推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

大學教授都答錯的小學算術題

大學教授都答錯的小學算術題

某人用10蚊買左個橙,之后用13蚊賣出,之後佢覺得蝕底再用14蚊收番個橙,再以17蚊賣出,佢總共賺左幾錢??

6 蚊.......

以上兩個都答錯
提示:從經濟學角度出發,佢13蚊果陣可以忍住唔賣直至17蚊先賣,依家佢o既做法肯定賺唔到6蚊!讀econ朋友一定知我講乜,答案聽日開估!

引用:
Originally posted by wood2046 at 9-23-07 10:32 AM
以上兩個都答錯
提示:從經濟學角度出發,佢13蚊果陣可以忍住唔賣直至17蚊先賣,依家佢o既做法肯定賺唔到6蚊!讀econ朋友一定知我講乜,答案聽日開估!
所以我唔係讀econ..........

佢應該只係賺左5蚊,因為13蚊賣出再用14蚊買入,成本用多左1蚊!

引用:
原帖由 wood2046 於 2007-9-23 10:32 發表
以上兩個都答錯
講多無謂,
快d解釋最實際
......!

從工商管理角度睇,係六蚊,冇可能唔係六蚊。

其實分拆開某人的買賣交易,總共有兩次,兩次都可以獨立睇。

第一次,其實係先用十元向一個供應商買入一個橙,再用十三元賣出,先賺三元。

第二次再向另一個供應商以十四元代價購入一個橙,再以十七元賣出,再賺三元。

兩次交易共賺六元。清清楚。

如果要將兩個交易一次過睇,某人以十七元賣出一個十元成本的橙,本應賺七元,但有一元是給了第一個賣手賺了,所以某人只鎌了六元正。

引用:
Originally posted by 無神論狂徒 at 9-24-07 08:22 PM

第一次,其實係先用十元向一個供應商買入一個橙,再用十三元賣出,先賺三元。

第二次再向另一個 ...
我都係咁諗.....

所以我唔明樓主點解咁肯定話我錯...............

引用:
原帖由 無神論狂徒 於 2007-9-24 20:22 發表

第二次再向另一個供應商以十四元代價購入一個橙,再以十七元賣出,再賺三元。

兩次交易共賺六元。清清楚。

如果要將兩個交易一次過睇,某人以十七元賣出一個十元成本的橙,本應賺七元,但有一元是給了第一個賣手賺了,所以某人只鎌了六元正。  
I buy this one.
......!

引用:
原帖由 Orange+Fai 於 2007-9-24 20:56 發表

I buy this one.
我都讚同以上說法,如果有人說是 $5,我願意同佢照以上方法交易,每次賺 $1都唔錯

of coz is $5
during $13 -> $14
自己要嘔一蚊出黎
$6-1 = %5

最后只赚的$2 因为10蚊買13蚊賣出只赚得3蚊,跟住又用14買返,既系距已经用多左1蚊。。so 等于系-1蚊。 14蚊買返,17蚊賣出,赚3蚊,在减返之前既-1,    3-1=2        $2    right?

引用:
原帖由 無神論狂徒 於 2007-9-24 20:22 發表

第二次再向另一個 ...
我都讚同呢個...
從實際角度睇,係六蚊,冇可能唔係六蚊。
可以用另一方面去睇.
假定有本金 11蚊, 用 10蚊買入 13蚊買出, 13+1=14
第二次 14蚊買入 17蚊買出, 總計 17-11=6,

从经济学上来说,亏损 一块。 因为本来可以赚到7快的,结果只拿到了6快∼

我无读过咩学,只系小学毕业,但我觉得距只赚左2蚊。。。。。快d开古拉!

明明袋左6蚊, 真係想d經濟學人出黎講下點解少過6蚊?
就算從經濟學講, 虧蝕1蚊都未必立得住腳.
1. 橙會變殘變舊, 等到d橙升值到17蚊, 唔用14蚊買過新貨,
    d殘舊橙仲值17蚊?
2. 第一次與第二次買賣過程間, 我揸住現金, 可以做其他買賣,   
    未必賺得少過1蚊?

唉...
樓住玩失蹤?

當然是6蚊, 條友根本冇料到, 又作大玩失蹤 !!!!!!

6 dollars alright
csw

從會計學角度睇系賺6元,從經濟學角度睇系賺2元,因為經濟學要考慮機會成本.

相關搜索目錄: 會計

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。