推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

[原創] 在 DVD 影碟上發現昔日之星光

引用:
原帖由 comm 於 2009-2-24 12:32 發表
猜估電影及明星?
國語片的明星小弟不太熟悉亦沒有情意結,粵語長片的小弟就感覺比較親切一些呢,同聲同氣嘛!答案要待其它網友畀了。

今晚再繼續。

峰位太座是惠瑜姐陳惠瑜,亦是大家都知。佢好似冇跟峰咁係麗的拍過劇集,一出現就係大台喎,唔知有冇記錯呢

係粵語長片中阿惠瑜姐就演出無數喇,最令人留下深刻印像的莫過於她在《如來神掌》中的演出了 !!

九索飛鈴柳飄飄!!初出場時黑紗蒙面,夠哂神祕!!

眉目含情,嘴角生春 !!

阿惠瑜姐真係做得幾好架!

後來她帶領班後輩要設計偷走留有第九式如來神掌「萬佛朝宗」掌印的九個金鼎,足智多謀!!

祭起九索飛鈴,大戰天地人三魔,英姿凜凛 !!

後來她有在港產片中「復出」,風采依然呵

大家怕者一定有睇過《精裝追女仔》喇,她飾演〝姐姐〞一角吖 !!

大家亦記得這一幕,阿粹帆哥搽咗收縮水要同阿發哥大唱《龍的心》 !!

阿「姐姐」同阿 Sir 「日本仔」都可憐呢個〝弱智兒童〞... ...

引用:
原帖由 comm 於 2009-2-24 12:32 發表
猜估電影及明星?
說國語的,我後生時多數睇台灣的時裝片,武俠片無論國語或英文的興趣不大;
男的我估係張翼,80年代初睇麗的電視劇見過佢,女的就唔知 。

最後仲要畀錢救濟佢添吖!!

晚安!!

引用:
原帖由 ali 於 2009-2-26 19:51 發表

說國語的,我後生時多數睇台灣的時裝片,武俠片無論國語或英文的興趣不大;
男的我估係張翼,80年代初睇麗的電視劇見過佢,女的就唔知 。
張翼後生時你都估到,不過張翼後生到老個樣,無乜点變
小兒科!

引用:
原帖由 tangkennis 於 2009-2-23 21:57 發表
在網上有人說馮峰當年是患上 " 三叉神經炎 ",但亦有人堅持是「拉彈弓」說,因為阿寶寶姐係咁樣講過喎 h:" />h:" />!

嗱,老實講,小弟當年都有睇過電視片段,其時馮峰駕鶴西歸,什麼的大搜查/睇真D 嗰 ...
我記憶所及,好像不是被彈弓彈,好像是被仇家所傷(記得是老爸說的,不過老爸已駕鶴,不能求證)。

引用:
原帖由 wai1960 於 2009-2-28 03:40 發表

我記憶所及,好像不是被彈弓彈,好像是被仇家所傷(記得是老爸說的,不過老爸已駕鶴,不能求證)。
關於這個「尋仇」說,我亦曾聽過叔父輩講過,若莫二十年前!但係只此一次,之後再沒聽人提過。原以為是「一面之詞」唔、唔、唔如今令先翁復持此說,當中莫非真的是另有別情? 假如確有此事,咁對方都頗有「心思」,聽講馮峰以前係靚仔小生,當年若然被仇家打到歪哂個咀而被破相,都可算得是「別有用心」了

跟住就緊係到佢喇一唔為意就認唔到佢添 (左右兩位大老倌如果我都要叫人估,咁就實在太「不識時務」了...   ... 係中間嗰位 ),因為佢當時實在很瘦

係咁多先,下次續談,晚安!

中間那位是馮敬文!

江毅好似番左大陸做^^

原來依個藝人叫黎妁妁我成日睇重播電視都見佢,佢做好仁慈的@@

回復 731# 的帖子

原來佢叫惠愉

引用:
原帖由 henrykairi 於 2009-3-4 21:27 發表
原來佢叫惠愉
謝 henrykairi 君捧場

引用:
原帖由 tykkwong 於 2009-3-4 01:45 發表
中間那位是馮敬文!
對吖   !!是阿敬文哥馮敬文。跟住到佢出場,因他是馮峰的細佬嘛 ( : 網上資料多如是說,故從之;亦曾見異議者,屬少數,略而不提也)

這套戲是馬師曾和紅線女的《審死官》,1949 年制作。 當年在大台深宵影院呢套戲經常都有得睇架,以前真係唔覺阿敬文哥佢有份做。前兩年買了 DVD,睇完之後亦唔覺 !最近番看,先至發覺此君面口輪廓有些面善,再看下演員表,原來真是他!

各位睇下,他當年的瘦削身形。

看來當時還很年青,三十不到吧。

在一套 1961 年制作的電影《魔犬追凶》中,約莫十二年後,看上去真是有點兒「中年氣像」了 ...

阿敬文哥揸槍的英姿

睇上去佢揸槍都好有型喎 都唔會話畀阿發哥差吖 ...   ...!!

拼埋係于素秋側邊都矮了成個頭,唔知係阿素秋姐生得高吖定係阿敬文哥個子不高了

敬文哥最善長係做「出哩行」的角色,即係而家嘅「古惑仔」!縱橫國粵語片壇幾十年,厲害呵!!什麼的大天二、賭場荷官、收數勒索放貴利、販毒走私出老千所有「匪類」角色都做過哂,真可以講冇人能出其右矣 !! 在關德興的《黃飛鴻系列》中,與吳殷志經常夾檔做阿石堅叔的左右「頭馬」,仲打番幾下功夫添  !!

晚安!

依個都成日見^^電視

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。