推介:| 政府職位 | 求職資訊 | 兼職 | 履歷 | 暑期工 | 搵工貼士 | 勞工處 |

發新話題

人工少

引用:
原帖由 mynameishoi 於 2008-5-20 15:04 發表
但係有好多僱員多嘅公司,老闆/主管都唔記得邊個人做邊份野.
老闆見到你埋頭, 咪當你係苦幹囉.

而且呢D壓力唔係一定係個公司製造出黎嘅 - 坦白講, 我有時都覺得準時收工係代表表現唔夠.
我都知呢 ...
可能因為我老闆唔係香港office係第二度既關係啦, 而我直屬上司又做過晒我要做既野, 所以好清楚我既工作表現掛~

但係我見我呢度其他department既同事真係好準時走下...

不過「老闆見到你埋頭, 咪當你係苦幹囉」其實都好合理既, 所以我認為一個好既上司真係要比野你做, 又令你啱啱可以係工作時間裡面完成咁就真係一家便宜兩家著~

比多野你做至你每日都要ot個d, 應該加多d人工比你啦 ^^

引用:
原帖由 claudeyue 於 2008-5-20 18:37 發表

可能因為我老闆唔係香港office係第二度既關係啦, 而我直屬上司又做過晒我要做既野, 所以好清楚我既工作表現掛~

但係我見我呢度其他department既同事真係好準時走下...

不過「老闆見到你埋頭, 咪當你係 ...
我從來未試過做一份一日可以做完嘅工作!

不過我今日竟然冇野做 - D客戶唔合作, 唔比D文件你, 想做都冇得做啦
咁就即係聽日D野會一次過霖晒黎, 實行做到嘔電啦
最憎就係咁 - 唔係自己嘅 time management 做得唔好, 係比D闊佬懶理嘅人拖慢晒.
好彩老闆明白呢點姐
香港 --> 雪梨

引用:
原帖由 mynameishoi 於 2008-5-21 17:32 發表

我從來未試過做一份一日可以做完嘅工作!

不過我今日竟然冇野做 - D客戶唔合作, 唔比D文件你, 想做都冇得做啦
咁就即係聽日D野會一次過霖晒黎, 實行做到嘔電啦
最憎就係咁 - 唔係自己࢚ ...
that's the most important thing, at all times haha (to have a good boss)

引用:
原帖由 claudeyue 於 2008-5-21 20:52 發表
that's the most important thing, at all times haha (to have a good boss)
Hard to find.

引用:
原帖由 peninsula 於 2008-5-21 21:03 發表

Hard to find.
咁就必然架喇, 而且唔真係under佢都唔會知佢好定唔好

兩位,
當然啦. 尤其而家D辦公室心術咁複雜, 老闆喺外面好似耶穌咁仁慈, 番到去就雨夜屠夫咁塊面.
真係唔試都唔知呀.
香港 --> 雪梨

引用:
原帖由 mynameishoi 於 2008-5-22 07:31 發表
兩位,
當然啦. 尤其而家D辦公室心術咁複雜, 老闆喺外面好似耶穌咁仁慈, 番到去就雨夜屠夫咁塊面.
真係唔試都唔知呀.
可能係(partially)因為咁, 所以香港現代人既轉工率咁高呢

引用:
原帖由 claudeyue 於 2008-5-22 20:08 發表

可能係(partially)因為咁, 所以香港現代人既轉工率咁高呢
唔止淨係香港, 呢種多面人, 世界各地都有.
不過待遇好呢D野, 怎係可遇不可求.
所以如果一定要揀, 我情願人工少DD (當然唔係少20k啦) 都跟個知理嘅老闆.
香港 --> 雪梨

引用:
原帖由 mynameishoi 於 2008-5-23 16:08 發表

唔止淨係香港, 呢種多面人, 世界各地都有.
不過待遇好呢D野, 怎係可遇不可求.
所以如果一定要揀, 我情願人工少DD (當然唔係少20k啦) 都跟個知理嘅老闆.
咁我可唔可以用呢個籍口唔搵新工呢... haha
我上司幾好架, 都幾講道理,
我啱啱黎既時候錯到七彩佢都容忍到我...

可惜人工低丫... :s

郭兄, 多謝 :
我雖現居澳洲, 但亞洲盃我仍然是國足擁躉!
我半工讀, 喺大學讀緊postgrad marketing, 另外做market research.
香港 --> 雪梨

我今年冇得加人工!公司話驚美國次按問題擴大喎!要未雨綢繆.......都唔知有冇搞錯!

引用:
原帖由 郭政鴻 於 2008-6-1 12:31 發表

我關心中國, 四川大地震好傷心

但講足球,唔支持中國,亞洲盃,世外支持澳洲

你都好叻, 可以澳洲搵office 工
我中學同大學都係喺澳洲讀, 所以我對呢度嘅制度比香港熟悉仲多添.

所以同叻無關

四川...稍有人性嘅炎黃子孫都不會不為所動.

我捧國足可能係一種國外華僑嘅情意結
香港 --> 雪梨

引用:
原帖由 yamatatata 於 2008-6-1 21:02 發表
我今年冇得加人工!公司話驚美國次按問題擴大喎!要未雨綢繆.......都唔知有冇搞錯!
呢點好殘酷, 但係係世界大勢所趨, 呢一年內有人工加, 難也!
香港 --> 雪梨

引用:
原帖由 mynameishoi 於 2008-6-3 07:36 發表

呢點好殘酷, 但係係世界大勢所趨, 呢一年內有人工?
香港通脹咁勁無人工加好慘架...
我出黎做野無耐, 都係跟通脹加得5%... 少之又少...

月入萬以上

人工少,,這里有后路哦!請看~

人工少又点止你一个~~~~~~~~~~~

引用:
原帖由 claudeyue 於 2008-6-3 12:16 發表

香港通脹咁勁無人工加好慘架...
我出黎做野無耐, 都係跟通脹加得5%... 少之又少...
唉, 呢度通脹都有3-4%. 加人工有幾可追到呢個數字丫

美國次按風暴未平, 銀行利率繼續高企, 油價日日爆錶, 睇落有一排都唔使旨意有人工加囉

相關搜索目錄: 銀行
香港 --> 雪梨

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。