呀.....
想問下, 咩叫 ncb ??

no claim bonus

買幾年保險, 有事冇事都唔驚動保險公司就會有 ncb 拆扣

引用:
原帖由 saltiwet 於 2008-3-3 20:31 發表
no claim bonus

買幾年保險, 有事冇事都唔驚動保險公司就會有 ncb 拆扣
明白..
我想問下, 牌費又點計???

引用:
原帖由 School Fucker 於 2008-3-4 14:49 發表

明白..
我想問下, 牌費又點計???
自己上運輸處個網睇啦..

1.5 或以下 3xxx
2.5 或以下 好似4xxx

相關搜索目錄: 運輸

引用:
原帖由 School Fucker 於 2008-3-3 11:57 發表

諗住買咩車呢咁??  用黎車女友?  咁就開蓬車喇.. (係, 我又嘗試踢人入會)

如果車埋屋企人既, 就買架4平八穩既豐田喇, 10年車都無咩大野要整...
我架rav4都成13年車, 除左每每趕時間時, 架車都會比你一種力不從心既感覺之外, 其實我架rav4女都好方便實用架!!

相關搜索目錄: 二手車

山 到 盡 頭 必 有 路, 有 路 必 有 豊 田 到

引用:
原帖由 Jeff9394 於 2008-3-5 14:11 發表
山 到 盡 頭 必 有 路, 有 路 必 有 豊 田 到
社長, 好文彩喎!!!

呀~我都分享下先,

總括黎講最基本係:
買車錢/供車錢  買新車(好平果隻)10萬. 每個月供HK$ 2800
牌費  1300cc 我唔記得幾錢?
保險費    全保 (無ncb)新車新牌,好貴,唔記得幾錢,好似過萬.
油費       HK$ 2000 p.m. 都揸番工, 不過1300cc又係棍波都好慳油.
泊車費    HK$2800   + HK$ 500 p.m. (出街泊車好貴, 尤其是新牌仔, 唔知泊邊平)
隧道費    HK$ 400 p.m. 我日日都要過海隧,不過果時10蚊過一次o者.
維修保養 HK$20000以內  4年計~自己唔小心整花架車(補油+換野),
換令,換電池,(換油,換火咀,迫力皮2-3次)歐洲車整車會貴d架.
仲有抄牌 HK$ 3000 (新牌仔,係會亂咁泊,好易抄)
仲有要幫架車扮靚.....洗車 HK$ 300p.m,
買裝飾(香精,頭枕,紙巾合,吊飾....)  HK$ 200-300 p.a
超速扣分~我十年牌都係扣過6分o者,好好彩.

養住架車,仲貴過我養住個仔

相關搜索目錄: 保險 電池

引用:
原帖由 貓宇川 於 2008-3-8 11:26 發表
泊車費    HK$2800
嘩... 我而家都係800蚊/月, 最平住村屋時只係300咋...2800好貴呢~~~
不過, 我有牌以黎只係被罰過2x $320 + 1x $450...
扣過一次3分衝紅燈咋(考到牌既頭幾個月, 唔熟路&比兩架大巴擋左視線, 用超慢既速度衝燈,好唔抵)
但淨係我頭兩年牌炒車既錢, 一定夠我買過另一架車...

Unless absolute need to have a car,  don't be a car owner  as it is really expensive all the things, esp the gasoline.

引用:
原帖由 allure 於 2008-3-8 13:55 發表

嘩... 我而家都係800蚊/月, 最平住村屋時只係300咋...2800好貴呢~~~
不過, 我有牌以黎只係被罰過2x $320 + 1x $450...
扣過一次3分衝紅燈咋(考到牌既頭幾個月, 唔熟路&比兩架大巴擋左視線, 用超慢既速度 ...
你有車牌多久呢 ? 我第一二年車牌撞了兩鑊, 一次係 backing 撞到電燈柱, 成條野barn左落地, 拿拿林走人, 比警察見到唔得了, 第二次唔小心踩 brake變了踩油門, 撞上行人路. 撞爛左一條石柱. 保險賠了十幾萬出去, 我比 excess 就比左 5000大元. 之後就乖乖開車, 就一路順風. 當比學費啦.

引用:
原帖由 saltiwet 於 2008-3-8 22:27 發表

你有車牌多久呢 ? 我第一二年車牌撞了兩鑊, 一次係 backing 撞到電燈柱, 成條野barn左落地, 拿拿林走人, 比警察見到唔得了, 第二次唔小心踩 brake變了踩油門, 撞上行人路. 撞爛左一條石柱. 保險賠了十幾萬 ...
我04年既8月先有私家車自動波牌, 05年7月就考埋個棍波牌...
炒車... ... 兩次因為訓著左 另外兩次就係睇唔到盲點位... 我車身高 B柱又o岩o岩擋左我視線... 仲有一次就係人地拎左我架車去試車, 佢當左我架車係跑車卦? 渣住衝落山, 我當時係大清同其他人吹緊水, 都唔知佢渣走左架車離開左停車場... 佢衝落山時太快, 佢唔識控制我架車, 救完一邊無炒埋山, 但都炒斷左支欄杆... 果兩年加埋既整車&賠錢最少都用左3萬蚊... 另外就係自己tol左架5仔囉...

至從炒左架5仔之後就再無發生過任何意外喇..

引用:
原帖由 allure 於 2008-3-9 01:37 AM 發表

我04年既8月先有私家車自動波牌, 05年7月就考埋個棍波牌...
炒車... ... 兩次因為訓著左 另外兩次就係睇唔到盲點位... 我車身高 B柱又o岩o岩擋左我視線... 仲有一次就係人地拎左我洧悄? 渣住衝 ...
好......恐怖呀 !

引用:
原帖由 貓宇川 於 2008-3-9 03:01 發表

好......恐怖呀 !
而家都無喇..

引用:
原帖由 allure 於 2008-3-8 01:55 PM 發表

扣過一次3分衝紅燈咋(考到牌既頭幾個月, 唔熟路&比兩架大巴擋左視線, 用超慢既速度 ...
你有冇睇到我供車同泊車一樣價錢呀 ! 97年,令我好無耐...........不過好彩之後都冇再試過咁貴停車場lu

引用:
原帖由 貓宇川 於 2008-3-9 03:04 發表

你有冇睇到我供車同泊車一樣價錢呀 ! 97年,令我好無耐...........不過好彩之後都冇再試過咁貴停車場lu
點解無奈呀??

從前住香港時停車場真係好貴, 聽聞現在便宜很多了.

引用:
原帖由 saltiwet 於 2008-3-9 07:23 發表
從前住香港時停車場真係好貴, 聽聞現在便宜很多了.
我屋企D車位業主係睇個市, 上年屋苑附近開左個露天場, 月租800, 咁我屋企果度D露天位業主咪減價留客囉.. 其他地方我就唔多清楚, 而家返中環.. 無渣車返工喇...

31 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。