推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

發新話題

[疑難] 大家一起來思考一下

大家一起來思考一下

大家對於應否執行死刑有沒有意見呢??
不妨思考一下和討論一下吧!!

引用:
原帖由 雄叔2007 於 2008-3-31 22:58 發表
我個人係完全贊成的....
阿叔, 可不可以講點解
(請以個人意見來發表一下!!!)

引用:
原帖由 雄叔2007 於 2008-3-31 23:09 發表

1. 可以責罰壞人
2. 警惕世人唔好做壞事
3. 以暴亦暴, 止戈為武
4. 環保
5. 多o的器官可以捐出來
有D似共產黨健解 喎.......大叔?
若問前世因  今生受者是
若問後世果  今生作者是

莫道因果無人見  遠在兒孫近在身

引用:
原帖由 雄叔2007 於 2008-4-1 11:07 發表

唔明. 何解呢?
第5點就已經好明顯啦!!!

引用:
原帖由 khadafy 於 2008-4-1 09:43 發表

有D似共產黨健解 喎.......大叔?
我好有興趣想知道點解你會支持??

討論?? 又信埋呢一次.

社會問題係唔可以單一討論, 死刑就係一個好好既例子.

好容易誤會就係死刑係道德問題, 咁如果要講道德公理, 咁又有邊個人有權去殺死另一個人?

如果係法律問題, 咁法律係由邊個定? 咁個d人權組織, 宗教組織, 用愛去表達既冠冕堂皇道德人權論, 又點計數? D政客應該點立法?  民主社會喎. 講公義又點可以漠視咁人道既民意?

就算真係立到法, 嚮寧縱無枉既原則下, 司法程序可以上訴又上訴, 咁样上訴, 美國佬計過條數, 判終生監禁, 養個囚一世, 平個死刑.

呢d咪就係社會既錯

引用:
原帖由 花之慶次 於 2008-4-1 22:14 發表

我好有興趣想知道點解你會支持??
花Sir..........
我贊成有死刑,
是覺得真是有這種需要的,
殺人者死,
亂世用重典,
這會另有部份犯案者,
會考慮到自己可能會承受到嚴重的後果,
這或會減少嚴重罪案.....
當然如有心後悔改過者,那又作別論!
若問前世因  今生受者是
若問後世果  今生作者是

莫道因果無人見  遠在兒孫近在身

引用:
原帖由 Rainybreeze 於 2008-4-5 15:14 發表
無論是愛與被愛,也是串步難行

引用:
原帖由 Rainybreeze 於 2008-4-5 15:14 發表

社會問題係唔可以單一討論, 死刑就係一個好好既例子.

好容易誤會就係死刑係道德問題, 咁如果要講道德公理, 咁又有邊個人有權去殺死另一個人?

如果係法律問題, 咁法律係由 ...
非常之同意你的話!!

引用:
原帖由 花之慶次 於 31/3/08 22:41 發表
大家對於應否執行死刑有沒有意見呢??
不妨思考一下和討論一下吧!!
我反對執行死刑!

就"罸"的原則而言,"死刑"並不是最重的刑罸。精神上/肉體上無了期的才是最重的刑罸。

引用:
原帖由 西南風 於 2008-4-10 20:03 發表

我反對執行死刑!

就"罸"的原則而言,"死刑"並不是最重的刑罸。精神上/肉體上無了期的痛才是最重的刑罸。
個人覺得原則上都可以成立...
但問題是如果所懲罰的對象是一個有殺人亦有強暴的犯人應不應該判死呢??

引用:
原帖由 花之慶次 於 10/4/08 20:59 發表

個人覺得原則上都可以成立...
但問題是如果所懲罰的對象是一個有殺人亦有強暴的犯人應不應該判死呢??
酷刑!

恶人通常是不怕死的,但人人都怕

"痛不欲生"你應聽過。

量刑而罸,其實是一個罪犯和司法機關的博奕問題!
好身邊的例子,大陸有死刑,所以犯罪者的手段更兇殘!
因為犯罪時首要考慮是如何殺人滅口;減低被捉機會!
所以在恢復死刑前要考慮很多因素,而非用一些簡單原則就可以解決!

同意.起碼某的極端情況.例如殺人如麻既獨裁者.如希特拉.東條英機等.我諗無咩人會反對判佢地死刑

我是讚成的,
現成的法律給人太多的空間
總是見有人坐完監,出來又是殺人放火,
這種人,殺了,比再給機會他們出來害人好
心慾展翅 慾念成魔 百轉千回 南柯一夢
------------------------------------------------
善修難,為魔易,千年修行,難敵一夜成魔

goodgoodgood!!!!!!!!!!!

坏人很少是完全天生的.....

这个……很难说。不同的立场,不同的人生观都会有不同的见解啊。

个人观点不同,大家听听

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。