推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

39 12
發新話題

老馮回巢玉郎旗下?

老馮回巢玉郎旗下?

老馮回巢玉郎旗下?

唔知有無刀劍笑咁勁呢.........

絕無可能. 唔信!!  

引用:
原帖由 大頭D 於 2007-12-28 23:35 發表
絕無可能. 唔信!!  
係真喎,仲出埋廣告添

相關搜索目錄: 廣告
音樂無界限

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2007-12-28 23:38 發表

係真喎,仲出埋廣告添
Please see ................

相關搜索目錄: 廣告
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

老冯高峰期已过,即使在老黄旗下也能以发围!
情况就好似张万有。。。。。。。。。
過去的心火般灼熱,今天已變了冰凍。。。。。。。

E+冇一個編劇..可以有劉定堅7成功力........有老馮又點???
我的理想==> /○\ ○
                       /□\/■\
                        ||  ||

睇下不兄你所講既係邊一個時期既劉定堅啦,
我覺得佢最多最多都係一流尾既編劇

而家倒轉睇,無劉定堅,主筆仍然在響行入面
無老馮,劉定堅連生存空間都無,拍幾個主筆都出唔到十期書

其實以前文敵,黎巴嫩,到而家鐘英偉都ok,當然唔可以同以前玉郎響電視台揾返來既精英相比啦
無論是愛與被愛,也是串步難行

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-12-29 04:32 發表
睇下不兄你所講既係邊一個時期既劉定堅啦,
我覺得佢最多最多都係一流尾既編劇

而家倒轉睇,無劉定堅,主筆仍然在響行入面
無老馮,劉定堅連生存空間都無,拍幾個主筆都出唔到十期書

其實以前文敵,黎巴嫩,到而 ...
文敵一定得(sorry..呢個我唔記得左:p).....黎巴嫩同鐘英偉..唔係唔得...仲幾好睇tim...不過我就覺得仲差咁2班....
以前睇呀劉d野..真係正過e+多多聲..........
                       /□\/■\
                        ||  ||

愛殺....同刀劍笑同一時期,咁你覺得o唔ok呢

x男賭聖流氓律師編劇係文敵,六邊天書超神z邊個編都係一樣

可能我講刀劍笑前有睇過温端安小說.....見到抄左咁多過來,先天性就不喜歡
第一章就有低首梟雄...唉...唔許原著狄飛驚....仲有謝志榮既十幾年前既六絕總管
之後抄既地方仲有好多好多.....
唔係話唔可以抄或借橋,但係一個講到自己係天下無敵既編劇就唔係咁抄法
最過份係話自己無睇過溫既小說...真係哈哈哈

到名劍入魔,我就知佢已經玩完.....(反而我服黃玉郎將小劍仙變奸,以及肥良將白承恩一期內入魔)
結果第二代江湖果然唔掂.....

相關搜索目錄: 小說

引用:
原帖由 不平凡人 於 2007-12-29 12:37 發表

文敵一定得(sorry..呢個我唔記得左:p).....黎巴嫩同鐘英偉..唔係唔得...仲幾好睇tim...不過我就覺得仲差咁2班....
以前睇呀劉d野..真係正過e+多多聲..........
刘定坚最厉害就是大杂烩抄桥,以前未知前我都以为佢好掂,但现在。。。。。。。。。才知道他是:copy cat + mix & match.

p.s, 連七步成詩都係抄自 -舞劍器行

"昔有佳人公孙氏,一舞剑器动四方。
观者如山色沮丧,天地为之久低昂。
爧如羿射九日落,娇如群帝骖龙翔。
来如雷霆收震怒,罢如江海凝清光。
绛唇珠袖两寂寞,晚有弟子传芬芳。
临颍美人在白帝,妙舞此曲神扬扬。
与余问答既有以,感时抚事增惋伤。
先帝侍女八千人,公孙剑器初第一。
五十年间似反掌,风尘澒洞昏王室。
梨国子弟散如烟,女乐馀姿映寒日。
金粟堆南木已拱,瞿塘石城草萧瑟。
玳弦急管曲复终,乐极哀来月东出。
老夫不知其所往,足茧荒山转愁疾。""

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-12-29 13:13 發表
愛殺....同刀劍笑同一時期,咁你覺得o唔ok呢

x男賭聖流氓律師編劇係文敵,六邊天書超神z邊個編都係一樣

可能我講刀劍笑前有睇過温端安小說.....見到抄左咁多過來,先天性就不喜歡
第一章就有低首梟雄.. ...
文敌是不错,我最记得他在文传时的侠骨神鑑,带起了玄学漫画的热潮,刘定坚仲叫黎巴嫩跟风出相神。

相關搜索目錄: 小說

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2007-12-29 13:32 發表

文敌是不错,我最记得他在文传时的侠骨神鑑,带起了玄学漫画的热潮,刘定坚仲叫黎巴嫩跟风出相神。
相神也是文敵編的....那時他已在自由人工作......

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-12-29 13:58 發表

相神也是文敵編的....那時他已在自由人工作......
多谢Kenny兄的指正!

我的印象是黎巴嫩编剧、牛辉编绘的!

或者是我记错啦!

請問大家知不知道文敵去了那裡  

霸刀大結局左喇??

霸刀比左永仁間公司好耐啦

但係無咗劉定堅O既老馮就一事無成, 霸刀唔掂, 再畫刀劍笑更加唔掂! 始終懷念當年O既低首梟雄顧X君一句, 我低首, 只因你們未有人值得我抬頭!

但係O個陣老劉編中華英雄真係好掂....
之後抄係唔好...但係老馮O個陣的確係靠佢先出到好野..E+...........唉.................
覺得E+ HK 唔夠編劇用....
                       /□\/■\
                        ||  ||

引用:
原帖由 不平凡人 於 2007-12-31 11:17 發表
但係O個陣老劉編中華英雄真係好掂....
之後抄係唔好...但係老馮O個陣的確係靠佢先出到好野..E+...........唉.................
覺得E+ HK 唔夠編劇用....
我覺得抄唔係一個大問題, 點樣先至係抄得好, 攞到人地O既特點, 唔係人地寫乜就抄乜! 攞人地的特點再加自己的構思, 一樣可以好掂, 只不過有時啲人眼高手低, 攪到不偷不類啫!

而家香港唔係唔夠編劇, 只不過無乜幾個好O既編劇啫!

引用:
原帖由 石志銘 於 2007-12-31 10:20 發表
但係無咗劉定堅O既老馮就一事無成, 霸刀唔掂, 再畫刀劍笑更尼A們未有人值得我抬頭!
霸刀唔掂.......我諗係睇一百期以後,頭幾十期都比刀劍笑後期精彩,而刀劍笑亦風光唔到二百期,其實刀決後就無曬橋,勉強再來一次正邪決,抄起曬所有角色,點知爛得更緊要...

老馮失敗原因係好復雜架....

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-12-31 03:58 發表

霸刀唔掂.......我諗係睇一百期以後,頭幾十期都比刀劍笑後期精彩,而刀劍笑亦風光唔到二百期,其實刀決後就無曬橋,勉強再來一次正邪決,抄起曬所有角色,點知爛得更緊要...

老馮失敗原因係好復雜架....
有幾個好明顯既失敗原因

刀劍笑出左個敦煌燕主時,講得太耐太悶

仲有一個時期講"我是誰"悶到想死

最後第三代江湖又比第二代江湖跳得太遠,成25年,當中狄虫都老啦...

名劍斷手

成日玩入魔,又入又出,又入又出........唉

引用:
原帖由 potatogundam 於 2007-12-30 13:38 發表
請問大家知不知道文敵去了那裡  
好似先幾期龍虎門有提過佢,佢可能打緊玉郎工!
「無論 Laughing 係生定死,Laughing 都係度,一日警察,一世警察,著得起呢套制服,咁多伙記撐,驚咩呀!記住我個名呀!Laughing Sir 呀!」

今期王小龍傳專欄入面,
作者講當年佢有三個偶像:黃玉郎,馬榮成,馮志明
前二人在當今畫壇中已是天下第一及第二
多年來,老馮在我心中一直是天下第三(因我沒有看肥良的作品)
可是今天的老馮............
時也命也........唉.........

馬Sir幾時又回巢???
香港蝙蝠俠 | 有事Send"蝙蝠"短訊比我!

39 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。