推介:| 廚具餐具 | 烹飪課程 | 紅白酒 | 咖啡 | | 蒸溜水 | 濾水器 | 中餐館 | 甜品店 | Coffee Shop 咖啡店 |

48 12
發新話題

[原創] 我愛海南雞飯

引用:
原帖由 tony_son2010 於 2007-12-2 14:37 發表
請告知詳細地址 !!!!!!
如上....
'Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.'  

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2007-12-2 14:56 發表

如上....
食完反之后, 去左公和老店飲左杯凍豆漿, 豆味香濃, 係甜左少少.
等既時候, 見到店門口有個店員係度煎豆腐, 香噴噴, 店內座滿人, 不過真係食唔落LU, 下次先再去過...
'Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.'  

之后去左附近買聖誕樹, 行行下見到坤記, 忍唔住買左個白色既砵仔糕,
食落真係好滑, 唔會硬硼硼, 仲有好多豆添~

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2007-12-2 00:08 發表
入黎支持下呢個post先~

今日去深水步, 發現左呢間餐廳....
咁快比你搵到

我厘排落開黃金都整返個套餐食下
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-12-3 04:02 發表

咁快比你搵到

我厘排落開黃金都整返個套餐食下
個雞油反好肥架, 食一餐半餐好喇~

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2007-12-3 23:44 發表

個雞油反好肥架, 食一餐半餐好喇~
我都係一個月先落一至兩次
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-12-5 03:05 發表

我都係一個月先落一至兩次
話你知, 而家對面間維記好多好多人, 三間鋪都排晒隊....
我諗呢排我都唔去住LU~
D鋪頭出左名就係咁....唉!

個泰式豬骴飯都好吸引, 係時候高呼膽固醇萬歲!!! 點解好食既野都同膽固醇扯上關係

相關搜索目錄: 膽固醇
keve

引用:
原帖由 keve0223 於 2007-12-5 17:26 發表
個泰式豬骴飯都好吸引, 係時候高呼膽固醇萬歲!!! 點解好食既野都同膽固醇扯上關係
咁你去試下啦, 我上次冇食呢個反, 我個朋友食~
又唔係餐餐食, 間唔中一個月一次都冇問題既...

相關搜索目錄: 膽固醇

引用:
原帖由 alphagirl@ 於 2007-12-5 13:28 發表

話你知, 而家對面間維記好多好多人, 三間鋪都排晒隊....
我諗呢排我都唔去住LU~
D鋪頭出左名就係咁....唉!
維記我細個讀書時已經食啦

我嗰時食都只係得一間鋪

上次再去食已經唔及以前咁好食

所以我都無打算再去嚕
五大有其二

二手買賣
CD推介

其實泰式海南雞飯都幾好食, 啖啖肉又冇骨, 而且D醬汁酸酸辣辣幾開胃
keve

引用:
原帖由 keve0223 於 2007-12-6 10:13 發表
其實泰式海南雞飯都幾好食, 啖啖肉又冇骨, 而且D醬汁酸酸辣辣幾開胃
係呀, 如果D雞滑滑地係非常之好味架....

海南雞飯
還有旺角勝利道勝利小廚 或 尖沙咀東部沙嗲屋,
全部無骨!正!

引用:
原帖由 dick_king 於 2007-12-8 11:38 發表
海南雞飯
還有旺角勝利道勝利小廚 或 尖沙咀東部沙嗲屋,
全部無骨!正!
尖東好時沙嗲都好食架, 你有冇試過呢?

好時沙嗲食落唔差但只係一般, 個飯反而唔錯.  勝利就... 唉, 以前去勝利道真係幾好食o架! (四五年前), 而家愈整愈求其.  有點失落.  早幾個月去過灣仔 188 對面的一間 (好似叫做 "泰妃雞" 但唔 sure) 倒有o的驚喜喎!  

上兩個月肥媽私房菜高師傅教整, 一路都不有機會試, 或者聖誕搵次試o下先...   

至於城市花園, 佢個雞都還可以叫做滑, 但係雞味相當一般, 而且個飯較硬...

好耐之前金鐘法庭 canteen 同埋中環文華酒店都唔錯, 但係兩個地方都係裝修後就食唔返之前的水準... 難道係我食得多了厭了?  唔通要食海南雞飯, 真係要返新加坡逸群或者當地文華 or 文東記...?  ><"

相關搜索目錄: 裝修 酒店

very nice...thanks..

引用:
原帖由 lordnel 於 2007-12-16 11:56 PM 發表
唔通要食海南雞飯, 真係要返新加坡逸群或者當地文華 or 文東記...?  ><"
To me, I had the worst 海南雞飯 at 逸群 and I went there twice.  First time wasn't good so I gave it another go, thinking that Chai Lan's recommendation won't be that far off and that first experience was a one-off incident.  My advice is, DON'T GO!!!!!  

I asked my friend to drive me to 文東記 and it took a good 30 min. drive and it was absolutely nothing to write home about.  She took me to another one, which I don't know where and the name, like a Tai Pai Dong.  It was by far better than 文東記, so I guess this kind of good stalls are everywhere in Singapore.

To play safe, I would go to 文華, at least you get some guarantee of the quality on any given day.

A taxi driver recommended me to go to one in 牛車水 大樓 which is said to be the best in Singapore,but when I went there, the shop was closed for one month as the owner went on a holiday to see their child's graduation in Australia.  There's only one in the building, so he told me, so you won't miss.

逸群係一個好怪o既地方, 一o的人勁鍾意, 一o的人勁唔鍾意... 無中間的... -_-"

Thai style does not have singaporean soy sauce

引用:
原帖由 runaway 於 2007-10-8 15:32 發表
因為細個時住跑馬地,所以8,9歲時已經開始食當時跑馬地三寶之一既既咖喱牛腩同海南雞飯,(其餘兩寶係祥興荼餐廳同已經不在既大排檔鹵水鵝,後來大文英既燒味都係一絕). 我仲記得當年油飯味濃而不太油,個湯十年來都一 ...
而家跑馬地既 cow問計... 會唔會係 "大少爺" 好食D?

中環外國記者會都好正.... Support

旺角上海街新x南
我 like it

紅磡必嘉街泰壹泰唔錯......
飲香港水
食新界蕉
流香港血
放九龍屁   

48 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。