推介:| 汽車配件 | 汽車維修 | 汽車雜誌 | 汽車保安 | 汽車音響 | 汽車代理 | 駕駛學院 | 汽車維修 | 洗車服務 | 電單車 | 二手車 |

32 12
發新話題

[疑難] 最愛的日本車

最愛的日本車

睇下邊個日本牌子最受歡迎
本帖最近評分記錄
  • allure 體力 +8 good suggestion!!!! 2006-8-21 18:41
  • allure 威望 +8 good suggestion!!!! 2006-8-21 18:41
I'll be back!

DIAHATSU   
SUZUKI   
MITSUBISHI   
ISUZU

冇咁差呀 ? 至少有人會鍾意 evolution, pizza 或者 維他奶

我自己VOTED HONDA, 但係我最滿意O既車係 MAZDA 323 TURBO 第二代, 從 AUCKLAND 飛去 NEW PLYMOUTH 害我食左人生第一張亦係 SO FAR 唯一的一張 SPEEDING TICKET OVER 47KPH. 肉都呎埋.

引用:
原帖由 SKT174 於 2006-8-25 10:32 PM 發表

試過

亦試過凌晨四點幾﹐幾條友無野做就揸成個鐘頭車去 Auckland 既 Danny's 食個早餐
1989 同細佬講, 不如落 wellington 吹吹風, 細佬話"想做就去做, 唔好得過講字", 果陣7:00pm, 渣到 wellington 深夜一個人都冇, 真係食正風. 小睡一下, 等早上出發回 auckland, 3:00pm 至記得 有三本 postgrad 書要還, 每本一小時 nzd10, 從家裡出去大學大塞車, 最後遲左一日至還, 罰左 700幾蚊 唔使比人抄牌都大破財

引用:
原帖由 Jeff9394 於 2006-8-24 02:47 PM 發表
你 係 MITSUBISHI  後 邊 加 返 3 個 英 文 字 可 能 會 好 D
MITSUBISHI  其實一d都唔差, 係改錯名啫

bits' missin

引用:
原帖由 SKT174 於 2006-8-25 10:32 PM 發表

試過

亦試過凌晨四點幾﹐幾條友無野做就揸成個鐘頭車去 Auckland 既 Danny's 食個早餐
我"林"你係住o向 hamilton ("蝦米鎮"), 因為 orewa ??(唔知有冇併錯) 去 auckland ("屋企涼") 慢極都唔洗一個鐘. danny's 係唔係 pakuranga (伯父輪姦)果間呢 ?? 我以前都有去果間打"等".

有幾多人鍾意 toyota 係因為睇過頭文字d ?

引用:
原帖由 k20stick 於 2006-9-7 12:48 PM 發表
鍾意渣車就本田
鍾意寧靜舒適就豐田

萬事得新車就正,舊左就整死你
d大車自動波同埋 d v6引擎 新車時就萬事得, 用舊左就mug都唔得.

mx5, 323 除外

相關搜索目錄: 引擎

rocker cover gasket大約到80000k 就漏, d油整死d high tension leads, 兩樣野都係出左名好買o既 parts.

toyota 人多勢眾

Honda 加油

D HONDA 好友去曬邊呀 ? 比 toyota威曬啦.

我個人唔鍾意 lexus, 唔係佢有mug唔好, 反而佢造o既車真係一架接近完美. 樣樣都好, 唔好在佢冇自己發明d新點子. 改良人地d野就話係自己發明. 廿年前在英國果個"500個patented designs"o既廣告, 比人踢爆左大部份都係其他車廠用過o既野, 改包裝呃人.

再者佢o既車身設計係比 mb 同 bm 帶著走的, 尤其是果架 ls series o既, 從則睇有d mb線條. 從前面或後面看就有d b-m-m-b o既 hybrid (雜種) feel. 咁貴一架車點解在汽車潮流上仲要比人帶住走 ?

相關搜索目錄: 廣告 汽車

唔係日本造真係差d, 好似我架大綠 fit, 門邊利過刀, 上個月比佢界左塊皮出黎.

Thank you for your comments.

引用:
原帖由 Jeff9394 於 2006-9-28 04:26 PM 發表

其 實 1.8L V6 呢 副 野 係 香 港 出 咁 多 問 題 同 D 車 房 有 關
Engine Oil 用 錯, 唔 識 整 又 要 扮 識
Cam 帶 十 個 有 九 個 裝 得 唔 好 或 錯
最 死 連 香 港 代 理 D 友 都 係 咁 唔 死 有 鬼
...
冇錯! 好多人都唔知果架v6 o既 cam belt tensioner 唔可以用 vice 去還原位置, 否則裝上去就會出事, 正廠都會同客人換新o既, 又或者用special tool 壓回原位. (我竟知道秘技唔洗用 special tool都得, 不過要用成二十分鐘至得)

唔記得係唔係 "kl", 果一代v6偈 o既 rocker cover gaskets 用錯料, 會漏油, 如果在換cam belt時換埋就唔會出事. 同埋裝 rocker cover 前要順手清理同 lub 好 thortte body, 好多車房都求求其, 扮識最後出左事, 就怪副野設計得唔好.

老實講 萬事得配 v6 設計得唔好就只有個自動波箱, 棍波就完全冇問題.

板主有架 rav4, 咁就係 toyota 好友啦

sorry 上面打錯字! 係 throttle body 唔係thortte body.

This is a fact Toyota the first Honda the second

MR2 is good for a spin

引用:
原帖由 stanleywong 於 2007-2-4 08:07 PM 發表
TOYOTA啲車甘受歡迎係因爲油錢平。..
市區/公路 mix 1公升行唔行得到17公里呀 ? honda i-vtec 就得啦.

估下呢架係mug 車 ?????
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

冇錯PIAZZA, IMPULSE, 好好玩o既車, 不過香港好少見.

MaZdA D 設計其實幾正架, 626個 vent 會自己左右 fling

救命呀 toyota 征服世界啦. 連 osama bin laden 都用佢呀.

JOHN FORD SHRODER, JR.: Well, if you build a big enough bunker with sophisticated engineering techniques, then you're going to have a place to sleep, a place to deposit wastes, a place to store your food, your munitions, your Toyota Hilux trucks which they love.

32 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。