推介:| 廚具餐具 | 烹飪課程 | 紅白酒 | 咖啡 | | 蒸溜水 | 濾水器 | 中餐館 | 甜品店 | Coffee Shop 咖啡店 |

發新話題

魚旦粉

魚旦粉

厘排唔知點解突然鐘意食魚旦粉

去過係讕艭x到話全香港比較出名鶪T間魚旦粉鋪頭食過

包括香港仔謝記

筲箕灣安利

九龍城德昌

我同我朋友都覺得(三間都有一齊去)

最好食都係謝記

而最名過於實既就係德昌

至於安利就不過不失啦

你地又有乜好過鋪頭提供呢

大家一齊講下啦

相關搜索目錄: 雜誌
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2008-1-16 16:28 發表

包括香港仔謝記

筲箕灣安利

同九龍城德昌

最好食都係謝記

而最名過於 ...
我都覺得謝記最好食, 德昌同安利我多數都係去食牛腩

有冇試過大埔街市2樓有間叫"欽記"d魚旦粉 我覺得都幾好味

香港仔謝記

引用:
原帖由 Gackt 於 2008-1-16 17:56 發表
有冇試過大埔街市2樓有間叫"欽記"d魚旦粉 我覺得都幾好味
都ok呀, 聽說魚蛋係自製, 老闆推薦我食加魚片頭, 話鬆脆d啵
keve

引用:
原帖由 利記 於 2008-1-16 08:28 發表

包括香港仔謝記

筲箕灣安利

同九龍城德昌

最好食都係謝記

而最名過於 ...
德昌既 "墨丸" 好過魚旦呀 !!!!

引用:
原帖由 何去何從 於 2008-1-17 11:00 發表

德昌既 "墨丸" 好過魚旦呀 !!!!
噚日都有食過,我覺得都係麻麻咋
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2008-1-17 04:09 發表

噚日都有食過,我覺得都係麻麻咋
佢全店最好既 "墨丸" 你都覺得麻麻,咁德昌你就真係唔好在去喇 !!

但你可以去隔離街市,有檔豆腐檔尊賣墨魚滑,佢既墨魚滑好唔錯既
而且佢既 "魚旦" 都ok架 !!! 但係一定要早去,2 pm 前,
好似哩幾日凍左既話,要排廿幾人隊買架 !!
我通常買一餅餅果隻魚旦呀 !!!

引用:
原帖由 何去何從 於 2008-1-17 13:39 發表

佢全店最好既 "墨丸" 你都覺得麻麻,咁德昌你就真係唔好在去喇 !!

但你可以去隔離街市,有檔豆腐檔尊賣墨魚滑,佢既墨魚滑好唔錯既
而且佢既 "魚旦" 都ok架 !!! 但係一定要早去,2 p ...
仲要前日食時要排隊等入去

所以我同佢都話無下次,唔值得我地等位囉

至於墨魚丸

我覺得文輝好過佢,even我公司儺Y有間都唔會差得過佢

你講街市儺伈,等我有時間去買黎試試先
五大有其二

二手買賣
CD推介

謝氏的魚蛋粉,好耐之前食過,印像中,湯底好唔掂。魚蛋的確彈,但係彈之外就鮮味不足(對比起其他魚蛋)。
講彈的確無人能及。但係其他地方仲要多加研究,佢未係最正。如果你問我邊間最正,坦白講「冇」,可能我唔係魚蛋粉迷啩!冇瘋狂周圍食魚蛋粉,但係多數店都只做到湯、粉、魚旦是旦一、兩種得,未有一間同時三者都做得好。

潮興都唔錯

引用:
原帖由 無神論狂徒 於 2008-1-18 19:35 發表
謝氏的魚蛋粉,好耐之前食過,印像中,湯底好唔掂。魚蛋的確彈,但係彈之外就鮮味不足(對比起其他魚蛋)。
講彈的確無人能及。但係其他地方仲要多加研究,佢未係最正。如果你問我邊間最正,坦白講「冇」,可能我 ...
唔知你幾耐之前去過呢

我覺得佢瓥蓬鶶ΜK喎

唔太濃味(可能我本身都唔係咁鐘意食濃味野)

瓥膝僑N好似你咁講,彈牙又唔粉

最鐘意係收錢到買佢瓥膜驩I辣椒油食
五大有其二

二手買賣
CD推介

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。