推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

AIA唔賠錢!!一味拖!!

AIA唔賠錢!!一味拖!!

AIA保險公司故意拖延索償賠款
投訴重點:
A.        我係08年2月12日寄出索償表格,08年2月27日先有AIA的保險代理的秘書小姐致電給我(事隔15日)。
B.        為何唔係公司直接搵我(我無資格聽AIA公司電話?)要間接由代理黎做(又拖我幾日)。
C.        我懷疑係唔係有「防止洗黑錢」指引,個代理就寄一份「AIA公司既內部傳閱文件」,而唔係保監處正本既影印本。我點知個copy係唔係真?(又拖我好幾日)。
D.        25/3/08卒之收到AIA公司既信,內附保監處既「防止洗黑錢及恐怖份子籌資活動指引」內容,個指引日期是2005年7月。為何當時就唔話我知?(又拖我十幾日)。
E.        我打電話去AIA問索償幾多錢先算達到「洗黑錢及非法籌資」既範圍,又問佢如果先賠錢俾我又係唔係犯了保監處指引?如果真係犯左會有點懲罰?(佢地根本答不到)一味重申要按保監處指引辦事<公司明知我唔係洗黑錢或非法籌資,而且又唔通知投保人在先>,我一定要交身分證副本給他們先(典型大公司死要面行為-尤其是高層人員),否則唔賠錢俾我。(又可以拖多十日八日)。
F.        在2007年,我曾索償意外保險大約2次,我都係直接寄往公司辦理,一向順利索償,不洗身分證副本,而且AIA亦未曾通知過我有保監處既指引。
G.        係今次意外索償之前,我曾投訴AIA,我覺得佢地對我lee個「衰」客極之不滿,所以今次黎玩我lor
H.        上次個公司回信承諾我以後通訊用中文(唔係個個都識睇個d 英文信ga ma),但係最近收到既「退回收據」信件都係用英文(很明顯故意)。

我明顯唔係「保監處所關注」既個類人仕喇,點解AIA今次咁關注我d索償呀?

相關搜索目錄: 保險

...come back to starting point...why u chose A1A?

引用:
原帖由 Borntorun 於 2008-5-10 22:53 發表
...come back to starting point...why u chose A1A?
Who you choose then?

引用:
原帖由 Borntorun 於 2008-5-10 10:53 PM 發表
you won't really know AIA is that bad till you finally got into such trouble

...not really! Check readers forum of newspapers and magazines...u'll know more!

得閒,再講多啲...

你必須了解唔賠錢的原因:是公司、還是你的agent辨事不力。
如果AIA搬出「防止洗黑錢」指引,你便需要他們的書面理據,如你還是不服,可致函「保險索償投訴委員會」投訴。
地址是:香港灣仔 駱克道 353 號 三湘大廈 29 樓。甚至是「一週刋」、「蘋果」、etc。 一般保險公司都希望新聞愈小愈好,即使是正面的,更何況現在是負面的。

我個人對他們用「防止洗黑錢」指引,而令賠錢延誤感到不以為然。「防止」的工作應在核保時做,而非在索償時咬文嚼字。非大公司所為!試想像如果今天你已經沒一口氣...touch wood!

如果是agent的因素,建議你親身到Customer Service辦理。

希望幫到手。

覆版主兄:其實我都有投資單在AIA,希望弟日攞錢可以爽手啲!至於人壽和危疾我幫襯全美和標準亞洲。

相關搜索目錄: 投資 保險

引用:
原帖由 prestong 於 2008-5-12 20:27 發表
you won't really know AIA is that bad till you finally got into such trouble
I believe each case is different.

未聽聞〔防止洗黑錢〕會影響意外索償。
海闊天空,自由自在。

Very strange case....what's your job, why you had so many accidents...?

引用:
原帖由 Borntorun 於 2008-5-13 19:24 發表
得閒,再講多啲...

你必須了解唔賠錢的原因:是公司、還是你的agent辨事不力。如果AIA搬出「防止洗黑錢」指引,你便需要他們的書面理據,如你還是不服,可致函「保險索償投訴委員會」投訴。...
師兄, 投保 "保誠" 時唔只要身份証影印本, 還要我比住址証明 !

男人可長久而不專一
女人卻專一而不長久

引用:
原帖由 DrTea 於 2008-7-19 03:24 發表
師兄, 投保 "保誠" 時唔只要身份証影印本, 還要我比住址証明 !
Not unusual.

我有辦法幫你
我 email係...
Lp72victor@yahoo.com.hk

引用:
原帖由 prestong 於 2008-5-10 17:23 發表
AIA保險公司故意拖延索償賠款...
Another one is just as bad A?A.

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。