推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

四川賑災 - T Shirt 籌款

小弟捐$200 去red coross
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

做善事,有很多方法,由自己的生活着手,也是一個方法。

每日在自己既生活費內省一點;例如吃早餐、午飯、下午茶....不要涷飲要熱飲,每餐下來省回幾元,外出工作可以的話不乘地鐵,改乘巴士,每程也可省下幾元,一個星期下來,總有幾拾塊錢可以捐出來;這樣做既可造善事,又不用為自己的生活帶來太大轉變,而且可以持續捐款,為災民出多一點力,何樂而不為。

不要因為見到其他人捐幾仟幾佰,自已捐幾拾就覺得不好意思,多有多做,少有少捐,無分多少,都是善事。

小小心意,伍拾圓正,就是我在自己既生活費內省回來的,我造得到,大家也造得到的!

相關搜索目錄:
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

計我一件,HK$500.00,要XL....

入KMY..HSBC A/C 可不可以??

....

引用:
原帖由 penisonic 於 2008-5-23 22:25 發表

同意. 人地出左事, 固然需要幫忙, 但等到有事先去救災始終係下策, 而且治標不治本, 小弟更加希望係可以未病先治, 做多D環保同心靈教育, 唔係我黑心, 係講事實, 以而家形勢睇, 再唔臨崔勒馬, 第日仲有大把災去救.
非常同意这位的师兄的讲法,所以我每月也有定额捐款给Worldvision的中国之友同助养儿童。
同时也有捐款给其他3个不同项目的慈善团体,以帮助更多有需要的人。

正所谓“施比受更有福”,有能力帮人也是一种福分来的!
過去的心火般灼熱,今天已變了冰凍。。。。。。。

引用:
原帖由 penisonic 於 2008-5-23 22:25 發表

同意. 人地出左事, 固然需要幫忙, 但等到有事先去救災始終係下策, 而且治標不治本, 小弟更加希望係可以未病先治, 做多D環保同心靈教育, 唔係我黑心, 係講事實, 以而家形勢睇, 再唔臨崔勒馬, 第日仲有大把災去救.
非常同意这位的师兄的讲法,所以我每月也有定额捐款给Worldvision的中国之友同助养儿童。
同时也有捐款给其他3个不同项目的慈善团体,以帮助更多有需要的人。

正所谓“施比受更有福”,有能力帮人也是一种福分来的!

引用:
原帖由 penisonic 於 2008-5-23 07:25 AM 發表

同意,鬼唔知亞媽係女人,起一間學校要50萬,

但起一间有防震既學校要150萬,籌50萬都難啦,唔係起一间呀!!!

希望工程係災區既學校都冇晒喇......

相關搜索目錄: 工程

引用:
原帖由 紅豆沙 於 2008-5-23 11:12 發表

暫時捐款名單:
西南風 $303
Colorhk  $300
周一五次郎 自行去Worldvision
khadafy $200
36D $200 自行捐去郵局收集箱
FXO  $1,000 經網上捐款
私鐘  $1,000 經網上捐款

...
红豆沙版主,
我以将400到Worldvision,因在捐款收据上有我的私人资料,不方便Post在Forum上。
请提供Emial Address,让我把收据Mail给你。

引用:
原帖由 紅豆沙 於 2008-5-23 11:12 發表

暫時捐款名單:
西南風 $303
Colorhk  $300
周一五次郎 自行去Worldvision
khadafy $200
36D $200 自行捐去郵局收集箱
FXO  $1,000 經網上捐款
私鐘  $1,000 經網上捐款

...
红豆沙版主,
我以将400捐到Worldvision,因在捐款收据上有我的私人资料,不方便Post在Forum上。

引用:
原帖由 FXO 於 2008-5-23 09:11 發表
KMY有令要撐場, 傻佬唯一有既係網上在滙豐捐款的收條.  其他的隨行隨捐(入箱)., 只好在此再貼一次.
呢條thread 22/5/08 開, 但一千元是19/5/08 捐的. 在此濫竽充數, 傻佬心中有愧.

為免瞓唔著, 雖然窮窮地, 都再捐五百啦.
小小寰球,有幾個蒼蠅碰壁。
嗡嗡叫,幾聲淒厲,幾聲抽泣。

我唔係版主, 無權亂講野, 講錯分分鐘俾人ban

感动,已捐100由公司代缴,未能post出,见谅

May,16 2008

小弟捐 Can$200 去Red coross (CANADA Toronto)

引用:
原帖由 segrill69 於 2008-5-23 11:51 AM 發表
May,16 2008

小弟捐 Can$200 去Red coross (CANADA Toronto)

我想以前捐左就忘記它吧!!!!!

今天再拿錢出來買一件T Shirt,共襄善舉,不亦快joy...

以上純屬個人意见,不喜勿插....

......

小弟捐 $500

引用:
原帖由 KMY89 於 2008-5-22 21:41 發表
Colorhk 善長 $300.
我唔係善長 , 我只係做一個中國人最起碼應該做的事
我係車神

引用:
原帖由 glucerna 於 2008-5-23 06:47 AM 發表

....
雖然C兄未有指示,但我己於24號(星期六)早上入錢hk$500元正...

HSBC A/C Mr.Chan...

....

引用:
原帖由 penisonic 於 2008-5-23 18:40 發表
你地咁有心, 點都要支持下, 捐左$1000
Thank you.

引用:
原帖由 私鐘 於 2008-5-23 11:09 發表
剛剛在網上捐了
Thank you.

引用:
原帖由 penisonic 於 2008-5-23 19:12 發表
呢度都幾難搵, 我覺得應該要增加下同其他版o既聯繫
已在幾個版有 Link 了,多謝求其、冰河、Anakin、fighterplane 版主 ...

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2008-5-22 22:29 發表

预我一份,我明天捐俾Worldvision。
详细资料后补
Thank you.

引用:
原帖由 glucerna 於 2008-5-23 21:47 發表

....
當然可以,入完通知我,Thank you.

引用:
原帖由 anakin 於 2008-5-23 21:18 發表
做善事,有很多方法,由自己的生活着手,也是一個方法。

每日在自己既生活費內省一點;例如吃早餐、午飯、下午茶....不要涷飲要熱飲,每餐下來省回幾元,外出工作可以的話不乘地鐵,改乘巴士,每程也可省 ...
Very tough, thank you.

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 glucerna 於 2008-5-25 09:53 發表

雖然C兄未有指示,但我己於24號(星期六)早上入錢hk$500元正...

HSBC A/C Mr.Chan...

....
已收訖,thank you.

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2008-5-23 23:04 發表

红豆沙版主,
我以将400捐到Worldvision,因在捐款收据上有我的私人资料,不方便Post在Forum上。
豆沙版主外遊數天,28號會辦妥。
Thank you.

引用:
原帖由 FXO 於 2008-5-23 23:19 發表

呢條thread 22/5/08 開, 但一千元是19/5/08 捐的. 在此濫竽充數, 傻佬心中有愧.

為免瞓唔著, 雖然窮窮地, 都再捐五百啦.
捐完再捐,FXO 比美誠哥;
祝晚晚美夢。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。