推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

呢位係我地細個嘅偶像

呢位係我地細個嘅偶像

呢位唔係明星 但係我地細個嘅偶像!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

有沒有人記得他的名字﹖ 好像叫 Dino....
這兩張圖都有點老態龍鐘。

引用:
原帖由 pashwawa 於 2008-1-27 18:47 發表
有沒有人記得他的名字﹖ 好像叫 Dino....
這兩張圖都有點老態龍鐘。
Dino係 ENZO FERRARI 個仔,呢隻大笨象老友叫【天奴】...........

Flintstone 卡通隻恐龍都叫 Dino (Dinosaur), 又做了差不多先生。

我都有請過它食蕉

是我們少年時代的老朋友!

我都未見過佢,不過好有親切感    
珍惜現在所擁有的

好似現在他在將君澳堆填區。。。。

引用:
原帖由 pashwawa 於 2008-1-27 21:07 發表
好似現在他在將君澳堆填區。。。。
唉!咁來對代驍{真唔啱!

引用:
原帖由 大隻西 於 2008-1-27 06:40 PM 發表
呢位唔係明星 但係我地細個黻號部I
我最深印象是牠的“排泄物”體積很大!!

我都試過用阿媽錢,買香蕉餵俾佢食!

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

我十幾年前晌荔園影宋城嘅一張相 好懷念坐係對面涼亭食甜品小食 呢張相我當寶收埋!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

真的在堆田區嗎?好過份!

從前聽過一個笑話,
馬戲團的小丑因大象的
去世十分傷心。
馴獸師勸他不要那麼傷心。
小丑回答說:「是班主要我給大象挖墳墓啊!」

相關搜索目錄: 笑話

大象天奴,係荔園動物園堶嘅「鎮園之寶」,係一隻雄性嘅亞洲象,佢喺1952年隨同沈常福馬戲團由緬甸嚟到香港表演,之後再運到荔園動物園長住,一直生活喺面積只有幾百平方呎嘅獸籠入面,過住跪地討食嘅辛酸生活。響1989年2月3號因為染上急性肺炎而被人道毀滅,後嚟被運去將軍澳垃圾堆填區埋葬。呢點已成為1950年代至1970年代香港人嘅重要嘅集體回憶之一。

響動物園堶情A就只有揚子鱷「亞細」,係同佢同年入園。

據資料顯示,大象「天奴」每日食2餐,分量大約有200斤,包括草、生果、飯等。每日大約花100蚊港幣去養佢。而全盛時期,賣生果嘅小販,每月可賺2、3千蚊港幣。
資料來源
吳昊,張建浩,《香港老花鏡:生活舊貌》,皇冠出版社,ISBN 9624514232
留精不留情 , 留情不精明

引用:
原帖由 billchan 於 2008-1-28 00:35 發表
  我都試過用阿媽錢,買香蕉餵俾佢食!
我試過開口問老豆欏錢,想買香蕉餵佢,點知老豆即時請我食蕉!

我想問背後的大廈是甚麼大廈?真有趣的地方,每天也見到大象。

?園後面便是美孚......

引用:
原帖由 hk3dman 於 2008-1-29 00:19 發表

背後的當年新建大鰿O新鴻基(印象是,待確定) 與政府合作發展的住宅,政府出地,發展商建屋!

建成後發展商分得中上層數樓宇出售獲利,政府則保留中下層數樓宇作「非部門宿舍」,分配予高官作居所。

故此此髐J伙後有一段時間住了頗多高官,約十多年前政府政策轉變,逐漸把這些官商合作的「非部門宿舍」單位收回,有些出租,有些發售!

相關搜索目錄: 出租

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

引用:
原帖由 hk3dman 於 2008-1-29 00:19 發表

照片中,【天奴】背後的是叫【樂園】的住宅大廈。

荔園山邊有座大廈叫鍾山臺。

引用:
原帖由 cooolman 於 2008-1-29 00:48 發表

照片中,【天奴】背後的是叫【樂園】的住宅大廈。
  cooolman兄好記性,我上段說的就是【樂園】!

thankyou very much!!!

小弟結婚時買下荔灣花園低層一單位,日日都聽到天奴的叫聲,有時又去喂下佢,真係十分懐念。

相關搜索目錄: 結婚

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。