推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

孝? 現實?

引用:
原帖由 flowingwater 於 2011-5-19 00:07 發表
阿水不孝.間中會跟老豆頂兩嘴.
全因阿水極不認同父母的思想行為.
兩老人生沒計劃.更不善理財.
老豆現在理論多多.阿水心知佢係自我平衡吧.
係個仔面前要返D面子..但可惜阿水EQ差. 間中會爭辯一下.
對父母, 我心裡 ...
it is common, not a big deal.

伴侶吵架年均 2455次
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110521&sec_id=15335&art_id=15273584

伴侶有得揀, 父母冇得揀既添...

幾次茶聚, 都發覺水哥比同齡成熟, 懂得計劃將來, positive thinking, it is what u learnt from their experiences...

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 flowingwater 於 2011-5-19 00:07 發表
小時候在親友當中更會失去尊嚴.
又要尊敬父母.又不認同父母.
...
將來你會使父母在親友當中, 重拾尊嚴...

ah Sue 都會有一些人, 又要尊敬/愛他們, 但又不認同, that's life...

引用:
原帖由 flowingwater 於 2011-5-19 12:53 發表
成晚都訓唔好.
係度思考呢個問題.
老豆既心地好好.
只係做人較務虛.
老媽就基於家族遺傳.
係做事上唔太邏輯.
亦引來好多理財問題
知道沒法改變.
好無耐.
明白你的矛盾/ 無奈.

如果真是沒法改變, 就只有認命...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-5-21 16:47 發表

ah Sue 都會有一些人, 又要尊敬/愛他們, 但又不認同, that's life...
引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-22 11:02 發表

My dear Sister Sue, I’ve got several stupid questions to ask, some are silly though:

1.既然不認同,又何解妳仍會咁愚忠愚孝去尊敬/愛他們呢?
...
我不認同的是 他們的一些價值觀, 但 somethings happen for a reason, 他們的背景/經歷, 使他們有這般想法/ 行為.

但是他們的為人, 值得人尊敬/愛/同情.

p.s. 拉人落水 , 我和理兄的政治取向, 南轅北轍, 但我極為敬重理兄...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-22 11:02 發表

6.If the answer to (5) above is negative, then why no such action has been taken?
7.妳有否感覺不安,見到人家行差踏錯都唔提醒人,由得佢死呢?
8.妳因何對阿爺不採取相同之體諒態度,一如妳對(1)內之一干人等?
9.妳有否意圖及企圖迥避以上某一两條問題? Why then? 是否怕雷公劈?

...
good questions, well done. 我可以乘機反駁 保皇黨 d 論點 - now 人唔愛國.

Q2. 妳不認同阿爺,妳會尊敬愛阿爺嗎?- 唔會. 阿爺只是政權, 唔係中國, 愛國 <> 愛阿爺...
Q3. If the answer to (2) above is negative, then why you’d treat those persons you mentioned in (1) above in different way? -  those persons 基本是好人, 只是價值觀和我不同. 阿爺...(留比何老大寫)
Q4.妳對待「忠」與「孝」是否意圖及企圖採用double standard?- pls see above
Q5.妳有否採取行動向那(1)內之一干人等指/糾正那些妳不認同之處?- 有, 不過唔聽, 我只有包容/接受, 盡量減低對其他人的傷害 ...

remaining questions, pls see above answers...

btw, those persons are my family members, not my parents.

先父一生忠厚老實, 失於衝動, 差 d 送左我去左派學校讀書; 先母天賦聰穎, 但重男輕女...

我會覺得, 先父母都是受制於當時的社會/觀念...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-22 12:25 發表

黃小妹,其實我是一個好學生,唔明就問!

點解妳唔引用同一標準去認命,反而肆意批評/攻擊阿爺?

是否因阿爺仍有得救才温𧅥提示?而那一干人等冇得救,所以費事嘥聲壞氣?
以我的性格, 會唔直話直說 ? 唔當面批評那一干人?

就算阿爺 = 中國, 阿爺的作為, 比那一干人, 影響更深. 阿爺 deserves my greater attention...

to be fair, 我極不認同中國人的民族性, 但 come across 一些受害者 (e.g. 上訪, 毒奶粉), 寄予同情. 生為中國人, 分享共業, 在會所見到同胞的作為, 只有認命/無奈...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-22 19:15 發表

有啲嘢,我哋為人子女無須避諱,我唔係叫妳同佢嗌交或直叱其非,而係和顏悅色哋两父/母女傾吓,等佢知或因時代觀念唔同咗,今時今日唔再可以倚老賣老咁蒙混過去, ...
sure, I will behave / act in this way...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-22 22:02 發表

我同意阿爺其認受性係subject to query,但呢啲乃歷史遺留下來的問題,米已成炊,現時大家可做嘅不多,唯有向前看,耐心等候,妳明㗎喇!

但同一邏輯,我唔敢用黃小妹代入此比喻,以免涉及 ...
to be fair, 阿爺有其認受性 (聯合國都承認她是合法政權), 我不滿的是統治手法 / 後遺症 (e.g. 黑心食品...)

都是那句, 政權 <> 國家, ..

孫中山推翻滿清 ( 政權), 唔係中國, 所以唔會因此叫佢做漢奸, 政權更迭, 仍然是中國人...

根據此標準, 老豆 = 中國, 哎呀老豆 = 移民後國家 (e.g. 加拿大)

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-5-25 19:17 發表

恭喜妳呀,黃小妹,妳卒之認番阿爺,仲肯定佢嘅合法性添!

妳可能俾我哋呢亭維園阿伯感化成同路人,下次妳再見到啲民見亂高層記得話俾佢哋知妳變咗態啦!

...
合法 <> 合理/合情...

如水哥所言, 無奈/認命...

引用:
原帖由 dynmv 於 2011-5-26 15:28 發表
今日去食飯聽到有個女人講:
"能夠照顧老人家,係我一種福份..."
如果人人能做到咁,就天下太平啦.
子曰:大道之行也,天下為公。選賢與能,講信脩睦,
故人不獨親其親,不獨子其子,使老有所終,
壯有所用,幼有所 ...
如果所有照顧老人家的人, 都有此 mind-set, 就是天堂.

先母當時住富貴療養院, 都...

眼見平民化的, 老人全無尊嚴.

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。