推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

關于ACCA

關于ACCA

請教各位巴打, ACCA難唔難考架??
通常出去學嘅話要幾耐先考到??(因為啲入會費好貴)
同埋我E+讀緊大學一年級嘅會計, 好唔好盡快考定係畢業先考??(因為有4張paper豁免)...
我想盡快考到個牌...
我讀書都幾勁下...唔怕辛苦...
唔知以我一個大一學生水平可唔可以去到acca個水平呢??
請各位巴打幫幫手俾下意見...萬分感激。。。。。

相關搜索目錄: 會計

引用:
原帖由 tsuntinlone 於 2008-3-25 06:17 PM 發表
同埋我E+讀緊大學一年級嘅會計, 好唔好盡快考定係畢業先考??(因為有4張paper豁免)...
我想盡快考到個牌 ...
I don't think ACCA is difficult at all, on the proviso that 1) you are good at exams, 2) you are smart and willing to work hard, 3) Most Importantly, you have a high command of English.

Although it was some 30+ years ago, some of my colleagues did it in one year (Dec+June+Dec).  Even I, lacking in all 3 ingredients above, managed to do it in 6 years.

Why don't you join HKICPA after you have grauated from U.  It takes longer time to be a practising CPA if you join ACCA.

引用:
原帖由 dejavu2003 於 2008-3-27 23:54 發表

I don't think ACCA is difficult at all, on the proviso that 1) you are good at exams, 2) you are smart and willing to work hard, 3) Most Importantly, you have a high command of English.

Alth ...
多謝曬妳哋嘅意見...我覺得6年都係一個幾長嘅時間lo...所以我諗緊係E+考好啲定係畢業先lo...

引用:
原帖由 lensman 於 2008-3-29 00:54 發表
Why don't you join HKICPA after you have grauated from U.  It takes longer time to be a practising CPA if you join ACCA.
That is true!

唔係3年就OK咩?????

引用:
原帖由 tsuntinlone 於 2008-3-25 18:17 發表
我想盡快考到個牌 ...
有好多HK A/C Degree都可以claim到 ACCA 10科豁免, 只需考4科, 當然畢業後先至報考啦~~

very good thx

引用:
原帖由 ergweg 於 2008-4-15 00:51 發表
very good thx
What is good?

但係我唔喺hk讀, 畢業都係得4張paper豁免炸...

引用:
原帖由 tsuntinlone 於 2008-4-15 22:38 發表
但係我唔喺hk讀, 畢業都係得4張paper豁免炸...
咁少? 你讀既唔係accounting degree??
要更正下, 依家香港既accounting degree完來只係exempt9張, 要自己考5張...

我係acc degree,但係間學校太史...得4張豁免...所以我諗住自己考會唔會快啲lo...

引用:
原帖由 tsuntinlone 於 2008-5-21 14:46 發表
我係acc degree,但係間學校太史...得4張豁免...所以我諗住自己考會唔會快啲lo...
Go and try la.

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。