推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

31 12
發新話題

小弟想開新版專Post砌模型的制作和上色的技考。

小弟想開新版專Post砌模型的制作和上色的技考。

小弟想開新版專Post砌模型的制作和上色的技考。同時在這裡和各Fans張完成品Post上來一起分享,小弟有很久砌模型的經驗,希望聽下各會友的意見和同好的支持,請Xocat考慮和批准。

相關搜索目錄: 模型

非常好嘅提意
而我對wan1 亦十分有信心
我第一個支持

引用:
原帖由 8366 於 2007-6-7 12:24 發表
非常好?提意
而我對wan1 亦十分有信心
我第一個支持
Thanks to support!

我亦會張一些制作過程讓一些朋友對制作模型有新的了解和增加興趣,其實不單止模型,首辨模型,扭蛋造型再上色等等!

好呀~~~~~~~~
我個仔成日想同D高達上色 ,
我又唔鬼識 , 教唔到佢.

支持

引用:
原帖由 Lighter 於 2007-6-7 20:54 發表
好呀~~~~~~~~
我個仔成日想同D高達上色 ,
我又唔鬼識 , 教唔到佢.

支持

回復 #5 wan1 的帖子

你又無同冰河或 AY 商量過?即使成功申請, 都好有可能納入 "遊戲及玩具" 版 wow?

相關搜索目錄: 玩具

引用:
原帖由 wan1 於 2007-6-7 12:47 發表

我亦會張一些制作過程讓一些朋友對制作模型有新的了解和增加興趣,其實不單止模型,首辨模型,扭蛋造型再上色等等!
希望Xocat會批准
咁我屋企D高達模型就有救喇
因為有好多都未砌好

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2007-6-7 22:47 發表
你又無同冰河或 AY 商量過?即使成功申請, 都好有可能納入 "遊戲及玩具" 版 wow?
多謝屈兄提點,我會同AY和冰河兄商量下。其實模型上色和制作已有別於一般玩具,但我並不介意新的模型版放在那裡,只是想在這裡聚合一班模型友,大家分享制作心得,我想好像攝影或音響,模型亦是一種消閑的興趣,希望可以爭取成功!

相關搜索目錄: 玩具 模型

引用:
原帖由 wan1 於 2007-6-7 12:18 發表
小弟想開新版專Post砌模型的制作和上色的技考。同時在這裡和各Fans張完成品Post上來一起分享,小弟有很久砌模型的經驗,希望聽下各會友的意見和同好的支持,請Xocat考慮和批准。
...
當然大力支持wan1兄分享模型的制作和上色的技考啦!

但點解要另開新版,唔post落"遊戲及玩具" 版呢?因為其他友網都冇因此而另開新版喎。

引用:
原帖由 wan1 於 2007-6-7 23:24 發表

多謝屈兄提點,我會同AY和冰河兄商量下。其實模型上色和制作已有別於一般玩具,但我並不介意新的模型版放在那裡,只是想在這裡聚合一班模型友,大家分享制作心得,我想好像攝影或音響,模型亦是一種消閑的興趣, ...
建議不如在"遊戲及玩具" 版加設子論壇:"模型制作",並由wan1兄擔任版主!

引用:
原帖由 冰河 於 2007-6-7 23:28 發表

當然大力支持wan1兄分享模型的制作和上色的技考啦!

但點解要另開新版,唔post落"遊戲及玩具" 版呢?因為其他友網都冇因此而另開新版喎。
這是因為模型制作上色,已是很多不同的技術,暗影高光手油噴槍上色,模型改造,這已是一個很多的範疇,軍事科幻汽車船模型,實在可以有一個新版的需要。而友網沒有這個新版,我們就不可以有嗎?Xocat要成功,我們就需要比別人更加好和強。而在玩具版內加個分版,我亦無異議,相信這樣不會使玩具版減少瀏覽量的。希望冰河和AkiraYuki兄亦都支持開新版!

相關搜索目錄: 玩具 汽車 模型

引用:
原帖由 wan1 於 2007-6-8 00:00 發表

這是因為模型制作上色,已是很多不同的技術,暗影高光手油噴槍上色,模型改造,這已是一個很多的範疇,軍事科幻汽車船模型,實在可以有一個新版的需要。而友網沒有這個新版,我們就不可以有嗎?Xocat要成功, ...
以下係小弟嘅小小意見,小弟唔識講嘢,希望各版主唔好見怪
其實我覺得模型制作同遊戲,玩具係可以分兩個版嘅,就好似好多友網都會把貼圖區和電影區,體育區分為幾個版一樣,目的都係想人哋睇落去嘅時候夠晒多姿多采而吸引會員, 而小弟都想本綱亦能夠可以做到多姿多采,所以希望各位版主應該考慮一吓wan1兄嘅提議?

相關搜索目錄: 玩具 汽車 模型

引用:
原帖由 冰河 於 2007-6-7 23:34 發表

建議不如在"遊戲及玩具" 版奶l論壇:"模型制作",並由wan1兄擔任版主!
支持 ... 如果有埋Figure仲正

引用:
原帖由 Leg King 於 2007-6-8 23:59 發表

支持 ... 如果有埋Figure仲正
No problem........it is one of my collection!

引用:
原帖由 冰河 於 2007-6-7 23:34 發表

建議不如在"遊戲及玩具" 版奶l論壇:"模型制作",並由wan1兄擔任版主!
咁同開個新版有乜分別
另外唔知冰河兄有冇留意本站多數子論壇都係冇版主架
就算係有,都係自己本版嘅版主自己做返
對嗎

This is my 砌模型的 experience on AppleDaily post!

http://forum.timway.com/f/viewthread.php?tid=83582&highlight=

i support this suggestion

引用:
原帖由 wan1 於 2007-6-7 12:18 發表
...
Support !!!

好咯!
我個三架真昇機终於都有救。

Fully Support!!!
人生有幾多個10年,最緊要有態度!

引用:
原帖由 anakin 於 2007-6-10 01:14 發表
好咯!
我個三架真昇機終於都有救。

Fully Support!!!
引用:
原帖由 hkjasdf 於 2007-6-9 21:31 發表
i support this suggestion

舉鳩贊成啦,
玩具同模型有好大分別喎,砌模型要求之技術非常高,
就算唔計改裝,只講基本打磨畢地及上色,砌好件原裝模型已經唔簡單.
絕對唔可以同玩具相提並論.
最鐘意裝甲騎兵呢款科幻模型,當佢正式戰爭模型咁砌,
乾掃舊化再加情境,爽爆........
有套冷門D嘅模型SF-3D都好正,係Hobby Japan內模型故事之戰鬥機械.
唔知有冇網友砌過.

引用:
原帖由 ht29b 於 2007-6-10 09:11 發表
舉鳩贊成啦,
玩具同模型有好大分別喎,砌模型要求之技術非常高,
就算唔計改裝,只講基本打磨畢地及上色,砌好件原裝模型已經唔簡單.
絕對唔可以同玩具相提並論.
最鐘意裝甲騎兵呢款科幻模型,當佢正式戰 ...
裝甲騎兵 and SF 3d ( now name is Mak)  is one of my lovely collection, if success the new board, I will post my 裝甲騎兵 model more.......thanks to support!

支持wan1兄,小弟喜歡造紙模型,有機會在新版分享

引用:
原帖由 wan1 於 2007-6-10 13:00 發表

裝甲騎兵 and SF 3d ( now name is Mak)  is one of my lovely collection, if success the new board, I will post my 裝甲騎兵 model more.......thanks to support!
wan1有玩開戰爭情境,裝甲騎兵啱哂,
無論用作叢林沼澤或建築物情境都咁fit,
諗起以前本模型雜誌"精密模型"就興奮,有大量模型製作資料睇.
支持快D開模型新版呀.............

相關搜索目錄: 雜誌 建築 模型

創版成功

31 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。