推介:| 嬰兒用品沙田 | Baby Product Shatin | cocoonababy | 兒童服裝 | 幼兒教育 | 兒童雜誌 | 嬰兒玩具 | 玩具 | 兒童產品 | 陪月 |

發新話題

[原創] 我個仔 7 個月大,唔鍾意食奶

我個仔 7 個月大,唔鍾意食奶

有冇方法?

咁佢鍾意食乜
  呢個世界
係無 Free Lunch
只係有"因 Lunch"

引用:
原帖由 秦皇政 於 2006-8-18 21:32 發表
有冇方法?
食粥仔..或者 糊仔囉..最緊要佢夠飽唧..

引用:
原帖由 ※京子※ 於 19/8/2006 12:45 AM 發表

食粥仔..或者 糊仔囉..最緊要佢夠飽唧..
又係好方法
  呢個世界

引用:
原帖由 vegawong 於 2006-8-19 09:59 發表

又係好方法
佢個仔七個月啦....以前老人家一早會幫bb戒奶..食粥仔lu~~

引用:
原帖由 ※京子※ 於 19/8/2006 10:56 AM 發表

佢個仔七個月啦....以前老人家一早會幫bb戒奶..食粥仔lu~~
七個月就戒架
  呢個世界

引用:
原帖由 vegawong 於 2006-8-19 11:09 發表

七個月就戒架
我亞媽話我都係無奶引..七個月度就戒左奶..食粥仔大.
所以咪好大份囉

引用:
原帖由 ※京子※ 於 19/8/2006 11:30 AM 發表

我亞媽話我都係無奶引..七個月度就戒左奶..食粥仔大.
所以咪好大份囉
  呢個世界

引用:
原帖由 vegawong 於 2006-8-19 11:41 發表

咪笑丫...你個仔到時反你就笑唔出

引用:
原帖由 ※京子※ 於 19/8/2006 11:48 AM 發表

咪笑丫...你個仔到時反你就笑唔出
佢 e+ 都成日玩我
  呢個世界

我有個朋友, 個仔一歲半先戒人奶

醫生話BB到3-4個月已經系厭奶期,所以MANY DAD & MON 會有這問題。

但現已到7個月,只要跟回衛生署的指引,糊仔有菜有肉,均衡飲食,

到時一日兩餐MILK 就OK了

P.S.如BB直的不想吃MILK,可試待BB睡到"半睡半醒"的時間吃,TRY NOW

相關搜索目錄: 飲食

但係 d 奶通常加多咗礦物質、維他命,可以幫助個 BB 發育,都好有用。

粥同糊仔係可以飽肚,但係都要比佢食奶。

我個仔都8個月大, 佢食1朱肉足,食1白面包,2號奶粉2次,食糊仔2次, 食雪高, 榴連, 平果, 魚等. 要比佢食各種食物....佢系咪出左牙, 有影酮[!

引用:
原帖由 payboy 於 2006-8-25 01:27 發表
我個仔都8個月大, 佢食1朱肉足,食1白面包,2號奶粉2次,食糊仔2次, 食雪高, 榴連, 平果, 魚等. 要比佢食各種食物....佢系咪出左牙, 有影酮[!
嘩!你個 B 都食得幾雜喎..佢一定係肥 B 黎啦..得閒post 你仔仔d相上黎啦

我怕暴露身份會比仇家追剎!

引用:
原帖由 payboy 於 2006-8-25 21:44 發表
我怕暴露身份會比仇家追剎!
 奶姣多仇家咩∼∼

Yes最緊要佢夠飽
CC文文最愛美人有足同享造福人民係狗係人見到就含吾係西文叫我眼神

引用:
原帖由 arcadia 於 2006-8-23 12:59 PM 發表
我有個朋友, 個仔一歲半先戒人奶
我個仔一路飲奶飲到4歲幾..佢而家6歲.仲時不時叫我買奶粉比佢飲
我都諗緊比佢飲番,因為佢實在太瘦喇...6歲都係得果3十幾磅

引用:
原帖由 WAYNE1227 於 2006-8-23 01:10 PM 發表
醫生話BB到3-4個月已經系厭奶期,所以MANY DAD & MON 會有這問題。

但現已到7個月,只要跟回衛生署的指引,糊仔有菜有肉,均衡飲食,

到時一日兩餐MILK 就OK了

P.S.如BB直的不想吃MILK,可試待BB睡到 ...
係啊~我個仔都係唔食milk~~次次都要等佢就睡先很食

相關搜索目錄: 飲食

始終奶對BB係最好的,
慢慢引吓佢, 唔多唔小都要佢飲D,
可能你哋之前比過其他野佢食,
佢哋開始好叻, 知道就算無奶飲你都一定比其他野佢食,
所以識扭計!!
點都好, 同佢玩吓又好, 引吓佢又好,
點都要食奶奶.

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。