推介:| 瑜伽 | 健身 | 美容中心 | 纖體 | 減肥 | 瘦身 | 運動 | 跳舞 |

29 12
發新話題

做瑜伽~~~身體好

做瑜伽~~~身體好

對練習瑜伽而言,動作好看是次要的,調節呼吸才最重要。在瑜伽練習過程中,練習者逐漸深化自己的內在精神,從外到內,從感覺到精神,而後到意識,最後把握自我同內在的精神融合為一。
瑜伽的本質首先是修心養性,其次才是塑身健體,所以愛自己、欣賞自己遠比追求一種完美體形重要得多。建議所有的瑜伽練習者要從身、心、靈三方面全面提升自己。

練習瑜伽者需注意:

練習瑜伽者需要帶著耐心,喜悅平和的心情練習。而不要帶著和柔韌性好的學員去攀比的態度,那樣容易拉傷自己的韌帶,造成一定的損傷。根據自己身體的狀況練習,切忌不能操之過急。

以下是一些瑜伽練習招式~~~~

相關搜索目錄: 瑜伽
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
本帖最近評分記錄
☆ 夢裡明明有六趣,覺後空空無大千。 ☆  

回復 #1 beautiful 的帖子

有圖又有文字解說

幾個簡單基本既動作係無instructor指導既情況下都可以自己練習

但系我都唔识做
响我呢幾十年架冒險生涯, 我攝過左大石條隙,
跳過左破冰條隙,死好彩!避過埋鱷魚條牙隙!之就係~避唔過升降機條門隙 ~ 哎~~~呀~~~~~~~~

引用:
原帖由 ayamatsuura 於 2008-4-27 20:00 發表
但系我都唔识做
總裁....你交學費就會識做架啦.......hehe~.~

引用:
原帖由 beautiful 於 2008-4-26 23:43 發表
對練習瑜伽而言,動作好看是次要的,調節呼吸才最重要。在瑜伽練習過程中,練習者逐漸深化自己的內在精神,從外到內,從感覺到精神,而後到意識,最後把握自我同內在的精神融合為一。
瑜伽的本質首先是修心養性, ...
你今日做左未呀

瑜珈玩得多,身體正好多,醫生睇少咗,樣子又靚左,冇人阿之左

我同幾個同事一齊包左個瑜伽堂來上,下星期就開始,一連八個星期,每星期一個鐘,費用@$600...

引用:
原帖由 bluedance 於 4-30-08 11:33 PM 發表
我同幾個同事一齊包左個瑜伽堂來上,下星期就開始,一連八個星期,每星期一個鐘,費用@$600...
等你學左返黎寫心得報告

引用:
原帖由 茶水站總管 於 2008-4-30 23:41 發表

等你學左返黎寫心得報告
現在講定都得...係做唔到D動作...就算好簡單既掂腳趾都做唔到

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 bluedance 於 4-30-08 11:50 PM 發表

現在講定都得...係做唔到D動作...就算好簡單既掂腳趾都做唔到
咁妳要重新拉下筋先得la

要慢慢來

引用:
原帖由 茶水站總管 於 2008-4-30 23:54 發表

咁妳要重新拉下筋先得la

要慢慢來
我D筋癡埋左好耐...真係要慢慢來

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 bluedance 於 4-30-08 11:56 PM 發表

我D筋癡埋左好耐...真係要慢慢來
黐埋都可以拉返開既

記得返黎報導喎

引用:
原帖由 唔易做 於 2008-4-29 16:11 發表

你今日做左未呀
我今日做左.........咁你今晚做左未

引用:
原帖由 bluedance 於 2008-4-30 23:33 發表
靚靚藍蝶~~越做瑜伽越靚努力呀..........

引用:
原帖由 oxboy 於 2008-4-29 18:12 發表
瑜珈玩得多,身體正好多,醫生睇少咗,樣子又靚左,冇人阿之左
Xo人..........多謝你回我原來你咁好文釆

引用:
原帖由 eric0117 於 2008-5-4 01:31 發表

我又要學, 靚靚教埋我吖
心  弓  =  " "

一早教左你啦

引用:
原帖由 eric0117 於 2008-5-21 02:18 發表

我仲想學多幾招喎
我都係   

引用:
原帖由 beautiful 於 2008-5-5 16:01 發表

心  弓  =  " 傻 "

一早教左你啦
傻 都有得教   

好似幾好喎,我都想去學      
珍惜現在所擁有的

引用:
原帖由 eric0117 於 2008-5-21 02:18 發表

我仲想學多幾招喎
你講黎聽下,你想學多幾招乜野先.....

引用:
原帖由 chanpowing 於 2008-5-21 09:01 發表

我都係   
你果招巳經好勁啦 又可減肥

相關搜索目錄: 減肥

引用:
原帖由 KidHung 於 2008-5-21 20:51 發表
好似幾好喎,我都想去學      
你得19歲....唔學得呀

是誰說的?我的女性朋友都有學,康文署大把啦
珍惜現在所擁有的

引用:
原帖由 KidHung 於 2008-5-25 01:28 發表
係咩......
我又想學

引用:
原帖由 KidHung 於 2008-5-25 01:28 發表
熊C兄~~我信你真的19歲, 因為我的年紀同你差不多

29 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。