推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

發新話題

[原創] 好味道--韓國菜

引用:
原帖由 Killing me Soft 於 2006-8-22 21:27 發表
係金巴利街度有間韓國料理都唔錯架... (莊園)
佢地有好多前菜配, 而且仲可以refill tim

味道都算幾好, 平日夜晚都有唔少韓國人去o個度食.
莊園嘢食okay但間舖細左啲有啲迫同埋比較嘈~~~^^

係香港就算係話正宗韓國菜都有好多間

睇返樓上話梨花園,好多間都叫梨花園可能會混淆
個人比較多幫襯上環梨花園,係地舖果間
果度真係幾好食,推介烤牛肋骨肉(要腌左果隻因為有兩隻)
仲有炆牛肋骨,海鮮葱餅,牛肉辣湯...個海鮮鍋都不錯
最好多人一齊食就會抵食o的,一般$120-$200/位
佢有兩間房可以book,但好似有最低收費...

http://www.openrice.com/big5/sr2.htm?shopid=5559

其他好多間都okay,尤其比較大間出名果o的都唔會太差
好似新羅保,金羅保,阿里郎,等等~~

如果係任食果隻,銅鑼灣黃金廣場間首爾莊weekday都okay
(因為一至四同五六日價錢不同)
我主要係睇中佢有五花腩~哈哈~~
同埋係佢送上來唔係自己拎無咁迫囉
如果要好味就一定唔會去,主要係主攻食烤肉果陣先會去

仲有有人提過明洞屋,尖東果間都okay lunch都幾抵食
初初明洞屋係價錢同其他韓菜差唔多但碟頭大啲
唔知依架仲係唔係呢...^^

其實香港既韓國菜係偏貴,但係因為好多材料都要韓國入口無計
所以有時就會睇價錢叫餸,主要同韓國本土價錢比
好似樓上介紹既烤牛肋骨肉,到依架暫時仲係香港最好味
所以百零蚊係香港食係抵食,韓國咁既價錢真係食唔到~
五花腩香港食真係幾唔抵,同埋如果要生菜包又要加錢
煱類亦都唔差...但就真係要試先知邊間得邊間唔得
其實香港既韓菜館每間都有特色,有自己既主打菜
如果有空又有錢可以同一類菜去唔同餐廳試就會分別到
未必去一次就定佢生死囉~~^^

話時話我仲未食過明洞express...^^

上環間莊園我覺得又唔係真係好正宗...
我好鐘意蔘雞湯入面有粟子, 佢o個度冇呀...

不過近公司...

一緒ズ、生わペ

引用:
原帖由 Killing me Soft 於 2006-9-23 15:00 發表
上環間莊園我覺得又唔係真係好正宗...
我好鐘意蔘雞湯入面有粟子, 佢o個度冇呀...
軟軟,
你唔知去o個間舖頭要自備粟子o架o羊??

引用:
原帖由 weeewaaa 於 2006-9-23 07:53 PM 發表

軟軟,
你唔知去o個間舖頭要自備粟子o架o羊??
有d咁既事???
下次去o個度meet o個陣叫你負責帶呀....

一緒ズ、生わペ

引用:
原帖由 Killing me Soft 於 2006-9-23 23:15 發表

有d咁既事???
下次去o個度meet o個陣叫你負責帶呀....
小弟負責食o架o乍!!
不如叫 Jimmy 大哥帶, 妳責負剝殼啦(女仔細心o的o麻)!!

引用:
原帖由 weeewaaa 於 2006-9-23 11:48 PM 發表

小弟負責食o架o乍!!
不如叫 Jimmy 大哥帶, 妳責負剝殼啦(女仔細心o的o麻)!!
我手力好差, 要個口咬架喎....

一緒ズ、生わペ

引用:
原帖由 Killing me Soft 於 2006-9-24 00:20 發表

我手力好差, 要個口咬架喎....
o下?? 用口咬??
妳諗住整番煲"軟軟口水粟子煲"呀?? 韓國料理好似未有呢味o咼!!

引用:
原帖由 weeewaaa 於 2006-9-24 11:33 PM 發表

o下?? 用口咬??
妳諗住整番煲"軟軟口水粟子煲"呀?? 韓國料理好似未有呢味o咼!!
叫我mid就要唸過先喇~~~

一緒ズ、生わペ

引用:
原帖由 Killing me Soft 於 2006-8-17 19:44 發表
大家有冇d去開/去過o既韓國餐廳可以係度分享下呢? 

香港或其他地方都得架...
鍾意tst 豐園, 唔o係韓街裡面, 不過全間舖9成係韓國人
食過牛腸煱好正, 試過自己返屋企整, 叫d朋友上黎試過都幾似

目標~~意大利~~1個月

引用:
原帖由 小丫環 於 2006-9-28 07:01 PM 發表

鍾意tst 豐園, 唔o係韓街裡面, 不過全間舖9成係韓國人
食過牛腸煱好正, 試過自己返屋企整, 叫d朋友上黎試過都幾似
咁叻呀??? 牛腸窩都識整?
我未試過呀, 間鋪係邊度架?

一緒ズ、生わペ

引用:
原帖由 Killing me Soft 於 2006-9-29 09:55 發表

咁叻呀??? 牛腸窩都識整?
我未試過呀, 間鋪係邊度架?

正確地址我無, 因為無拎card片
不過係沿金巴利道行到去望到漆咸圍就見到!! (係o係金巴利道果邊)原來地圖都有寫住豐園
但係7pm後去就已經好多人喇, 最好b4 7pm去到!

目標~~意大利~~1個月

引用:
原帖由 小丫環 於 2006-9-29 06:53 PM 發表

不過係沿金巴利道行到去望到漆咸圍就見到!! (係o係金巴利道果邊)原來地圖都有寫住豐園
謝謝....

一緒ズ、生わペ

引用:
原帖由 Killing me Soft 於 2006-9-25 00:53 發表

叫我mid就要唸過先喇~~~
軟軟,

好消息呀!! 市面上o米有o的叫"天X甘粟" o既包裝粟子o既....唔係剝殼o架!! o岩使o咼!!!

不過一包得十粒唔夠.....唔知夠唔夠你一餐o既份量o咼!!

另外, 小弟覺得佢淋得滯.....冇乜口感.....

引用:
原帖由 weeewaaa 於 2006-10-1 10:32 PM 發表

軟軟,

好消息呀!! 市面上o米有o的叫"天X甘粟" o既包裝粟子o既....唔係剝殼o架!! o岩使o咼!!!

不過一包得十粒唔夠.....唔知夠唔夠你一餐o既份量o咼!!

...
有呀有呀, 有好多牌子tim架.....我間中都會買黎食....

一緒ズ、生わペ

引用:
原帖由 小丫環 於 2006-9-29 06:53 PM 發表

前日望到間野喇....不過係食完明洞express 先睇到....

一緒ズ、生わペ

引用:
原帖由 Killing me Soft 於 2006-10-3 15:40 發表

前日望到間野喇....不過係食完明洞express 先睇到....
金巴利街也有韓國菜....條街叫小漢城(首爾)..及幾間韓國小店有韓國食品

"當你見到星河燦爛,求你在心中記住我。"

引用:
原帖由 weeewaaa 於 2006-9-23 23:48 發表

小弟負責食o架o乍!!
一時唔過嚟幾日......你.....作反

食嘢無問題....AA制(韓國興)....但唔好蝦女仔呀

引用:
原帖由 Killing me Soft 於 2006-9-6 12:41 發表

都好呀, 你係canada呀ma, 係咪?

我在香港....被韓國人包圍着....但唔識韓文

引用:
原帖由 jimmyboy2102 於 2006-10-4 04:39 AM 發表

金巴利街也有韓國菜....條街叫小漢城(首爾)..及幾間韓國小店有韓國食品
我咪叫o個度韓國街lor....

一緒ズ、生わペ

引用:
原帖由 jimmyboy2102 於 2006-10-4 04:45 AM 發表

一時唔過嚟幾日......你.....作反

食嘢無問題....AA制(韓國興)....但唔好蝦女仔呀
唔駛咁快講定AA制喎...
我地唔會叫你請架喎....

一緒ズ、生わペ

引用:
原帖由 Killing me Soft 於 2006-10-4 09:24 發表

我咪叫o個度韓國街lor....

引用:
原帖由 Killing me Soft 於 2006-10-4 09:26 發表

唔駛咁快講定AA制喎...
我地唔會叫你請架喎....

我同weewaa 講笑 之ma

有機會咪一齊食law

引用:
原帖由 jimmyboy2102 於 2006-10-4 01:33 PM 發表

我同weewaa 講笑 之ma

有機會咪一齊食law
一定有機既, 巴士站都好多meetings啦....

一緒ズ、生わペ

引用:
原帖由 jimmyboy2102 於 2006-10-4 04:45 發表

一時唔過蟈X日......你.....作反

食炵L問題....AA制(韓國興)....但唔好蝦女仔呀
冇呀!!!
軟軟話要食粟子o麻...咁.....
我會好粗暴, 用鎚仔 dup o的粟子o架, 女仔溫柔o的o麻, 所以都係由軟軟 mid 好o的!
本帖最近評分記錄
  • Killing me Soft 體力 +60 原創內容, 但我係mid唔到既....hehehe:p 2006-10-5 09:35
  • Killing me Soft 威望 +60 原創內容, 但我係mid唔到既....hehehe:p 2006-10-5 09:35

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。