推介:| 影音器材 | 音響配件 | 揚聲器 | MP3 Player | 喇叭線 | 投影機 |

33 12
發新話題

[建議] 請各高手過招~!音響CD盤一問!

請各高手過招~!音響CD盤一問!

請各高手過招~!音響CD盤一問!

小弟新手想買一部cd盤,希望$3000~4000, 大多聽一d jazz 和慢歌~

請問有乜好介紹,請拍教一下,thx!  另外又有朋友叫我買dvd盤 (約3000~4000元),

當埋cd盤用埋,咁會好d咩??請幫忙!!  

人生不在乎樂過於此!!

你中意聽人聲/Jazz
即係中音比較 "容" 嘅聲

唔介意大 6 機好多都加膽輸出

如果唔中意大 6 機/膽
咁 budget 可以孝慮 Marantz SA xxx1 (後面 d 數目字唔記得啦)
可以唱 SACD/CD
話晒大廠有 QC 保証

唔明你朋友叫你買有 DVD function ?

引用:
原帖由 kevincsw 於 2007-8-25 12:38 發表
你中意聽人聲/Jazz
即係中音比較 "容" 嘅聲

唔介意大 6 機好多都加膽輸出

如果唔中意大 6 機/膽
咁 budget 可以孝慮 Marantz SA xxx1 (後面 d 數目字唔記得啦)
可以唱 SACD/CD
話晒大廠 ...
其實本人都唔介意大6機,我都有朋友買左,但係就唔知佢乜brand,但係好似係 phlips 芯!

係唔係好大分別架!!??

人生不在乎樂過於此!!

引用:
原帖由 mc_93wing 於 2007-8-25 13:03 發表

其實本人都唔介意大6機,我都有朋友買左,但係就唔知佢乜brand,但係好似係 phlips 芯!

係唔係好大分別架!!??
大 6 機都有名牌同山寨機
有 d 山寨機講到自已天下無敵
你買時睇問清楚佢點搞維修
要寄番大 6 就無謂啦

老實講
太平就信唔過啦

3~4k單機?

新機...冇乜野好揀

預多些少$$$

kevincsw 兄, 我睇完你個意見去睇左d大6機~

睇到一個叫八達的!有獨立膽和原子粒輸出,膽都幾有味,係有少少蒙,正合本人口味~

聽完之真係好過馬籣仕,我諗我會偏向土炮野多d!

人生不在乎樂過於此!!

引用:
原帖由 mc_93wing 於 2007-8-26 08:39 發表
kevincsw 兄, 我睇完你個意見去睇左d大6機~

睇到一個叫八達的!有獨立膽和原子粒輸出,膽都幾有味,係有少少蒙,正合本人口味~

聽完之真係好過馬籣仕,我諗我會偏向土炮野多d!
睇口味

好多大 6 機谷中音令到人聲好突出 (中低音 勁左 高音 "感覺上" 自然蒙左)
一般 bookshelf spkr 低音唔會太肥
出黎 d 聲都應該舒服

加埋錄音隍G
好似成個人企係你前面唱
中唔中意咁隍G就好個人
不過你見咁多國產人聲碟賣通街就知道都幾受落

你係咪去 KwunTong 間聽 ?
太遠我未去過
佢用座地定小喇叭試俾你聽 ?
你屋企用小喇叭咪叫佢搏番對小喇叭試俾你

記住帶/燒定隻自已聽慣 d 歌去試
邊解 ?
10 間試音 9 間用琴姐
老實講
琴姐聽得舒服
但把聲試音唔得全面

本帖最近評分記錄
  • 利記 體力 +50 精品文章 2007-8-27 11:08
  • 利記 威望 +50 精品文章 2007-8-27 11:08

kevincsw 兄,我有個舊同事開左間野,係鴨記果頭,我叫佢試d機比我睇!

佢都好坦白咁講,同你地講d都一樣,呢個價冇乜野聽,要都係大6機.部機$2600

我都試左佢5對箱先放手

至於琴姐聽得舒服但把聲試音唔得全面,我都好認同,同埋佢新碟都唔係好得

人生不在乎樂過於此!!

豬頭大哥
得閒講多灠
五大有其二

二手買賣
CD推介

如果要平既...

窮人救星s7000+dac啦

引用:
原帖由 tonyling 於 2007-8-27 11:18 發表
如果要平既...

重好講

一人收埋幾部 S7000

抄貴晒

死啦

講開 - 個 friend 幾個月前話俾部我

我無左回事

9 x 9 掉左

引用:
原帖由 kevincsw 於 2007-8-27 11:41 發表

重好講

一人收埋幾部 S7000

抄貴晒

死啦

講開 - 個 friend 幾個月前話俾部我

我無左回事

9 x 9 掉左
D 0 4

引用:
原帖由 tonyling 於 2007-8-27 11:18 發表
如果要平既...

笨豬嘜Dac都好貴
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-8-27 12:31 發表

笨豬嘜Dac都好貴
對你泥講就濕濕碎
你套機咁高級,平野點岩你呀?

引用:
原帖由 tonyling 於 2007-8-27 12:55 發表

對你泥講就濕濕碎
你套機咁高級,平野點岩你呀?
不如借你部DAC比我用
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-8-27 14:36 發表

不如借你部DAC比我用
cheap野5岩你...

你用開eso就起碼刀P03+D03 (5好等出D04先買)

買 lee 舊

香港平米國好多

聽過一次

引用:
原帖由 kevincsw 於 2007-8-27 16:32 發表
買 lee 舊

香港平米國好多

聽過一次

引用:
原帖由 gundamzz 於 2007-8-27 18:15 發表

好似印象中唔平喎
五大有其二

二手買賣
CD推介

多口講一句,大陸機唔多掂!

之前有朋友介紹去觀糖一間係公業大廈試聽D大陸機!

聽左陣,我覺得部機聲都重可以,不過後來部機連隻CD底都整花埋,我依家唸起都覺得好笑!

就算部機就算有問題可以力去觀糖整唔使力上大陸我都唔會買!

引用:
原帖由 靜凊 於 2007-8-27 23:03 發表

聽左陣,我覺得部機聲都重可以,不過後來部機連隻CD底都整花埋,我依家唸起都覺得好笑!

就算部機就算有問題可以力去觀糖 ...
一分錢當然一分貨啦
無計
其實仲有安全既標准都幾驚架
用乜易會無端端燒機火足
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 靜凊 於 2007-8-27 23:03 發表

就算部機就算有問題可以力去觀糖 ...
係 Tray 雞定 "頂裝" 雞 ?

Tray CD 雞整花 CD 碟

真係好難得播

Top loading 淫貓血滴子唔出奇

致於 QC

一開頭講 "山寨" 雞 同 "嘜頭雞" 係有差別

"嘜頭雞" 要出口

唔敢亂黎

其實唔使介意 MIC 定 MIX

黑貓白貓

好聲就是好貓

等於有人話日本雞好聲

亦有人話米國雞好聲

睇價錢姐

進口雞衰聲夠大把

引用:
原帖由 利記 於 2007-8-27 18:57 發表

好似印象中唔平喎
笨豬嘜 x 8 差唔多啦

睇下有無易手 ?

唔知乜野係Tray 雞定 "頂裝"雞,我記得個隻cd機唔係彈出黎,係上面有個
板可以推開,放左CD入去後好似重要放舊野壓住隻CD

如果幾千蚊黎講,部機既聲我覺得OK,人聲都算幾溫暖,
不過第一次去聽就見佢整花隻碟,比你係我都唔勇買啦!

總之山會整花隻碟既CD機,無論係你話既山寨" 雞又或係 "嘜頭雞"
對我黎講都唔係好機,係兒嬉
引用:
原帖由 kevincsw 於 2007-8-28 21:00 發表

係 Tray 雞定 "頂裝" 雞 ?

Tray CD 雞整花 CD 碟

真係好難得播

Top loading 淫貓血滴子唔出奇

致於 QC

一開頭講 "山寨" 雞 同 "嘜頭雞" 係有差別  ...

引用:
原帖由 靜凊 於 2007-8-28 22:59 發表
唔知乜野係Tray 雞定 "頂裝"雞,我記得個隻cd機唔係彈出黎,係上面有個
板可以推開,放左CD入去後好似重要放舊野壓住隻CD

如果幾千蚊黎講,部機既聲我覺得OK,人聲都算幾溫暖,
不過第一次去聽就見 ...
Top loading 機

又名血滴子

咁你都係玩 Tray loading 好啦

33 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。