推介:| 英語課程推薦 | 心理學/NLP課程 | 投資課程 | 營養學文憑課程 | 電腦課程 | 教育中心 | 補習導師 | 智能手機應用課程 |

36 12
發新話題

[疑難] 大學揀科為興趣好還是為前途好?

大學揀科為興趣好還是為前途好?

我表弟暑假後便升中七了, 他修讀的科目是:

Physics, Chemistry, Biology, Chinese & English.

聞說現今在大學選讀 Pure Science 課程將來畢業後沒甚麼好出路。
請問他可以憑着 A-Level 出來的成績改選商科課程嗎?

謝謝!

讀書要往錢看. 讀 mug都有人搵到大$$$$, 不過所謂好科就係一出黎就易搵到理想o既工. 廿年前讀 civil engineering 冇工開, d 師兄要走去做 salesmen. 後來香港大興土木, 佢地個個都掂曬.

講到 pure science 除非好有興趣, 否則就唔好去湧. 我第一個 degree 係 physics, 回港後冇mug工可以做. 之後就用個degree 再讀多兩個其他degree出黎(有exemption, 所以一兩年就得).
I'll be back!

引用:
原帖由 keibeast 於 2007-8-4 22:41 發表
讀書要往錢看. 讀 mug都有人搵到大$$$$, 不過所謂好科就係一出黎就易搵到理想o既工. 廿年前讀 civil engineering 冇工開, d 師兄要走去做 salesmen. 後來香港大興土木, 佢地個個都掂曬.

講到 pure science 除非 ...
冇辦法啦! 做人係要面對現實架啦!

咁依家大學選咩科讀會出路好些呢?
我有朋友響澳洲讀完 Business 番黎,
響銀行做 teller,
人工都無一萬蚊!

相關搜索目錄: 銀行

當然最好為興趣, 我自己是一個好例子, 我讀information engineering, 並非為興趣, 入學時是科網熱, 個個都好景, 希望讀完可以有好的收入, 可惜畢業時遇上SARS , IT 部門是每間公司先裁員的一批, 後來轉了做 Logistic 的工作, 發覺自己原來真沒興趣在IT, 發覺對GIS 同 transportation 有興趣, 覺得浪費了過去8 年時間, 現在, 自己打算讀有關transportation 的課程, 所以為興趣讀書會開心過, 為不知道的將來而讀.

引用:
原帖由 violetblue 於 2007-8-4 09:18 PM 發表

Physics, Chemistry, Biology, Chinese & English.

聞說現今在大學選讀 Pure Science 課程將來畢業後沒甚麼好出路。
請問他可以憑着 A-Level 出來的 ...
一定係揀左第時畢業出路好d個科黎讀,畢完業搵到工,賺到錢,再讀多個second degree,到時可以為興趣讀自己鍾意個科。

但可能到期時佢又可能揀個second degree都係為左份工

誰能代替哥哥地位

興趣 -> 出路 -> 能力

引用:
原帖由 violetblue 於 2007-8-5 03:15 AM 發表

冇辦法啦! 做人係要面對現實架啦!

咁依家大學選咩科讀會出路好些呢?
我有朋友響澳洲讀完 Business 番黎,
響銀行做 teller,
人工都無一萬蚊!
TELLER 只係一個過程, 如果佢會把握機會或製造機會一樣可以成功. 大學只是一個給你在畢業後有好一點的起點. 之後就要靠 機會, 命運, 努力.

相關搜索目錄: 銀行

響香港讀書, 一係成績要好 top。
好似佢阿哥今年醫科畢業,
醫管局有 3個 offer 俾佢任揀,
人工加津貼都有四萬幾。

所以我建議表弟揀 Nursing 讀,
唔駛煩出路,
可惜佢有些少抗拒此行業。

如果我建議, 要快要好可以試下藥劑, 再到new zealand 讀個 master, 事關香港想學呢度o既藥劑管理. 藥劑係一門世界通行的科目. 而且人手不足, 一畢業好多國家 (如英國) 會爭住要.

當年入U擇左Maths, 因為我唔識字, 無論中文, 英文都唔得.
讀純數其實仲難過讀Engr. Comp. 好多野都唔明, 想像唔到, 又用唔到.
又怕無人請個文肓做野, 所以修讀左 Economics, Computer Studies, Statistics 既 courses.
想自己d英文好翻dd. 唔講得都寫到一兩隻字啦.
但係讀讀下, 又發覺數學真係好過引, 背背下又開始明明地.
又有得學d頂尖科技, 好似密碼學啦, Image Compression, 分析學, Games Theory等等.
開始發覺數學真係威力無窮, 可惜我資質有限.
畢業後, 教書都有20K, 但係人生唔可以咁平淡.
咁就放下教鞭, 出去大千世界打滾, 人工上上落落.
我又唔定性, 成日轉工, 好難係事業上有進展.
但係我已前有同學一起做同事, 佢讀書唔叻, 但做野好勤力, 月入100k.
有帥兄做左補習天皇. 有幾個教書都做到科主任, 月入40k. 假期多到....

讀PURE SCIENCE 都幾好出路, 不過一定要目標明確, 一定有出頭天架.

相關搜索目錄: 補習

引用:
原帖由 紅豆沙 於 2007-8-5 19:57 發表

一定係揀左第時畢業出路好d個科黎讀,畢完業搵到工,賺到錢,再讀多個second degree,到時可以為興趣讀自己鍾意個科。

但可能到期時佢又可能揀個second degree都係為左份工
引用:
原帖由 keibeast 於 2007-8-7 04:10 發表
如果我建議, 要快要好可以試下藥劑, 再到new zealand 讀個 master, 事關香港想學呢度o既藥劑管理. 藥劑係一門世界通行的科目. 而且人手不足, 一畢業好多國家 (如英國) 會爭住要.
引用:
原帖由 WURTH 於 2007-8-7 11:27 發表
當年入U擇左Maths, 因為我唔識字, 無論中文, 英文都唔得.
讀純數其實仲難過讀Engr. Comp. 好多野都唔明, 想像唔到, 又用唔到.
又怕無人請個文肓做野, 所以修讀左 Economics, Computer Studies, Statistics 既 c ...
謝謝你們的意見!

行行出狀元,
人的際遇有時的確很重要。

引用:
原帖由 WURTH 於 2007-8-7 03:27 PM 發表
又怕無人請個文肓做野, 所以修讀左 Economics, Computer Studies, Statistics 既 c ...
我有個師兄同你一樣畢業後去教書, 之後入左香港mercedes(唔係仁孚)度做, 輾轉間又冇做, 過左成十年又入翻去做.

呢位師兄係我對車起興趣的啟蒙老師, 係從他口中第一次聽abs係mug, 不過我畢業時無緣做abs project.

係講得對, 行行出狀元. 我地讀書時成日開玩笑說 : "一命二運三風水四積陰德五讀書". 命運是無法改變, 風水影響人心情, 你令我明白什麼是陰德, 好多人都把他當成前世做了些什麼事影響今生. 倒不如講係天生的性格, 有目標的性格, 讀書才會成功.

引用:
原帖由 violetblue 於 2007-8-4 21:18 發表

如果佢Bio同Chem成績唔錯及有興趣的話應該主修food chem or nutrition. 出路就多了: 酒店、食品公司(Cathay Pacific Catering/Hospital Authority)、食品衛生經理(政府規定)、美容及健康公司等。最好到UK or Australia, 比較Pro.

相關搜索目錄: 美容 酒店

引用:
原帖由 violetblue 於 2007-8-4 21:18 發表

如果佢Bio同Chem成績唔錯及有興趣的話應該主修food chem or nutrition. 出路就多了: 酒店、食品公司(Cathay Pacific Catering/Hospital Authority)、食品衛生經理(政府規定)、美容及健康公司等。最好到UK or Australia, 比較Pro.

引用:
原帖由 jtse1011 於 2007-8-23 16:22 發表

如果佢Bio同Chem成績唔錯及有興趣的話應該主修food chem or nutrition. 出路就多了: 酒店、食品公司(Cathay Pacific Catering/Hospital Authority)、食品衛生經理(政府規定)、美容及健康公司等。最好到UK or  ...
讀完 food chem or nutrition
找到相關工作
又不知道收入吸引否?

引用:
原帖由 violetblue 於 2007-8-24 14:36 發表

讀完 food chem or nutrition
找到相關工作
又不知道收入吸引否?

Wow...the salary are quite good, if he got all the licenses, with big company, they would prepare to pay HK$15000 or above as starting, I have a Hygiene Manager who has 6 years of experience and we pay her HK$28000 per month...do you think this is an attractive salary?

引用:
原帖由 jtse1011 於 2007-8-26 22:50 發表

Wow...the salary are quite good, if he got all the licenses, with big company, they would prepare to pay HK$15000 or above as starting, I have a Hygiene Manager who has 6 years of experience  ...
人工加津貼都有四萬幾。

唔駛煩出路,

Compared with his brother,
starting salary $15,000 is not that attractive.

引用:
原帖由 jtse1011 於 2007-8-26 22:50 發表

Wow...the salary are quite good, if he got all the licenses, with big company, they would prepare to pay HK$15000 or above as starting, I have a Hygiene Manager who has 6 years of experience  ...
I'm also study food science, the pay looks very attractive to me! What company is it? Any vacancy?
過去的心火般灼熱,今天已變了冰凍。。。。。。。

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2007-8-27 14:40 發表

I'm also study food science, the pay looks very attractive to me! What company is it? Any vacancy?
Some of the hotels, including royal pacific hotel, sheraton hotel, intercontinental hotel and grant hyatt hotel, etc. Some food production company, diary farm, pizza hut, general miles (Hargaaen daz)

引用:
原帖由 violetblue 於 2007-8-27 00:46 發表

人工加津貼都有四萬幾。

唔駛煩出路,

...
人工加津貼十月份有 5萬幾喇!

我認為要為前途先, 第時搵到錢再為興趣都未遲.....

INTEREST IS THE MOST IMPORTANT THING....MY EXPERIENCE...

好, 我又湊下熱鬧...

其實興趣同賺錢邊樣重要真係好難講, 最好就梗係鍾意o個科又搵到錢la (廢話...), 但係邊科會搵到錢呢???
通常揀科o個陣好多人話呢科好搵,  o個科有前途....但係....

我讀o個科都係d所謂賺到錢既科目, (即係professional o個d), 讀之前d人又話有幾pro, 有幾pro, 又話畢業之後搵到幾十k, 所以我雖然冇咩興趣, 都辛辛苦苦捱到畢業, 點知早幾年畢業撞正911, 禽流感, sars, 加埋個超級無敵老懵董, 我畢業o個年有同學仔搵5k, 又話大衰退, 又話市場飽和....所以最後我都冇入行....

但係你話衰咩, 到依家我有時都心思思想轉返讀o個行, 而讀呢d"professional" degree 既好處係揸住個degree仲有幾會入行, 你讀bio, phy, bba 就點都唔會做到醫生, 律師, 建築師, 咁就真係睇你點睇 (不過我自己就冇咁有勇氣放棄依家份工 (幾年累積既人工+工作經驗), 去轉行同返d fresh grad 既師弟爭la)

不過講到尾, 你表弟揀得科都有十幾廿歲人, 都應該識諗ga la, 親朋戚友俾完意見, 佢都會有自己睇法, 始終自己既前途由自己決定會好d...
(第時揀錯左都唔會怨你點佢呀嘛)

相關搜索目錄: 建築

引用:
原帖由 altazimuth 於 2007-9-19 20:29 發表
好, 我又湊下熱鬧...

其實興趣同賺錢邊樣重要真係好難講, 最好就梗係鍾意o個科又搵到錢la (廢話...), 但係邊科會搵到錢呢???
通常揀科o個陣好多人話呢科好搵,  o個科有前途....但係....

我讀o個科都係d所謂 ...
係既, 係既! 說得很有道理。

佢 Physics, Chem, Bio 成績最好,
但讀 Pure Science 又好似無乜出路。

想讀 Medicine & Pharmacy 啦,
成績又唔夠 top.
轉讀  BBA 又無乜興趣,
依家都好煩下!!

其實真的要明確的知道你想做什麼的動作,你就會讀得有幹經!
條條大路通羅馬,祝你好運了..

36 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。