推介:| 旅行社 | 機票 | 航空公司 | 行李箱 | 旅遊保險 | 酒店預訂 | 民宿 |

42 12
發新話題

桂林之旅

桂林之旅

好多年都無坐過長途火車 lu ,今年忽然好有興趣想去坐坐,就揀左坐去桂林啦!
火車由深圳火車站出發,軟臥一房四床有房門,硬臥一房六床無房門,我緊係坐……………硬臥,慳慳地得 lu ,差近倍半價錢喎。
票價﹕硬臥﹕¥273;軟臥﹕¥428

本帖隱藏的內容需要積分高於 300 才可瀏覽

火車T 38 班次,由深圳開出,終點站桂林,全程約13小時,班沿途經  廣州、韶關、衡陽 (湖南省)、永州、全州 (廣西省)

若果訓到覺,時間會好快就過去,翌日早上七點到達桂林火車站,行程即刻可以開始
象鼻山公園

晨運玩到好似耍雜技咁   

下午前往天下第一長髮村

佢地 ge 新屋

山上旅館,太濕 lu 唔0岩 我住

一覺訓醒來,上完山,緊係要下水,遊 漓江去也

你睇到幾多隻馬?  

落船啦…………嘩………………正………………陽朔西街街頭,仲更加有渡假心情…………….

陽朔西街吸引很多外國遊客,在街上會見到有很多酒吧及咖啡廳。
旅館住宿很平宜,每晚$100餘,食廳價錢亦合理,環境氣氛很好,可惜我沒有準備停留陽朔住宿。
好多係度租架單車慢慢遊覽,觀賞市內風光,非常寫意

相關搜索目錄: 咖啡

再驅車前往銀子岩,是一個鐘乳洞,洞內分下洞、大廰及上洞三層,行畢全程大概要一小時。

遊銀子岩後,轉往世外桃源

坐船仔遊呢個世外桃源

日落西山,都要預備返回桂林

返到桂林,經友人介紹去左睇『夢幻漓江』表演
『夢幻漓江』係馬戲芭蕾舞劇雜技表演,演出者是來自各省市的雜技精英。

在市內行下行下,個旅程已到尾聲啦,差不多又係要返香港 ge 時候 lu,再乘坐火車回程……………………..

若有機會………………….就分享我在坐火車上去程和回程遇到兩組國內同胞,和他們談話的話題啦………………………………  

好正嘅報告, 我最喜歡梯田個part,是否行完梯田後當晚入住龍勝温泉酒店?

相關搜索目錄: 酒店

回復 #14 kaoni 的帖子

多謝觀賞 

因順路,我係梯田後當晚入住龍勝温泉酒店 

相關搜索目錄: 酒店

請問,點解,唔比人睇o既?

引用:
原帖由 豬事順景 於 2008-4-8 22:22 發表
請問,點解,唔比人睇o既?
妳睇唔到咩 !   

i can't see ,cry

好正既report! D 相影得好靚下!若我重後生就會坐火車去玩,我係加拿大都試過坐日幾Greyhound 去溝女!而家老啦!都係坐飛機好D! Thanks again!

回復 #18 tindayyan 的帖子

回復 #20 1pointheart 的帖子

回復 #21 779394 的帖子

多謝欣賞   

回復 #23 1pointheart 的帖子

無咩所謂,歡迎             

引用:
原帖由 旅行袋 於 2008-4-7 12:45 發表
返到桂林,經友人介紹去左睇『夢幻漓江』表演 ...
Seems good. So many photos!

42 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。