推介:| 影音器材 | 音響配件 | 揚聲器 | MP3 Player | 喇叭線 | 投影機 |

發新話題

PS3 減?

PS3 減?

轉貼...

話說早兩日全港主要電腦或遊戲商場的 PS3 突擊削價逾兩成至 60GB 只售 2980 元,本以為是 Sony 香港率先響應 E-3 遊戲展中「PS3 60GB 降價 17% 迎 80GB」,可惜降價僅持續兩天,於星期一各大腦場立即以「報錯價」為理由,將 PS3 加回 3780 元,不過,仍有優惠,就是由以前 3780 元淨機價,變成現在 3780 元連一隻任選的遊戲。至於百老匯、豐澤、Sony Pro Shop 及玩具反斗城等地,過去幾日都沒有改變過 PS3 主機的售價。

市場消息透露,今次「報錯價」事件,是沿自上星期五 Sony 與零售商所出現的誤會,詳情未有透露,但可以肯定的是,腦場的零售商誤會了減價的時間是即時發生,於是短時間內一齊將主機降價,而跟著的是星期六、日假期,店鋪到星期一再與 Sony 了解詳情才知鬧出了大誤會!

究竟今次誰是誰非?市場眾說紛紜,但可以肯定的是,這兩天售出主機的零售商,肯定是「賣一部蝕一部」,因為 PS3 60GB 行貨主機的邊際利潤肯定不多於一百元!意味過去兩天經 2980 元賣出的主機,每一部沒有錢賺不止,而且還賣一部蝕本七百元!更不幸的是,由於減幅太驚人,令到大批買家進場,主機的銷量亦急促上升,部份入貨不多的店鋪賣光便算,蝕得還可以,但入貨量多的店鋪,或者是向其他行家借貨賣的店鋪,其損失逾萬元!據悉,深水步及旺角兩大主區,單是一個星期六、日,「HKD 2980 = PS3 60GB」的魔咒幾乎把場內每一部 PS3 掃光,而餘下灣仔區如 188 商場則尚有現貨供應。荃灣區的店鋪較後知後覺,事件曝光後下午兩時仍然報價 2980 元,做就了少部份買家立即飛奔前往成功入筍貨。

PS3 減價,是事在必行,只是今次來得太早,「2980 元」這個數目已經曝光,未能成功入市的準買家幾乎可以肯定地說:「不減回 2980 元是不會入市」,這意味著兩天的蝕本期只是開始,如果 Sony 不盡快落實減價的話,3780 元的 PS3,就算是零售商半賣半送遊戲求售,恐怕其銷情也將會維持一段冷淡期。

相關搜索目錄: 電腦 玩具

引用:
原帖由 tonyling 於 2007-7-24 12:18 發表
轉貼...

話說早兩日全港主要電腦或遊戲商場的 PS3 突擊削價逾兩成至 60GB 只售 2980 元,本以為是 Sony 香港率先響應 E-3 遊戲展中「PS3 60GB 降價 17% 迎 80GB」,可惜降價僅持續 ...
賣一部
           奶一部

相關搜索目錄: 電腦
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-7-24 12:47 發表

賣一部
           奶一部
行內人估 PS3 成本大約 9xx US$ (7xxx HK$).

賣 37xx 已經係賣一部 milk 一部. 唔知要賣幾多隻 game 先收得番.

再落到去 2980, 日本方面再多幾件人頭落地.

重要一樣 US Sony deal SONY Jpn - PS3 咁平, d BD player 唔使賣啦

引用:
原帖由 kevincsw 於 2007-7-24 21:09 發表

行內人估 PS3 成本大約 9xx US$ (7xxx HK$).

賣 37xx 已經係賣一部 milk 一部. 唔知要賣幾多隻 game 先收得番.

再落到去 2980, 日本方面再多幾件人頭落地.

重要一樣 US Sony deal SONY Jpn - PS ...
OT:
有個朋友話....
[我e+睇VCD刀唔知幾好呀]

禾: [...........]
唔怪之得仲有咁多vcd發行啦...

引用:
原帖由 tonyling 於 2007-7-24 22:47 發表

OT:
有個朋友話....

禾:
唔怪之得仲有咁多vcd發行啦...
你朋友睇14"電視呀
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-7-25 10:52 發表

你朋友睇14"電視呀
呢條友出名"包拗頸"...乜刀拗一餐...
亞Q諗法咪...自己鍾意就OK啦

HD世代已到
1080相信可以過度一段長時間.(再上已經係4320,又稱4K)

睇過BD@1080...已經唔會再去買新DVD...根本冇得揮!

引用:
原帖由 tonyling 於 2007-7-25 12:21 發表

呢條友出名"包拗頸"...乜刀拗一餐...
亞Q諗法咪...自己鍾意就OK啦

HD世代已到
1080相信可以過度一段長時間.(再上已經係4320,又稱4K)

睇過BD@1080...已經唔會再去買新DVD... ...
咁似阿邊個講野既語氣既
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-7-25 13:00 發表

咁似阿邊個講野既語氣既
你老友?

if sony ps3 redue price to 2980 is confirm,i will buy ps3 aka blu-ray player
「2980 元」這個數目已經曝光, i think will coming soon

太陽系得番八大行星了...

引用:
原帖由 tonyling 於 2007-7-25 13:24 發表

你老友?
我都無養狗
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 Steve_627 於 2007-7-25 14:14 發表
if sony ps3 redue price to 2980 is confirm,i will buy ps3 aka blu-ray player
「2980 元」這個數目已經曝光, i think will coming soon
差唔多啦...
引用:
SSPo star star is now selling 3780 including other accessories....remote + headphone + game + 1 movie which is (238+180+180+180)=778
therefore the PS3 is only 3000
go~go~go~

引用:
原帖由 tonyling 於 2007-7-25 15:47 發表

差唔多啦...

go~go~go~
又係到毒人
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-7-25 17:22 發表

又係到毒人
唔係瓜?!刀未毒到你...

版主

引用:
原帖由 tonyling 於 2007-7-25 17:50 發表

唔係瓜?!刀未毒到你...

版主
買返黎上唔到投射
唔通真係用黎睇VCD咩
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-7-25 18:05 發表

買返黎上唔到投射
唔通真係用黎睇VCD咩
禾刀毛野配PS3

引用:
原帖由 1993 於 2007-7-26 00:30 發表

禾刀毛野配PS3
掌門等PS4出先諗啦

引用:
原帖由 tonyling 於 2007-7-26 01:17 發表

掌門等PS4出先諗啦
我同掌門師兄一齊等PS5
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-7-25 18:05 發表

買返黎上唔到投射
唔通真係用黎睇VCD咩
原來睇5到VCD架...

引用:
原帖由 tonyling 於 2007-7-26 11:26 發表

原來睇5到VCD架...
連VCD都唔得
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-7-26 11:18 發表

我同掌門師兄一齊等PS5
好安踏

出 PS5 先買 PS3 果然掌門風格

唔使等啦

美國 Sorry 出聲打沉日本 Sorry, 講明唔會減價 (100US$) 去打 Wii/XBOX,

我估 Sorry 價唔變, but 買雞送遊戲...變相減

即係話, PS3 齋當BD Player 無雞會平

引用:
原帖由 kevincsw 於 2007-7-28 10:49 發表

唔使等啦

美國 Sorry 出聲打沉日本 Sorry, 講明唔會減價 (100US$) 去打 Wii/XBOX,

我估 Sorry 價唔變, b ...
豬頭

引用:
原帖由 kevincsw 於 2007-7-28 10:49 發表

唔使等啦

我估 Sorry 價唔變, b ...
機本上佢地已經賣部蝕部
佢地最想普及打贏HD-DVD後
多公司生產就可以收licence fee 去補返條數
五大有其二

二手買賣
CD推介

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。