推介:| 廚具餐具 | 烹飪課程 | 紅白酒 | 咖啡 | | 蒸溜水 | 濾水器 | 中餐館 | 甜品店 | Coffee Shop 咖啡店 |

32 12
發新話題

九記牛腩現在好不好吃?

九記牛腩現在好不好吃?

多年前吃過!大家覺得什樣呢?請給意見!

引用:
原帖由 pakai 於 2007-8-14 13:54 發表
多年前吃過!大家覺得什樣呢?請給意見!
我淨係知service very bad, 等餐死咁囉...
'Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.'  

我晚上十時後去好好多,不過就有食水尾的感覺。

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2007-8-14 23:12 發表

我淨係知service very bad, 等餐死咁囉...
又係一間唔係老客好難有好野食既地方....

所謂牛腩,有+多種部份,不同部份的質地和肉味也不同,所以好唔好食,要睇你自已的個人喜好,也睇切腩師父切那一部份給你,真係食牛腩都要睇彩數,才能吃到心水好野!

熟客仔和名人去九記,當然有蚍ヾI如果伙記或師父認得你,知你的喜好,肯醒幾塊好的部份給你,就必定好吃!

阿標每次去吃牛腩,無論何店,必加句口,指定要肥腩、坑腩或爽腩,最好是那些要補錢的店鋪,如九龍城金豪,因為必定好過任師父去切俾你,俾茩囍n食的,俾錢事小,浪費了一餐的胃納事大!

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

引用:
原帖由 billchan 於 2007-8-16 14:27 發表
  所謂牛腩,有+多種部份,不同部份的質地和肉味也不同,所以好唔好食,要睇你自已的個人喜好,也睇切腩師父切那一部份給你,真係食牛腩都要睇彩數,才能吃到心水好野!

熟客仔和名人去九記, ...
我自己覺得大埔群記比九記好

引用:
原帖由 色即是空 於 2007-8-16 16:16 發表

我自己覺得大埔群記比九記好
  嘩!大埔!阿標好耐好耐無去!請問群記賣的是否清湯腩? 有何特色呢?

色兄咁讚賞,睇黎為食阿標遲早會忍唔住M個藉口去試下!

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

引用:
原帖由 billchan 於 2007-8-16 16:53 發表

嘩!大埔!阿標好耐好耐無去!請問群記賣的是否清湯腩? 有何特色呢?

佢地都係賣清湯腩....湯底比較濃D...牛腩分  肥,瘦,腍,爽, ORDER 時要講清楚...我覺得比九記好

引用:
原帖由 色即是空 於 2007-8-16 17:24 發表

佢地都係賣清湯腩....湯底比較濃D...牛腩分  肥,瘦,腍,爽, ORDER 時要講清楚...我覺得比九記好
   清湯腩  , 嘻嘻,牛腩不同食法中的「賣飛佛」!    阿標記住呢間店先,遲早試一劑!

標哥口水正水長流,大埔近那裡?

引用:
原帖由 pakai 於 2007-8-16 19:51 發表
標哥口水正水長流,大埔近那裡?
  嘻嘻,大明里 26 號地下!去中原地圖好易M到!

剛吃過,一碗普通牛腩幼麵,一碗咖哩牛筋腩粗麵,感覺如下:
1.牛腩是不俗的,值得去試!
2.湯飲兩啖後會嫌過甜,可能落冰糖多了!
3.碗太細,盛到麵又唔夠湯,感覺實在不好!
4.牛筋腩好一般,但咖哩汁同粗麵配合好正,好合我要求!
5.有心理準備會坐得好迫,六個大人坐一張細檯.

引用:
原帖由 billchan 於 2007-8-16 16:53 發表

我都好想去試喎

阿色
快讔翰Y邊到
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 maksc 於 2007-8-17 12:27 發表
剛吃過,一碗普通牛腩幼麵,一碗咖哩牛筋腩粗麵,感覺如下:
1.牛腩是不俗的,值得去試!
2.湯飲兩啖後會嫌過甜,可能落冰糖多了!
3.碗太細,盛到麵又唔夠湯,感覺實在不好!
4.牛筋腩好一般,但咖哩 ...
其實去九記最好叫一碗剩既腩
再另叫一碗剩麵
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-8-17 17:46 發表
其實去九記最好叫一碗剩既腩
再另叫一碗剩麵
  我碗麵會叫伊底,另外叫多一碗湯!   

我以前車上常備有私家湯匙( 係由東東雲吞麵提供的 ),帶埋去用,因為九記當時不提供湯匙,無工具就吃得不痛快  ! 另外,在有時間的情況下,我會係隔離街先買一盒灼油菜帶埋去食!   嘻嘻, 真係花款多多,食得有要求,都算幾麻煩!   

引用:
原帖由 billchan 於 2007-8-17 17:59 發表

我碗麵會叫伊底,另外叫多一碗湯!   

我以前車上常備有私家湯匙( 係由東東雲吞麵提供的 ),帶埋去用,因為九記當時不提供湯匙,無工具就吃得不痛快   ...
係呀,係呀,一定要伊底呀
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-8-17 17:44 發表

我都好想去試喎

阿色
快讔翰Y邊到
響大埔墟大明里, 即係北京桌球城對面

引用:
原帖由 色即是空 於 2007-8-17 18:04 發表

你地玩完wake都去食架???
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 色即是空 於 2007-8-17 10:04 發表

版主, 第一次見你喎...NICE TO MEET YOU!
'Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.'  

引用:
原帖由 利記 於 2007-8-17 18:06 發表

er... offtopic一下, 係指wake係wakeboard嗎?  單叫wake(as something to do) = after funeral gathering(喪禮後主人家裡既團聚)....

請唔好亂abbreviate...

引用:
原帖由 利記 於 2007-8-17 18:06 發表

去完玩wakeboard 通常漁排會有住家野食...唔駛去食牛腩面

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2007-8-19 00:23 發表

版主, 第一次見你喎...NICE TO MEET YOU!
你好...我通常好食懶寫...所以好少響度出現

引用:
原帖由 moxfactor 於 2007-8-20 00:37 發表

er... offtopic一下, 係指wake係wakeboard嗎?  單叫wake(as something to do) = after funeral gathering(喪禮後主人家裡既團聚)....

請唔好亂abbreviate...

大家有冇試過元朗'彪記'
我覺得幾好食!
都好出名!

引用:
原帖由 TMM 於 2007-8-20 20:35 發表
大家有冇試過元朗'彪記'
我覺得幾好食!
都好出名!
  我冇呀!  真係好食店子何其多,胃納時間何其少,幾時才可以試遍呢?

TMM兄請講多 d 資料!

32 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。