推介:| 嬰兒用品沙田 | Baby Product Shatin | cocoonababy | 兒童服裝 | 幼兒教育 | 兒童雜誌 | 嬰兒玩具 | 玩具 | 兒童產品 | 陪月 |

發新話題

有冇打水痘預防針

有冇打水痘預防針

http://www.hk-doctor.com/health_article/html/ChickenPox_C.htm
引述

如何預防水痘?

* 一些人還有誤以為水痘是一定要出的,否則將來會什麼什麼...。其實水痘是病毒造成,而非身體發出來的。偶然還可引至併發症及死亡的。
    * 水痘近年已有有效預防針(即疫苗)。一歲後可以考慮打水痘針,很少副作用,只價錢略貴而已。

出水痘危險嗎?

* 水痘可完全痊癒,否則不會留下疤痕。
    * 但水痘也可以有併發病,每年都有死亡的個案。
    * 併發病包括:
          o 水庖會受細菌感染,發炎化膿。
          o 肺炎是較少見的併發病,後果嚴重。患者以成年人居多。
          o 眼角膜發炎,後果很嚴重,一定看醫生,用特效眼膏治理。
          o 有濕疹的三童可以很嚴重的,一定要看醫生。
          o 水腦發炎或腦炎,十分嚴重。如果有身體不穩、昏睡、行為不正常、說話不清...一定立刻看醫生。

係喎我個B重未打針

唔係喎...我聽人講打o左都會出..只不過可以減輕發燒既情況..同埋少d痘痘咋

其實出水痘小心處理..一個星期就會好..而且之後可以免疫..好多家長見有小朋友出..會帶自己小朋友同佢玩..希望盡快出o左..可以唔使擔心

btw...我個仔仲未出..亦都未打防疫針

我自己出過水痘, 2歲左右, 入左荔枝角隔離3個月, 老左會生蛇同引起其他併發病, 好慘架.
http://www.healthcare2u.com/cd_hzv.html

引用:
原帖由 WURTH 於 2007-7-30 09:20 發表
我自己出過水痘, 2歲左右, 入左荔枝角隔離3個月, 老左會生蛇同引起其他併發病, 好慘架.
http://www.healthcare2u.com/cd_hzv.html
甘就快D帶阿B去打咗先

打左唔代表會免疫, 一樣會出, 可能出o既時候會似皮膚敏感咁, 不過亦有小朋友就完全發曬出黎, 好似冇打過咁. 所以如果萬一, 就唔好怪水痘針冇用.

在炎熱的香港最好考慮要打.
I'll be back!

我有個疑問
點解人類會出水痘呢

引用:
原帖由 小邪靈子 於 2007-7-31 02:42 PM 發表
我有個疑問
點解人類會出水痘呢
因為接觸到"帶狀泡疹病毒", 而呢隻virus可以空氣傳染.
你見到有人生蛇或者出整水痘, 就已經多數中蕉.
佢仲會同你一生一世, 永不分離.
所以我要坐三個月監.

引用:
原帖由 WURTH 於 2007-7-31 14:53 發表

因為接觸到"帶狀泡疹病毒", 而呢隻virus可以空氣傳染.
你見到有人生蛇或者出整水痘, 就已經多數中蕉.
佢仲會同你一生一世, 永不分離.
所以我要坐三個月監.
空氣傳染好恐怖喎
甘打預防針要打幾次才有效呢

一針約三百多元, 很多私家診所都有得打

引用:
原帖由 小邪靈子 於 2007-8-1 08:33 PM 發表

空氣傳染好恐怖喎
甘打預防針要打幾次才有效呢
有效期 10-15年--醫生朋友就的.
I'll be back!

我個B 15個月先去打,接觸多人都係預防一下好D

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。