推介:| 廚具餐具 | 烹飪課程 | 紅白酒 | 咖啡 | | 蒸溜水 | 濾水器 | 中餐館 | 甜品店 | Coffee Shop 咖啡店 |

發新話題

有無潮州翅介紹

有無潮州翅介紹

我自己就覺得跑馬地竹園幾好,  $180碗, 唔算過份, 不過其他菜就貴d.
有無其他好介紹 .

引用:
原帖由 師父 於 2007-7-25 17:37 發表
我自己就覺得跑馬地竹園幾好,  $180碗, 唔算過份, 不過其他菜就貴d.
有無其他好介紹 .
食過一次金島
灝穻n多,好似280一碗
不過其它野都唔平
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-7-25 09:59 發表

食過一次金島
不過其它野都唔平
金島係咩黎?
'Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.'  

引用:
原帖由 利記 於 2007-7-25 09:59 發表

食過一次金島
不過其它野都唔平
潮州翅有咩唔用?
'Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.'  

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2007-7-26 00:34 發表

潮州翅有咩唔用?
轉貼

傳統潮州翅的處理過程工序繁多,把翅身浸發一夜,去裙去骨剷皮後,再用開水煲3小時至散開後,瀝乾水分待涼,繼而挑選翅針及去除雜質,再「啤水」即長開水龍頭}水6小時或通宵,方
可完成第一工序,送往熬湯。熬湯配料有豬手、唐排、老雞、薑b等,熬4小時或至收水呈膠狀及轉奶白色,是為完成第二工序。當食客落單後,廚師才舀出所需分量,配以上湯重新翻熱,若要成為稠糊狀,則用生粉勾芡﹔如無勾芡,則為清湯翅。可見食翅,除導致鯊魚瀕危,處理過程亦浪費大量食水。

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2007-7-26 00:34 發表

潮州翅有咩唔用?
比起平時食個d (例如去飲個D) 杰D, 深色D, 味道濃D, 香D, 可能落左咸蛋黃

引用:
原帖由 魏弗堯 於 2007-7-25 17:27 發表

轉貼

傳統潮州翅的處理過程工序繁多,把翅身浸發一夜,去裙去骨剷皮後,再用開水煲3小時至散開後,瀝乾水分待涼,繼而挑選翅針及去除雜質,再「啤水」即長開水龍頭}水6小時或通宵,方
可完成第一工序, ...
睇完呢個過程都唔係好想食, 好冇謂同浪費.
係電視見到D人捉鯊魚, 割完佢支鰭就唔要, 咁條魚就會慢慢沉係海底死去...好慘!!

引用:
原帖由 師父 於 2007-7-26 02:26 發表

比起平時食個d (例如去飲個D) 杰D, 深色D, 味道濃D, 香D, 可能落左咸蛋黃
嘩...有咸蛋黃, 米搞!

引用:

金島係咩黎?
潮州酒家,尖沙咀星光行二樓

上環"天發"冇咗後好少食...

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2007-7-27 00:44 發表

嘩...有咸蛋黃, 米搞!
呀女, 有咸蛋黃先香呀. 同蟹糕有得揮.
要好食就唔好諗咁多.

引用:
原帖由 魏弗堯 於 2007-7-26 01:27 發表

轉貼

可完成第一工序, ...
最重要的是加豬油,才能發放潮州翅約重點

引用:
原帖由 jo630 於 2007-8-6 12:23 發表

最重要的是加豬油,才能發放潮州翅約重點
mmm....仲有湯內加雞腳, 加重膠質

引用:
原帖由 師父 於 2007-7-26 10:26 發表

係呀,食一碗都幾"漏"架
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 師父 於 2007-7-27 07:13 發表

呀女, 有咸蛋黃先香呀. 同蟹糕有得揮.
要好食就唔好諗咁多.
講開蟹糕, 知唔知幾時有得食大閘蟹, 成年冇食過, 好想食...
黃油蟹太漏, 唔係好岩食.

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2007-8-8 23:10 發表

講開蟹糕, 知唔知幾時有得食大閘蟹, 成年冇食過, 好想食...
黃油蟹太漏, 唔係好岩食.
黃油蟹唔會漏架

不過我都係鐘意食大閘蟹齛堹怓J香味

反而黃油蟹既羔唔及大閘蟹鑨搨
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 師父 於 2007-7-25 17:37 發表
有無其他好介紹 .
  阿標好多好多年前也在「九龍城竹園」宵夜時間食過龍哥私下端出來的 潮州翅,當時九龍城竹園行的是不成文人頭定額收費制,菜牌中是沒有翅的!印象中龍哥潮州翅顏色深深,膠膠濃濃的,趁熱食令嚐者萬分滿足,是精采的潮州翅代表作

近年阿標吃不返類似水準製作,賣靚翅貴翅者多用其它方法如高湯肘子蟹黃龍蝦等貴物相伴泡製!潮州豬油推翅變了健康旗幟高舉下的末流!

講返基本潮州翅,阿標近來吃過,又可以一提的,是高士打道 「海港潮州酒樓」賣的潮州翅,不貴,價錢約 $200 ,是大路貨但頗有水準,吃得過,阿標隔一陣子想起時,也會去吃一碗!嘻嘻,試過一碗唔夠,吃了碗半!

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

引用:
原帖由 moxfactor 於 2007-8-6 14:18 發表

mmm....仲有湯內加雞腳, 加重膠質
......仲有重要主角 ---  豬皮

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

引用:
原帖由 利記 於 2007-8-9 04:29 發表

黃油蟹唔會漏架

--> 200% AGREED!

上环兩興吾錯架

引用:
原帖由 利記 於 2007-8-9 04:29 發表

黃油蟹唔會漏架

喂, 你有冇去AV SHOW?
我星期六去左, 個場好熱, 又焗, 又多人, 冇乜心機睇同聽.
入左EXCEL睇部OPTOMA, 見到企鵝D毛都好清晰...OK喎.

引用:
原帖由 fitman 於 2007-8-12 14:39 發表
上环兩興吾錯架
兩興=尚興?

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2007-8-13 01:20 發表

喂, 你有冇去AV SHOW?
我星期六去左, 個場好熱, 又焗, 又多人, 冇乜心機睇同聽.
入左EXCEL睇部OPTOMA, 見到企鵝D毛都好清晰...OK喎.
我星期五上午去左兩個幾鐘
星期日就三點去到佢收工
兩日都唔多人

但佢囍潀n怪
我諗都無乜點set過部機

如果要over50K買部台灣機
不如買返聲寶好過
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-8-13 08:28 發表

我星期五上午去左兩個幾鐘
星期日就三點去到佢收工
兩日都唔多人

但佢囍潀n怪
我諗都無乜點set過部機

如果要over50K買部台灣機
不如買返聲寶好過
你係米話SHARP個部DLP? 我都好中意, 不過OVER 40K, 要諗諗....

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。