推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

84 1234
發新話題

我想問而家讀測量有冇前途?

我想問而家讀測量有冇前途?

如題,會唔會已經飽和?

邊種測量先?
Land or Quantity ?
定係物業呀
  呢個世界
係無 Free Lunch
只係有"因 Lunch"

引用:
原帖由 chk888 於 2006-8-17 09:58 AM 發表
如題,會唔會已經飽和?
傳統行業中,建築業係比較穩定架,因為唔會好似製造業咁搬上大陸呀,香港地少人多,要不停咁起樓,而且通常樓宇壽命是 50 年,大把舊樓要拆卸重建,而家比較淡靜是因為 97 年之前谷得太盡,遲的等的樓賣咁的就會轉旺,一於讀 Quantity  Surveying 啦。

相關搜索目錄: 建築
一念當年恨未休   十載相思債未酬   百計千方終何用   萬般心事一般愁

引用:
原帖由 中年地盤佬 於 17/8/2006 11:29 AM 發表

傳統行業中,建築業係比較穩定洵鬼禶|好似製造業咁搬上大陸呀,香港地少人多,要不停咁起樓,而且通常樓宇壽命是 50 年,大把舊樓要拆卸重建,而家比較淡靜是因為 97 年之前谷得太盡,遲的等的樓賣咁的就會轉 ...
做 QS 好呀,
不過係住要做個 on site o既 QS
因為我見過好多凈係坐 office o既 QS,
真係七到你唔信,
因為佢地連個地盤做緊乜都未知

呢個世界

引用:
原帖由 vegawong 於 2006-8-17 12:06 PM 發表

做 QS 好呀,
不過係住要做個 on site o既 QS
因為我見過好多凈係坐 office o既 QS,
真係七到你唔信,
因為佢地連個地盤做緊乜都未知
因為佢地冇地盤實際經驗,初入行時第一個地盤是荃灣大會堂,那個 QS 說他在『公和』當 AQS 時,每一個 AQS 都要先落地盤做 9 個月墨斗,才可以回寫字樓學習計數,始終要有足夠的地盤經驗,才可以做得更好,起碼唔使比的騙頭呃。
一念當年恨未休   十載相思債未酬   百計千方終何用   萬般心事一般愁

引用:
原帖由 中年地盤佬 於 17/8/2006 12:27 PM 發表

因為佢地冇地盤實際經驗,初入行時第一個地盤是荃灣大會堂,那個 QS 說他在『公和』當 AQS 時,每一個 AQS 都要先落地盤做 9 個月墨斗,才可以回寫字樓學習計數,始終要有足夠的地盤經驗,才可以做得更好,起 ...
比人呃事少 , 因為你批完條數一定有大佬再睇(其實係再 cut )
係比人小事大丫麻
  呢個世界

引用:
原帖由 vegawong 於 2006-8-17 12:35 PM 發表

比人呃事少 , 因為你批完條數一定有大佬再睇(其實係再 cut )
係比人小事大丫麻
咁未當吸收(性)經驗 law  

引用:
原帖由 中年地盤佬 於 17/8/2006 12:44 PM 發表

咁未當吸收(性)經驗 law  
係地盤做已經好豐富架啦
  呢個世界

如果你重係學生,想讀建築,我唔支持羅,第時你畢業,可能得果幾千蚊人工,不如讀其他科,可能更有前途.

引用:
原帖由 華安 於 17/8/2006 12:54 PM 發表
如果你重係學生,想讀建築,我唔支持羅,第時你畢業,可能得果幾千蚊人工,不如讀其他科,可能更有前途.
咁有乜好介紹呀
我都去試下

呢個世界

引用:
原帖由 華安 於 2006-8-17 12:54 PM 發表
最緊要就返你性格,應該選擇一些你喜歡的去讀,人工唔係咁重要,新人無論做邊一行都係低的架 la,如果你學歷高及做得好升職加薪會好快。

引用:
原帖由 中年地盤佬 於 17/8/2006 01:11 PM 發表

最緊要就返你性格,應該選擇一些你喜歡的去讀,人工唔係咁重要,新人無論做邊一行都係低的架 la,如果你學歷高及做得好升職加薪會好快。
  呢個世界

surveying field should be ok

引用:
原帖由 yingki 於 2006-8-18 11:55 AM 發表
surveying field should be ok
都唔係架....有d兄弟做完一個地盆之後都停哂冇野做
除非去馬交

引用:
原帖由 ttfung1 於 2006-8-18 14:31 發表

除非去馬交
快d過黎啦........呢樹好等人用喎!!

引用:
原帖由 ttfung1 於 18/8/2006 02:31 PM 發表

除非去馬交
睇下你做乜嘢公司啦,
唔好話大判,
有二判一個地盤未完又一個啦
  呢個世界

引用:
原帖由 Garfield 於 18/8/2006 04:11 PM 發表

快d過黎啦........呢樹好等人用喎!!
去馬交無地方住呀
  呢個世界

引用:
原帖由 vegawong 於 2006-8-18 18:31 發表

去馬交無地方住呀
大部份人都係租屋住,有d住珠海拱北,平d.......

引用:
原帖由 Garfield 於 18/8/2006 06:34 PM 發表

大部份人都係租屋住,有d住珠海拱北,平d.......
咁你住乜先
  呢個世界

引用:
原帖由 vegawong 於 2006-8-18 19:31 發表

咁你住乜先
住近地盤.......氹仔!

日日去木偶食飯?
  呢個世界

引用:
原帖由 vegawong 於 2006-8-18 21:37 發表
日日去木偶食飯?
都係官也街一帶,冇固定地方,呢幾日太熱都唔想週圍行!

引用:
原帖由 Garfield 於 18/8/2006 09:48 PM 發表

都係官也街一帶,冇固定地方,呢幾日太熱都唔想週圍行!
咁又係, 熱到死

我上年都係馬交做過單賭廳裝修,
做完一單就怕怕

相關搜索目錄: 裝修
  呢個世界

引用:
原帖由 vegawong 於 2006-8-18 22:33 發表

咁又係, 熱到死

我上年都係馬交做過單賭廳裝修,
做完一單就怕怕
係怕左光速起貨定係澳門工友烏龜進度呀??

相關搜索目錄: 裝修

引用:
原帖由 Garfield 於 2006-8-18 10:56 PM 發表

係怕左光速起貨定係澳門工友烏龜進度呀??
怕左呀新哥?     

84 1234
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。